Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Marcel Canoy: hoog tijd voor alternatieve oplossingen voor orgaantekort

Door Yvette van der Schaaf 

Prof. M.F.M. Canoy

Bij bespreking van drie boeken over de handel in lichaamsmateriaal komt Marcel Canoy tot de conclusie dat het hoog tijd is om een aantal van de huidige keuzes bij ethische dilemma's kritisch tegen het licht te houden. Hij denkt daarbij met name aan legalisering en een betere organisatie van handel in lichaamsmateriaal, gecombineerd met internationale sociale controle, en het stimuleren van ontwikkelingen op het gebied van synthetische biologie.

De maatschappelijke baten van een ordentelijk beheer van lichaamsmateriaal zijn bijzonder groot. Dit zijn directe gezondheidsbaten bij acute aandoeningen in de vorm van orgaantransplantaties en bloedtransfusies. En indirecte gezondheidswinsten door onderzoek en nieuwe geneesmiddelen. Het is zaak een goede balans te vinden tussen individuele patiëntenrechten, de medische praktijk en wetenschappelijk onderzoek.

Controle op kwaliteit
Een belangrijke vraag in dat verband is of je mensen mag betalen voor het afstaan van lichaamsmateriaal. Onderzoek door de Brit Richard Titmuss leidde destijds (1970) tot de conclusie dat vrijwillige, onbetaalde bloeddonatie efficiënter en doeltreffender werkte en bovendien kwalitatief beter en veiliger bloed opleverde dan betaalde donatie. Sindsdien is het betalen van donoren taboe in de westerse wereld. Maar de vraag naar lichaamsmateriaal is enorm en stijgt ieder jaar. Vrijwillige donaties zijn niet toereikend om aan deze vraag te voldoen. De schaarste heeft inmiddels geleid tot een uitgebreide en lucratieve zwarte handel in lichaamsmateriaal. Een mogelijk kwaliteitsverschil is geen zwaarwegend punt meer. Adequate controle op de kwaliteit van het lichaamsmateriaal kan inmiddels prima worden gerealiseerd.

Betalen voor donatie
Canoy noemt dan ook als mogelijke oplossing om handel in lichaamsmateriaal niet langer te verbieden. Maar om die, met behulp van legale instrumenten, juist te reguleren en beter te organiseren. Ook in internationaal verband. En om in samenhang daarmee te komen tot meer internationale sociale controle op naleving van de afspraken op dat gebied, zoals bijvoorbeeld nu al het geval is bij kinderarbeid. Hij onderkent echter ook de onmogelijkheid om risico's volledig uit te bannen: zelfs als een crimineel element ontbreekt, kunnen onbeperkte vrije markten als vampiers werken die gezondheid en kracht van arme donoren doorsluizen naar de rijken.

Alternatieven voor lichaamsmateriaal
Als 'schonere' oplossing suggereert Canoy het onderzoeken van alternatieven, die de behoefte aan menselijk materiaal aanzienlijk zouden doen verminderen, zoals de ontwikkeling van synthetische materialen. Onderzoek op het terrein van de synthetische biologie ligt echter gevoelig. Daarbij gebruiken wetenschappers genetisch materiaal als bouwstenen voor het ontwerpen van nieuwe biologische systemen. En afgezien van ethische en godsdienstige bedenkingen zijn daar ook risico's aan verbonden, zoals de mogelijkheid om biologische wapens te ontwikkelen.

Volgens Canoy moeten dergelijke risico’s zorgvuldig worden afgewogen tegen de huidige onwenselijke situatie betreffende de handel in lichaamsmateriaal, met name de zwarte handel in ontwikkelingslanden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 17-05-2012
Bron: De Academische Boekengids | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier