Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Garfield in de strijd tegen nierziekte bij katten

Door Yvette van der Schaaf 

Oudere kat

Een nierkwaal kan zelfs het leven van beroemde katten van middelbare leeftijd verzieken. Maar met de juiste en tijdige behandeling valt daar veel aan te verhelpen. Dat is de boodschap van een recent verschenen reclameanimatie over de kat Garfield die met zo’n ziekte dreigt te worden geconfronteerd.

Garfield is een zwaarwichtige, luie, sardonische, oranje gestreepte kater. Die lichaamsbeweging haat en als de dood is voor bezoeken aan de dierenarts. Bovendien is hij inmiddels van middelbare leeftijd en verkeert in een midlifecrisis.

Ik ben helemaal niet te zwaar. Ik ben alleen wat kort gebouwd”

Al met al een ideale kandidaat voor een chronische nierziekte. Nu geldt dat niet alleen voor Garfield. Chronische nierziekten komen vrij algemeen voor bij katten van zeven jaar of ouder. Dit is niet direct merkbaar. De symptomen treden pas op als de nieren nog maar voor een kwart functioneren. Concreet uit zich dit in minder eetlust, meer dorst, een verhoogde urineproductie en gewichtsverlies.

Dit komt doordat het kattenlichaam fosfaat vasthoudt. Regulering van dit fosfaatniveau kan voorkomen dat de nierziekte verder voortschrijdt. En heeft daardoor een gunstige invloed op de levensduur en kwaliteit van leven van katten met een nierziekte. Met de juiste voeding en verzorging kunnen zulke katten nog geruime tijd van hun leven genieten. Dat is de boodschap die Bayer Animal Health propageert met behulp van de wereldberoemde kat, en het bedrijf biedt dan ook speciaal voor dat doel een fosfaatbinder voor katten (Renalzin) aan.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 28-04-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier