Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aanbevelingen voor meer thuisdialyse in de VS

Door Yvette van der Schaaf 

Om thuisdialyse erkend te krijgen als volwaardig alternatief voor centrumdialyse, is een evenwichtige en grondige voorlichting aan patiënten vereist. Ook moet als regel voldoende gekwalificeerde medische ondersteuning beschikbaar zijn en een gelijkwaardige financiële vergoeding. Zo luiden enkele van de aanbevelingen uit een topoverleg over thuisdialyse in de Verenigde Staten.

Thuisdialyse, buikdialyse of hemodialyse, is in een aantal gevallen een aantrekkelijk alternatief voor centrumdialyse. Thuisdialyse heeft klinische voordelen en maakt ook  een betere kwaliteit van leven mogelijk. Bovendien biedt deze behandelingsvorm economische voordelen. Desondanks maakt minder dan tien procent van de Amerikaanse nierpatiënten gebruik van deze mogelijkheid.

Het rapport van de resultaten uit het topoverleg bevat vijftien aanbevelingen. Die betreffen onder meer de verbetering van de toegankelijkheid van thuisdialyse door middel van voorlichting en opleiding. Het vooraf effectief informeren van patiënten over de diverse mogelijke behandelingsvormen is een belangrijke randvoorwaarde. Formeel vormt dat ook een door de verzekeraar opgelegde verplichting. Maar in de huidige praktijk is in minder dan de helft van de gevallen sprake van een adequate voorlichting. Dit noodzaakt tot een betere kwaliteitsbewaking, bijvoorbeeld door regelmatige onderzoeken naar patiënttevredenheid.

Verdere begeleiding van patiënten kan onder meer plaatsvinden door ervaren lotgenoten. Maar daarnaast moet ook meer en beter gekwalificeerde professionele ondersteuning beschikbaar komen. Het optimaal benutten van mogelijke schaalvoordelen blijft daarbij een belangrijk punt. Verder bestaat behoefte aan een evenwichtige afstemming tussen vergoedingen in geval van thuisdialyse en centrumdialyse. Ook ligt het in de bedoeling om meer ruimte te scheppen voor nieuwe oplossingen, zoals nachtelijke thuisdialyse.

Sommige organisaties die bij dit topoverleg waren betrokken hebben een ad-hoc samenwerkingsverband gevormd om ondersteuning te kunnen bieden bij de implementatie van de diverse aanbevelingen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-06-2012
Bron: Renal&Urology News | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier