Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een datingsite voor levende orgaandonatie?

Door Yvette van der Schaaf 

Orgaandonatie bij leven is een prachtig gebaar. Toch blijft het een noodoplossing, een keus uit armoede. Ingegeven door het groeiende tekort aan postmortale organen. In Nederland is in 2011 het aantal levende donoren bijna dubbel zo groot als het postmortale aantal. Wel worden met organen van één postmortale donor gemiddeld drie ontvangers geholpen. Bij levende donatie is dit er één, meestal met een nier.

Voor levende donatie moeten ontvanger en ontvanger en donor elkaar weten te vinden. Vaak bestaat er een familierelatie of een andere band. Situaties waar een levende donor de ontvanger juist niet wil kennen (Samaritaanse donatie) behoren tot de uitzonderingen.

Maar soms is er binnen de eigen kring niemand beschikbaar die bereid en in staat is om bij leven één van zijn organen af te staan, en wiens organen bovendien medisch geschikt zijn. In toenemende mate zoeken patiënten dan via diverse wegen de publiciteit. Bijvoorbeeld in de vorm van T-shirts, websites of andere (al dan niet moderne) media. In de Verenigde Staten bestaat voor dit doel zelfs een specifieke website: Matching Donors. Hier kunnen zowel patiënten als potentiële levende donoren zich aanmelden. Sommige patiënten kiezen ervoor om hun persoonlijk verhaal op deze site te publiceren. Anderen stellen hun gegevens alleen vertrouwelijk ter beschikking. Opvallend is de herhaalde waarschuwing (in rode letters) tegen orgaanhandel en de daaraan verbonden geldboete.

De vraag is of in Nederland ook behoefte bestaat aan een dergelijke website. Een medium dat het contact tussen patiënten op de wachtlijst en potentiële levende donoren ondersteunt. Waar zo’n donor kennis kan maken met een concrete ontvanger en diens levensomstandigheden. Dat sluit ook aan bij de algemene tendens. Van winkelen bij webshops tot het zoeken van contacten via datingsites en/of andere moderne media. Maar een ieder heeft natuurlijk de vrije keus om al dan niet van zo’n medium gebruik te maken.

Het grootste aan zo’n website verbonden risico is dat deze, naast onbaatzuchtige orgaandonatie, ook ruimte biedt voor orgaanhandel. Nu is het natuurlijk zaak om zo’n site te omgeven met de nodige waarborgen (zie ook Matching Donors). Bovendien valt als regel niet te vermijden dat een levende donor en zijn ontvanger elkaar kennen. Het risico dat enige vorm van vergoeding plaatsvindt kan dus nooit helemaal worden uitgesloten. En naarmate er een minder nauwe band bestaat tussen donor en ontvanger neemt dat risico toe. Maar introductie van een met goede waarborgen omgeven specifieke website hoeft geen extra problemen te veroorzaken.

sterren Gepubliceerd: zondag 08-04-2012 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • H. A., B
  08-04-2012 20:32

  Dietske, je neemt mij de woorden uit de mond..! Ik ben het helemaal eens met jouw betoog;)
  Totaal overbodig dus, zo 'n initiatief!

 • Sytzo, Bodegraven
  08-04-2012 20:02

  Er zijn nu ook levende donoren die dat hebben gedaan voor iemand op een gemeenschappelijk club. Of iemand die zij bij de bakker hebben ontmoet. Die mensen komen tot hun daad doordat het specifieke verhaal hen aanspreekt. En niet omdat zij per se (altruÔstisch) willen doneren. Dit is slechts een modern(er) medium om hetzelfde te bereiken. Een persoonlijk verhaal kan een (onbaatzuchtige) potentiŽle levende donor net over de streep trekken.

 • Dietske vd Brugge, Almere
  08-04-2012 18:02

  Voor welk probleem is zo'n site eigenlijk een oplossing? Als iemand bereid is een nier te doneren bij leven, zonder dat hij/zij een beoogde ontvanger kent, dan moet hij zich sowieso tot een transplantatiecentrum wenden voor bepaling van bloedgroep en HLA kenmerken. Het tx centrum kan dan toch zorgen voor selectie van een ontvanger met wie die donor matcht? Dat lijkt me de simpelste route.
  Het enige dat niet geregeld wordt is dat je ook kennismaakt met elkaar; Samaritaanse donatie is in NL per definitie anoniem. Het enige dat zo'n site toevoegt is dus dat donor en ontvanger contact met elkaar kunnen hebben. Ik zou toch een beetje oppassen voor donoren die wťl willen geven als ze de ontvanger kunnen ontmoeten, maar niet als het anoniem gebeurt. Afgezien van het risico op orgaanhandel lijkt het mij ook zaak om ongezondde claims op dankbaarheid te voorkomen. Voor mij hoeft zo'n site dus niet.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier