Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nederlandse Transplantatie Stichting vernieuwt website

Door Yvette van der Schaaf 

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) lanceerde afgelopen week een volledig nieuwe website voor orgaan- en weefseldonatie. Met informatie voor het algemene publiek en de medische professional. Daarmee bestaat voortaan één uitgebreid platform over orgaan- en weefseldonatie.

Centraal op die website staan persoonlijke verhalen, van wachtlijstpatiënten, getransplanteerden en zorgprofessionals. Zo krijgt het werkveld van de NTS een persoonlijk gezicht. Ook kan men via deze site onder meer ervaringsdeskundige gastsprekers boeken en een grote variatie aan gratis voorlichtingsproducten bestellen.

Een belangrijk doel is verder om de cijfers over orgaan- en weefseltransplantatie op een toegankelijker wijze te presenteren. Zo bevat deze site, naast tabellen met cijfers over twee vergelijkbare perioden, tegenwoordig ook grafieken. Die grafieken tonen de meerjarentrend inzake de wachtlijst en de verrichte transplantaties voor de diverse organen en weefsels.

Het ontbreken van heldere inzichtelijke grafieken was tot voor kort een punt van kritiek. Actieve gebruikers bleef geen andere mogelijkheid dan om zelf in deze behoefte te voorzien. Een tijdrovende bezigheid met een grote foutenkans.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 14-04-2012
Bron: NTS | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier