Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

D66 stelt opnieuw Kamervragen over orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Gisteren†heeft het Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) opnieuw vragen ingediend over de bedroevende situatie rond orgaandonatie. Dit naar aanleiding van een persbericht van de verontruste 2MH-club over de sterke groei van de actieve wachtlijst in het eerste kwartaal. Gecombineerd met het eerder†door NierNieuws gebrachte nieuws dat het werkelijke geregistreerde aantal wachtenden op een donororgaan 3.200 bedraagt, in plaats van het door de NTS gepubliceerde aantal van 1.400.

De vragen concentreren zich op de sterke groei van het aantal wachtenden, terwijl bovendien sprake is†van een ongepubliceerd aantal (tijdelijk niet transplantabele) wachtenden dat het zichtbare wachtlijstcijfer ruimschoots overtreft. Dijkstra vraagt om in de toekomst ook dit laatste deel te vermelden, zodat een compleet beeld ontstaat van de problematiek.

Een andere vraag†betreft de eerdere opmerking van de minister dat een patiŽnt gemakkelijker op de wachtlijst wordt geplaatst als het aanbod van weefsels (of ook organen?) toeneemt. (Inter)nationale regelgeving geeft aan dat bij afweging inzake de toegang tot de wachtlijst alleen medische criteria een rol mogen spelen.

Ook wordt de minister gevraagd welke concrete stappen zij gaat ondernemen om de wachtlijsten terug te dringen en het aantal transplantaties te bevorderen. Aangevuld met de vraag of de minister bereid is zich te committeren aan een stappenplan met concrete doelstellingen en meetmomenten.

Afsluitend komt de†vraag of de huidige teleurstellende resultaten de minister†aanleiding geven om het invoeren van een Actief Donor Registratiesysteem te heroverwegen. En zo nee, waarom niet?

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-04-2012
Bron: Tweede Kamer | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier