Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wetswijziging schept duidelijkheid, maar niet meer donoren

Door Yvette van der Schaaf 

Nabestaanden beslissen in Nederland in tachtig procent van de gevallen over orgaandonatie. Voor zover bekend zijn wij het enige land waar familie over orgaandonatie wordt benaderd voordat de hersendood is vastgesteld. Volgens sommigen is dat een belangrijke reden voor het hoge weigeringspercentage in ons land. Een voorliggend voorstel tot wetswijziging zal daar waarschijnlijk geen verandering in brengen.

De huidige wettekst wekt op sommige punten verwarring. Daarin staat bijvoorbeeld dat de familie over orgaandonatie wordt benaderd 'na het intreden van de dood'. De wetgever bedoelt hiermee het moment, waarop de behandelaar constateert dat de medische situatie onomkeerbaar is en er geen verdere behandelingsmogelijkheden zijn (infauste prognose). De hersendood is dan nog niet formeel vastgesteld. Maar algemeen bestaat de neiging de termen 'intreden van de dood' en 'vaststellen van de (hersen)dood' als aanduidingen voor hetzelfde moment op te vatten. Daarom wordt soms ook gesteld dat zorgverleners eigenlijk in strijd met de wet handelen. 

Voor de communicatie over donatie zijn er na de wetswijziging twee relevante tijdstippen. Indien redelijkerwijs vaststaat dat de patiënt binnen afzienbare tijd zal overlijden, dan verschaft de bevoegde zorgverlener passende informatie over orgaandonatie. Pas na vaststelling van de (hersen)dood volgt een formeel verzoek om instemming.

Hier lijkt eerder sprake te zijn van aanpassing van de wet aan de huidige praktijk dan andersom, waarmee koppeling van de informatieverschaffing over donatie aan de communicatie over de infauste prognose in feite wordt voorgeschreven. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat met name zo'n koppeling een negatief effect heeft op het toestemmingspercentage. In hoeverre verbetering optreedt, zal dus sterk afhangen van de praktische invulling.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-04-2012
Bron: Tweede Kamer | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier