Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

In de VS minder nieren beschikbaar door ziekelijke zwaarlijvigheid

Door Yvette van der Schaaf 

Naast alle andere belemmeringen om een adequaat aantal orgaandonoren te realiseren, vormt ook ziekelijke zwaarlijvigheid van potentiële levende donoren een groeiend probleem. Uit een recente lokale Amerikaanse studie blijkt dat bijna een kwart van de aangemelde levende nierdonoren afviel wegens gewichtsproblemen.   

De ‘US Centers for Disease control and Prevention’ hebben begin mei 2012 een rapport gepubliceerd, waaruit blijkt dat momenteel zes procent van de Amerikanen lijdt aan ziekelijke zwaarlijvigheid (meer dan 45 kilo overgewicht). En dat dit in 2030 zal zijn toegenomen tot elf procent. Dat is een tweesnijdend zwaard. Niet alleen brengt zwaarlijvigheid gezondheidsrisico's met zich mee en draagt daarmee bij aan de toch al groeiende behoefte aan transplantabele organen. Ook zijn mensen met ernstig overgewicht doorgaans medisch niet geschikt om bij leven organen te doneren.  

En gezien het krimpende postmortale donorpotentieel, bestaat er juist grote behoefte aan meer levende (overwegend nier-) donoren. In de Verenigde Staten gelden geen formele criteria voor het gewicht van een potentiële levende donor. Maar in de praktijk blijkt het voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van 35 of meer doorgaans niet mogelijk om op een veilige manier één van hun nieren te doneren.  

Recent onderzoek in één transplantatiecentrum laat zien dat bijna een kwart van de personen die bereid waren tot levende donatie initieel moest worden afgewezen vanwege ziekelijke zwaarlijvigheid. Slechts enkelen van hen bleken in staat om later, na het noodzakelijke gewichtsverlies, hun voornemen tot orgaandonatie alsnog in daden om te zetten.

Nu betreft dit slechts een kleinschalige, lokale studie. De onderzoekers bevelen daarom aan om  de omvang van dit probleem ook op nationaal niveau in kaart te brengen. Bovendien bestaat dringend behoefte aan oplossingen om te voorkomen dat het kostbare potentieel aan levende donoren onnodig afneemt als gevolg van de groeiende zwaarlijvigheid.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-05-2012
Bron: Medical News today | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier