Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Aanbevelingen voor meer thuisdialyse in de VS

Door Yvette van der Schaaf 

Om thuisdialyse erkend te krijgen als volwaardig alternatief voor centrumdialyse, is een evenwichtige en grondige voorlichting aan patiënten vereist. Ook moet als regel voldoende gekwalificeerde medische ondersteuning beschikbaar zijn en een gelijkwaardige financiële vergoeding. Zo luiden enkele van de aanbevelingen uit een topoverleg over thuisdialyse in de Verenigde Staten.

Thuisdialyse, buikdialyse of hemodialyse, is in een aantal gevallen een aantrekkelijk alternatief voor centrumdialyse. Thuisdialyse heeft klinische voordelen en maakt ook  een betere kwaliteit van leven mogelijk. Bovendien biedt deze behandelingsvorm economische voordelen. Desondanks maakt minder dan tien procent van de Amerikaanse nierpatiënten gebruik van deze mogelijkheid.

Het rapport van de resultaten uit het topoverleg bevat vijftien aanbevelingen. Die betreffen onder meer de verbetering van de toegankelijkheid van thuisdialyse door middel van voorlichting en opleiding. Het vooraf effectief informeren van patiënten over de diverse mogelijke behandelingsvormen is een belangrijke randvoorwaarde. Formeel vormt dat ook een door de verzekeraar opgelegde verplichting. Maar in de huidige praktijk is in minder dan de helft van de gevallen sprake van een adequate voorlichting. Dit noodzaakt tot een betere kwaliteitsbewaking, bijvoorbeeld door regelmatige onderzoeken naar patiënttevredenheid.

Verdere begeleiding van patiënten kan onder meer plaatsvinden door ervaren lotgenoten. Maar daarnaast moet ook meer en beter gekwalificeerde professionele ondersteuning beschikbaar komen. Het optimaal benutten van mogelijke schaalvoordelen blijft daarbij een belangrijk punt. Verder bestaat behoefte aan een evenwichtige afstemming tussen vergoedingen in geval van thuisdialyse en centrumdialyse. Ook ligt het in de bedoeling om meer ruimte te scheppen voor nieuwe oplossingen, zoals nachtelijke thuisdialyse.

Sommige organisaties die bij dit topoverleg waren betrokken hebben een ad-hoc samenwerkingsverband gevormd om ondersteuning te kunnen bieden bij de implementatie van de diverse aanbevelingen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-06-2012
Bron: Renal&Urology News | Nog geen reacties




Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier