Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Forenzen Frankfurt geconfronteerd met transplantatiewachtlijst

Door Yvette van der Schaaf 

Een dialyserende jonge man trekt veel aandacht van het reizende publiek op een treinstation bij de luchthaven van de Duitse stad Frankfurt. Deze stunt is bedoeld om nog eens nadrukkelijk te attenderen op het schrijnende tekort aan donororganen en de bevolking op te roepen om zich als donor te laten registreren.

Dialyse, een voor nierpatiënten normale gebeurtenis die zich als regel achter gesloten deuren afspeelt, wordt op deze wijze in de openbaarheid gebracht. De bedoeling is om reacties en vooral emoties vanuit het publiek op te roepen. En er tevens voor te zorgen dat dit publiek nu eindelijk eens in beweging komt. Een lange en een korte verfilming van deze gebeurtenis worden inmiddels verspreid via blogs, forums en YouTube.

Het tweede deel van deze campagne zal plaatsvinden via informatieschermen in de ondergrondse in veertien Duitse steden. 'De wachttijd loopt op…' Wie deze zin over het scherm ziet flitsen denkt onmiddellijk aan treinvertragingen en ergert zich aan de verspilde tijd. Pas nadat de zin is voltooid wordt het duidelijk: deze boodschap betreft niet een wachttijd van enige minuten op een trein, maar de tijd die een nierpatiënt moet wachten op een donororgaan. In Duitsland is dat gemiddeld zeven jaar. 

Bekijk hier het korte filmpje of de uitgebreide versie.

sterren Gepubliceerd: zondag 29-04-2012
Bron: DSO-Newsletter 26 april 2012 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier