Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Frankrijk lanceert nieuw plan om orgaantekort te verminderen

Door Yvette van der Schaaf 

Met het zogeheten 'Plan greffe 2012-2016' wil de Franse regering het jaarlijkse aantal gerealiseerde transplantaties (postmortaal en levend tezamen) verhogen tot 5.700 in 2015, ofwel een beoogde jaarlijkse stijging met 5%. Het is met name de bedoeling om het aantal levende nierdonoren verder te laten groeien. Maar ook op het punt van postmortale transplantaties met nieren van donoren die zijn overleden aan een hartdstilstand bestaat ruimte voor uitbreiding.

Het vorige plan (2000-2003) heeft erin geresulteerd dat het aantal transplantaties gedurende de afgelopen tien jaar met bijna vijftig procent is toegenomen. Voor wat betreft postmortale transplantaties mikt het nieuwe plan op de gehele donatieketen: betere donorherkenning, terugbrengen van het aantal familieweigeringen en vergroten van de effectiviteit van orgaanuitname en -transplantatie. Een belangrijk element daarbij is verdere training van het medisch personeel.

De mogelijkheid tot orgaandonatie na hartdood (NHB) wil de regering verruimen door meer transplantatiecentra toestemming te verlenen om dergelijke processen uit te voeren. De huidige Franse regelgeving staat uitsluitend donatie na ‘ongecontroleerde’ hartdood toe (Maastricht categorie I en II). Bij hartdode patiënten is voor het geschikt houden van de organen voor transplantatie speciale apparatuur benodigd, waarmee die organen ter plekke (in het lichaam) kunnen worden gekoeld.  

Ook ligt het in de bedoeling om in toenemende mate te gaan werken met zogeheten ‘Extended Criteria Donors’, die organen van wat mindere kwaliteit leveren, bijvoorbeeld door hun hoge leeftijd of een chronische ziekte.

Voor wat betreft levende donatie ligt het accent met name op een goede informatieverstrekking over de behandelmogelijkheden, zowel aan de patiënt als aan mensen uit zijn naaste omgeving. Ook wil de regering zekerstellen dat levende donoren financieel volledig schadeloos worden gesteld.

sterren Gepubliceerd: zondag 20-05-2012
Bron: Agence de la Biomťdicine | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier