Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Van afstotingsremmer naar diabetes naar een langer leven?

Door Yvette van der Schaaf 

Rapamycine (sirolimus, Rapamune) is een bewezen afstotingsremmer in geval van (nier)transplantaties. Ook lopen inmiddels klinische tests op de toepasbaarheid bij behandeling tegen onder meer nierkanker. Het begint er zelfs op te lijken dat dit medicijn veroudering tegengaat. De keerzijde is dat de kans op diabetes toeneemt.

Rapamycine remt de afweer door te binden aan het mTOR Complex1 (mammalian target of rapamycin). Door deze mTOR-remming vermindert de reactie op het cytokine Interleukine-2. Daardoor worden geen B- en T-cellen geactiveerd, hetgeen de afweer onderdrukt. Helaas krijgt vijftien procent van de gebruikers te maken met insulineresistentie en glucose-intolerantie. Tot voor kort was de reden hiervoor onduidelijk.

Onderzoekers hebben nu ontdekt dat ook muizen die rapamycine kregen toegediend, problemen kregen met het reguleren van hun bloedsuikergehalte. Dit heeft te maken met een verhoogde werking van het eiwit Yin-Yang 1. Daardoor laat het spierweefsel geen suiker toe, waardoor diabetesachtige verschijnselen optreden. Muizen waarbij de werking van dit Yy1 eiwit vooraf genetisch was uitgeschakeld, hadden daar geen last van.

Volgens de onderzoekers zouden artsen op basis van deze resulaten moeten overwegen om hun transplantatiepatiënten samen met rapamycine ook medicijnen tegen diabetes voor te schrijven.

Het lijkt paradoxaal dat sommige experimenten er juist op wijzen dat rapamycine de levensduur van gist, vliegen en zelfs zoogdieren zou verlengen. De onderzoekers zetten hun research dan ook voort, in de hoop aan te tonen dat andere factoren (mede) bepalend zijn voor het al dan niet optreden van diabetes, zoals bijvoorbeeld het eetpatroon van de rapamycinegebruiker.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-04-2012
Bron: Cell | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier