Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Forenzen Frankfurt geconfronteerd met transplantatiewachtlijst

Door Yvette van der Schaaf 

Een dialyserende jonge man trekt veel aandacht van het reizende publiek op een treinstation bij de luchthaven van de Duitse stad Frankfurt. Deze stunt is bedoeld om nog eens nadrukkelijk te attenderen op het schrijnende tekort aan donororganen en de bevolking op te roepen om zich als donor te laten registreren.

Dialyse, een voor nierpatiënten normale gebeurtenis die zich als regel achter gesloten deuren afspeelt, wordt op deze wijze in de openbaarheid gebracht. De bedoeling is om reacties en vooral emoties vanuit het publiek op te roepen. En er tevens voor te zorgen dat dit publiek nu eindelijk eens in beweging komt. Een lange en een korte verfilming van deze gebeurtenis worden inmiddels verspreid via blogs, forums en YouTube.

Het tweede deel van deze campagne zal plaatsvinden via informatieschermen in de ondergrondse in veertien Duitse steden. 'De wachttijd loopt op…' Wie deze zin over het scherm ziet flitsen denkt onmiddellijk aan treinvertragingen en ergert zich aan de verspilde tijd. Pas nadat de zin is voltooid wordt het duidelijk: deze boodschap betreft niet een wachttijd van enige minuten op een trein, maar de tijd die een nierpatiënt moet wachten op een donororgaan. In Duitsland is dat gemiddeld zeven jaar. 

Bekijk hier het korte filmpje of de uitgebreide versie.

sterren Gepubliceerd: zondag 29-04-2012
Bron: DSO-Newsletter 26 april 2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier