Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aanbevelingen voor meer thuisdialyse in de VS

Door Yvette van der Schaaf 

Om thuisdialyse erkend te krijgen als volwaardig alternatief voor centrumdialyse, is een evenwichtige en grondige voorlichting aan patiënten vereist. Ook moet als regel voldoende gekwalificeerde medische ondersteuning beschikbaar zijn en een gelijkwaardige financiële vergoeding. Zo luiden enkele van de aanbevelingen uit een topoverleg over thuisdialyse in de Verenigde Staten.

Thuisdialyse, buikdialyse of hemodialyse, is in een aantal gevallen een aantrekkelijk alternatief voor centrumdialyse. Thuisdialyse heeft klinische voordelen en maakt ook  een betere kwaliteit van leven mogelijk. Bovendien biedt deze behandelingsvorm economische voordelen. Desondanks maakt minder dan tien procent van de Amerikaanse nierpatiënten gebruik van deze mogelijkheid.

Het rapport van de resultaten uit het topoverleg bevat vijftien aanbevelingen. Die betreffen onder meer de verbetering van de toegankelijkheid van thuisdialyse door middel van voorlichting en opleiding. Het vooraf effectief informeren van patiënten over de diverse mogelijke behandelingsvormen is een belangrijke randvoorwaarde. Formeel vormt dat ook een door de verzekeraar opgelegde verplichting. Maar in de huidige praktijk is in minder dan de helft van de gevallen sprake van een adequate voorlichting. Dit noodzaakt tot een betere kwaliteitsbewaking, bijvoorbeeld door regelmatige onderzoeken naar patiënttevredenheid.

Verdere begeleiding van patiënten kan onder meer plaatsvinden door ervaren lotgenoten. Maar daarnaast moet ook meer en beter gekwalificeerde professionele ondersteuning beschikbaar komen. Het optimaal benutten van mogelijke schaalvoordelen blijft daarbij een belangrijk punt. Verder bestaat behoefte aan een evenwichtige afstemming tussen vergoedingen in geval van thuisdialyse en centrumdialyse. Ook ligt het in de bedoeling om meer ruimte te scheppen voor nieuwe oplossingen, zoals nachtelijke thuisdialyse.

Sommige organisaties die bij dit topoverleg waren betrokken hebben een ad-hoc samenwerkingsverband gevormd om ondersteuning te kunnen bieden bij de implementatie van de diverse aanbevelingen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-06-2012
Bron: Renal&Urology News | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier