Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Garfield in de strijd tegen nierziekte bij katten

Door Yvette van der Schaaf 

Oudere kat

Een nierkwaal kan zelfs het leven van beroemde katten van middelbare leeftijd verzieken. Maar met de juiste en tijdige behandeling valt daar veel aan te verhelpen. Dat is de boodschap van een recent verschenen reclameanimatie over de kat Garfield die met zo’n ziekte dreigt te worden geconfronteerd.

Garfield is een zwaarwichtige, luie, sardonische, oranje gestreepte kater. Die lichaamsbeweging haat en als de dood is voor bezoeken aan de dierenarts. Bovendien is hij inmiddels van middelbare leeftijd en verkeert in een midlifecrisis.

Ik ben helemaal niet te zwaar. Ik ben alleen wat kort gebouwd”

Al met al een ideale kandidaat voor een chronische nierziekte. Nu geldt dat niet alleen voor Garfield. Chronische nierziekten komen vrij algemeen voor bij katten van zeven jaar of ouder. Dit is niet direct merkbaar. De symptomen treden pas op als de nieren nog maar voor een kwart functioneren. Concreet uit zich dit in minder eetlust, meer dorst, een verhoogde urineproductie en gewichtsverlies.

Dit komt doordat het kattenlichaam fosfaat vasthoudt. Regulering van dit fosfaatniveau kan voorkomen dat de nierziekte verder voortschrijdt. En heeft daardoor een gunstige invloed op de levensduur en kwaliteit van leven van katten met een nierziekte. Met de juiste voeding en verzorging kunnen zulke katten nog geruime tijd van hun leven genieten. Dat is de boodschap die Bayer Animal Health propageert met behulp van de wereldberoemde kat, en het bedrijf biedt dan ook speciaal voor dat doel een fosfaatbinder voor katten (Renalzin) aan.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 28-04-2012 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier