Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Frankrijk lanceert nieuw plan om orgaantekort te verminderen

Door Yvette van der Schaaf 

Met het zogeheten 'Plan greffe 2012-2016' wil de Franse regering het jaarlijkse aantal gerealiseerde transplantaties (postmortaal en levend tezamen) verhogen tot 5.700 in 2015, ofwel een beoogde jaarlijkse stijging met 5%. Het is met name de bedoeling om het aantal levende nierdonoren verder te laten groeien. Maar ook op het punt van postmortale transplantaties met nieren van donoren die zijn overleden aan een hartdstilstand bestaat ruimte voor uitbreiding.

Het vorige plan (2000-2003) heeft erin geresulteerd dat het aantal transplantaties gedurende de afgelopen tien jaar met bijna vijftig procent is toegenomen. Voor wat betreft postmortale transplantaties mikt het nieuwe plan op de gehele donatieketen: betere donorherkenning, terugbrengen van het aantal familieweigeringen en vergroten van de effectiviteit van orgaanuitname en -transplantatie. Een belangrijk element daarbij is verdere training van het medisch personeel.

De mogelijkheid tot orgaandonatie na hartdood (NHB) wil de regering verruimen door meer transplantatiecentra toestemming te verlenen om dergelijke processen uit te voeren. De huidige Franse regelgeving staat uitsluitend donatie na ‘ongecontroleerde’ hartdood toe (Maastricht categorie I en II). Bij hartdode patiënten is voor het geschikt houden van de organen voor transplantatie speciale apparatuur benodigd, waarmee die organen ter plekke (in het lichaam) kunnen worden gekoeld.  

Ook ligt het in de bedoeling om in toenemende mate te gaan werken met zogeheten ‘Extended Criteria Donors’, die organen van wat mindere kwaliteit leveren, bijvoorbeeld door hun hoge leeftijd of een chronische ziekte.

Voor wat betreft levende donatie ligt het accent met name op een goede informatieverstrekking over de behandelmogelijkheden, zowel aan de patiënt als aan mensen uit zijn naaste omgeving. Ook wil de regering zekerstellen dat levende donoren financieel volledig schadeloos worden gesteld.

sterren Gepubliceerd: zondag 20-05-2012
Bron: Agence de la Biomťdicine | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier