Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Frankrijk lanceert nieuw plan om orgaantekort te verminderen

Door Yvette van der Schaaf 

Met het zogeheten 'Plan greffe 2012-2016' wil de Franse regering het jaarlijkse aantal gerealiseerde transplantaties (postmortaal en levend tezamen) verhogen tot 5.700 in 2015, ofwel een beoogde jaarlijkse stijging met 5%. Het is met name de bedoeling om het aantal levende nierdonoren verder te laten groeien. Maar ook op het punt van postmortale transplantaties met nieren van donoren die zijn overleden aan een hartdstilstand bestaat ruimte voor uitbreiding.

Het vorige plan (2000-2003) heeft erin geresulteerd dat het aantal transplantaties gedurende de afgelopen tien jaar met bijna vijftig procent is toegenomen. Voor wat betreft postmortale transplantaties mikt het nieuwe plan op de gehele donatieketen: betere donorherkenning, terugbrengen van het aantal familieweigeringen en vergroten van de effectiviteit van orgaanuitname en -transplantatie. Een belangrijk element daarbij is verdere training van het medisch personeel.

De mogelijkheid tot orgaandonatie na hartdood (NHB) wil de regering verruimen door meer transplantatiecentra toestemming te verlenen om dergelijke processen uit te voeren. De huidige Franse regelgeving staat uitsluitend donatie na ‘ongecontroleerde’ hartdood toe (Maastricht categorie I en II). Bij hartdode patiënten is voor het geschikt houden van de organen voor transplantatie speciale apparatuur benodigd, waarmee die organen ter plekke (in het lichaam) kunnen worden gekoeld.  

Ook ligt het in de bedoeling om in toenemende mate te gaan werken met zogeheten ‘Extended Criteria Donors’, die organen van wat mindere kwaliteit leveren, bijvoorbeeld door hun hoge leeftijd of een chronische ziekte.

Voor wat betreft levende donatie ligt het accent met name op een goede informatieverstrekking over de behandelmogelijkheden, zowel aan de patiënt als aan mensen uit zijn naaste omgeving. Ook wil de regering zekerstellen dat levende donoren financieel volledig schadeloos worden gesteld.

sterren Gepubliceerd: zondag 20-05-2012
Bron: Agence de la Biomťdicine | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier