Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

D66 stelt opnieuw Kamervragen over orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Gisteren†heeft het Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) opnieuw vragen ingediend over de bedroevende situatie rond orgaandonatie. Dit naar aanleiding van een persbericht van de verontruste 2MH-club over de sterke groei van de actieve wachtlijst in het eerste kwartaal. Gecombineerd met het eerder†door NierNieuws gebrachte nieuws dat het werkelijke geregistreerde aantal wachtenden op een donororgaan 3.200 bedraagt, in plaats van het door de NTS gepubliceerde aantal van 1.400.

De vragen concentreren zich op de sterke groei van het aantal wachtenden, terwijl bovendien sprake is†van een ongepubliceerd aantal (tijdelijk niet transplantabele) wachtenden dat het zichtbare wachtlijstcijfer ruimschoots overtreft. Dijkstra vraagt om in de toekomst ook dit laatste deel te vermelden, zodat een compleet beeld ontstaat van de problematiek.

Een andere vraag†betreft de eerdere opmerking van de minister dat een patiŽnt gemakkelijker op de wachtlijst wordt geplaatst als het aanbod van weefsels (of ook organen?) toeneemt. (Inter)nationale regelgeving geeft aan dat bij afweging inzake de toegang tot de wachtlijst alleen medische criteria een rol mogen spelen.

Ook wordt de minister gevraagd welke concrete stappen zij gaat ondernemen om de wachtlijsten terug te dringen en het aantal transplantaties te bevorderen. Aangevuld met de vraag of de minister bereid is zich te committeren aan een stappenplan met concrete doelstellingen en meetmomenten.

Afsluitend komt de†vraag of de huidige teleurstellende resultaten de minister†aanleiding geven om het invoeren van een Actief Donor Registratiesysteem te heroverwegen. En zo nee, waarom niet?

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-04-2012
Bron: Tweede Kamer | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier