Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

In de VS minder nieren beschikbaar door ziekelijke zwaarlijvigheid

Door Yvette van der Schaaf 

Naast alle andere belemmeringen om een adequaat aantal orgaandonoren te realiseren, vormt ook ziekelijke zwaarlijvigheid van potentiële levende donoren een groeiend probleem. Uit een recente lokale Amerikaanse studie blijkt dat bijna een kwart van de aangemelde levende nierdonoren afviel wegens gewichtsproblemen.   

De ‘US Centers for Disease control and Prevention’ hebben begin mei 2012 een rapport gepubliceerd, waaruit blijkt dat momenteel zes procent van de Amerikanen lijdt aan ziekelijke zwaarlijvigheid (meer dan 45 kilo overgewicht). En dat dit in 2030 zal zijn toegenomen tot elf procent. Dat is een tweesnijdend zwaard. Niet alleen brengt zwaarlijvigheid gezondheidsrisico's met zich mee en draagt daarmee bij aan de toch al groeiende behoefte aan transplantabele organen. Ook zijn mensen met ernstig overgewicht doorgaans medisch niet geschikt om bij leven organen te doneren.  

En gezien het krimpende postmortale donorpotentieel, bestaat er juist grote behoefte aan meer levende (overwegend nier-) donoren. In de Verenigde Staten gelden geen formele criteria voor het gewicht van een potentiële levende donor. Maar in de praktijk blijkt het voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van 35 of meer doorgaans niet mogelijk om op een veilige manier één van hun nieren te doneren.  

Recent onderzoek in één transplantatiecentrum laat zien dat bijna een kwart van de personen die bereid waren tot levende donatie initieel moest worden afgewezen vanwege ziekelijke zwaarlijvigheid. Slechts enkelen van hen bleken in staat om later, na het noodzakelijke gewichtsverlies, hun voornemen tot orgaandonatie alsnog in daden om te zetten.

Nu betreft dit slechts een kleinschalige, lokale studie. De onderzoekers bevelen daarom aan om  de omvang van dit probleem ook op nationaal niveau in kaart te brengen. Bovendien bestaat dringend behoefte aan oplossingen om te voorkomen dat het kostbare potentieel aan levende donoren onnodig afneemt als gevolg van de groeiende zwaarlijvigheid.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-05-2012
Bron: Medical News today | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier