Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

In de VS minder nieren beschikbaar door ziekelijke zwaarlijvigheid

Door Yvette van der Schaaf 

Naast alle andere belemmeringen om een adequaat aantal orgaandonoren te realiseren, vormt ook ziekelijke zwaarlijvigheid van potentiële levende donoren een groeiend probleem. Uit een recente lokale Amerikaanse studie blijkt dat bijna een kwart van de aangemelde levende nierdonoren afviel wegens gewichtsproblemen.   

De ‘US Centers for Disease control and Prevention’ hebben begin mei 2012 een rapport gepubliceerd, waaruit blijkt dat momenteel zes procent van de Amerikanen lijdt aan ziekelijke zwaarlijvigheid (meer dan 45 kilo overgewicht). En dat dit in 2030 zal zijn toegenomen tot elf procent. Dat is een tweesnijdend zwaard. Niet alleen brengt zwaarlijvigheid gezondheidsrisico's met zich mee en draagt daarmee bij aan de toch al groeiende behoefte aan transplantabele organen. Ook zijn mensen met ernstig overgewicht doorgaans medisch niet geschikt om bij leven organen te doneren.  

En gezien het krimpende postmortale donorpotentieel, bestaat er juist grote behoefte aan meer levende (overwegend nier-) donoren. In de Verenigde Staten gelden geen formele criteria voor het gewicht van een potentiële levende donor. Maar in de praktijk blijkt het voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van 35 of meer doorgaans niet mogelijk om op een veilige manier één van hun nieren te doneren.  

Recent onderzoek in één transplantatiecentrum laat zien dat bijna een kwart van de personen die bereid waren tot levende donatie initieel moest worden afgewezen vanwege ziekelijke zwaarlijvigheid. Slechts enkelen van hen bleken in staat om later, na het noodzakelijke gewichtsverlies, hun voornemen tot orgaandonatie alsnog in daden om te zetten.

Nu betreft dit slechts een kleinschalige, lokale studie. De onderzoekers bevelen daarom aan om  de omvang van dit probleem ook op nationaal niveau in kaart te brengen. Bovendien bestaat dringend behoefte aan oplossingen om te voorkomen dat het kostbare potentieel aan levende donoren onnodig afneemt als gevolg van de groeiende zwaarlijvigheid.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-05-2012
Bron: Medical News today | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier