Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Van afstotingsremmer naar diabetes naar een langer leven?

Door Yvette van der Schaaf 

Rapamycine (sirolimus, Rapamune) is een bewezen afstotingsremmer in geval van (nier)transplantaties. Ook lopen inmiddels klinische tests op de toepasbaarheid bij behandeling tegen onder meer nierkanker. Het begint er zelfs op te lijken dat dit medicijn veroudering tegengaat. De keerzijde is dat de kans op diabetes toeneemt.

Rapamycine remt de afweer door te binden aan het mTOR Complex1 (mammalian target of rapamycin). Door deze mTOR-remming vermindert de reactie op het cytokine Interleukine-2. Daardoor worden geen B- en T-cellen geactiveerd, hetgeen de afweer onderdrukt. Helaas krijgt vijftien procent van de gebruikers te maken met insulineresistentie en glucose-intolerantie. Tot voor kort was de reden hiervoor onduidelijk.

Onderzoekers hebben nu ontdekt dat ook muizen die rapamycine kregen toegediend, problemen kregen met het reguleren van hun bloedsuikergehalte. Dit heeft te maken met een verhoogde werking van het eiwit Yin-Yang 1. Daardoor laat het spierweefsel geen suiker toe, waardoor diabetesachtige verschijnselen optreden. Muizen waarbij de werking van dit Yy1 eiwit vooraf genetisch was uitgeschakeld, hadden daar geen last van.

Volgens de onderzoekers zouden artsen op basis van deze resulaten moeten overwegen om hun transplantatiepatiënten samen met rapamycine ook medicijnen tegen diabetes voor te schrijven.

Het lijkt paradoxaal dat sommige experimenten er juist op wijzen dat rapamycine de levensduur van gist, vliegen en zelfs zoogdieren zou verlengen. De onderzoekers zetten hun research dan ook voort, in de hoop aan te tonen dat andere factoren (mede) bepalend zijn voor het al dan niet optreden van diabetes, zoals bijvoorbeeld het eetpatroon van de rapamycinegebruiker.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-04-2012
Bron: Cell | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier