Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een datingsite voor levende orgaandonatie?

Door Yvette van der Schaaf 

Orgaandonatie bij leven is een prachtig gebaar. Toch blijft het een noodoplossing, een keus uit armoede. Ingegeven door het groeiende tekort aan postmortale organen. In Nederland is in 2011 het aantal levende donoren bijna dubbel zo groot als het postmortale aantal. Wel worden met organen van één postmortale donor gemiddeld drie ontvangers geholpen. Bij levende donatie is dit er één, meestal met een nier.

Voor levende donatie moeten ontvanger en ontvanger en donor elkaar weten te vinden. Vaak bestaat er een familierelatie of een andere band. Situaties waar een levende donor de ontvanger juist niet wil kennen (Samaritaanse donatie) behoren tot de uitzonderingen.

Maar soms is er binnen de eigen kring niemand beschikbaar die bereid en in staat is om bij leven één van zijn organen af te staan, en wiens organen bovendien medisch geschikt zijn. In toenemende mate zoeken patiënten dan via diverse wegen de publiciteit. Bijvoorbeeld in de vorm van T-shirts, websites of andere (al dan niet moderne) media. In de Verenigde Staten bestaat voor dit doel zelfs een specifieke website: Matching Donors. Hier kunnen zowel patiënten als potentiële levende donoren zich aanmelden. Sommige patiënten kiezen ervoor om hun persoonlijk verhaal op deze site te publiceren. Anderen stellen hun gegevens alleen vertrouwelijk ter beschikking. Opvallend is de herhaalde waarschuwing (in rode letters) tegen orgaanhandel en de daaraan verbonden geldboete.

De vraag is of in Nederland ook behoefte bestaat aan een dergelijke website. Een medium dat het contact tussen patiënten op de wachtlijst en potentiële levende donoren ondersteunt. Waar zo’n donor kennis kan maken met een concrete ontvanger en diens levensomstandigheden. Dat sluit ook aan bij de algemene tendens. Van winkelen bij webshops tot het zoeken van contacten via datingsites en/of andere moderne media. Maar een ieder heeft natuurlijk de vrije keus om al dan niet van zo’n medium gebruik te maken.

Het grootste aan zo’n website verbonden risico is dat deze, naast onbaatzuchtige orgaandonatie, ook ruimte biedt voor orgaanhandel. Nu is het natuurlijk zaak om zo’n site te omgeven met de nodige waarborgen (zie ook Matching Donors). Bovendien valt als regel niet te vermijden dat een levende donor en zijn ontvanger elkaar kennen. Het risico dat enige vorm van vergoeding plaatsvindt kan dus nooit helemaal worden uitgesloten. En naarmate er een minder nauwe band bestaat tussen donor en ontvanger neemt dat risico toe. Maar introductie van een met goede waarborgen omgeven specifieke website hoeft geen extra problemen te veroorzaken.

sterren Gepubliceerd: zondag 08-04-2012 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • H. A., B
  08-04-2012 20:32

  Dietske, je neemt mij de woorden uit de mond..! Ik ben het helemaal eens met jouw betoog;)
  Totaal overbodig dus, zo 'n initiatief!

 • Sytzo, Bodegraven
  08-04-2012 20:02

  Er zijn nu ook levende donoren die dat hebben gedaan voor iemand op een gemeenschappelijk club. Of iemand die zij bij de bakker hebben ontmoet. Die mensen komen tot hun daad doordat het specifieke verhaal hen aanspreekt. En niet omdat zij per se (altruÔstisch) willen doneren. Dit is slechts een modern(er) medium om hetzelfde te bereiken. Een persoonlijk verhaal kan een (onbaatzuchtige) potentiŽle levende donor net over de streep trekken.

 • Dietske vd Brugge, Almere
  08-04-2012 18:02

  Voor welk probleem is zo'n site eigenlijk een oplossing? Als iemand bereid is een nier te doneren bij leven, zonder dat hij/zij een beoogde ontvanger kent, dan moet hij zich sowieso tot een transplantatiecentrum wenden voor bepaling van bloedgroep en HLA kenmerken. Het tx centrum kan dan toch zorgen voor selectie van een ontvanger met wie die donor matcht? Dat lijkt me de simpelste route.
  Het enige dat niet geregeld wordt is dat je ook kennismaakt met elkaar; Samaritaanse donatie is in NL per definitie anoniem. Het enige dat zo'n site toevoegt is dus dat donor en ontvanger contact met elkaar kunnen hebben. Ik zou toch een beetje oppassen voor donoren die wťl willen geven als ze de ontvanger kunnen ontmoeten, maar niet als het anoniem gebeurt. Afgezien van het risico op orgaanhandel lijkt het mij ook zaak om ongezondde claims op dankbaarheid te voorkomen. Voor mij hoeft zo'n site dus niet.
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier