Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

India pakt hopeloze situatie rond orgaandonatie aan

Door Yvette van der Schaaf 

De Indiase wetgeving biedt inmiddels ruimte voor het instellen van een nationaal donorregister. De volgende stap is het opzetten van een systeem voor toewijzing van beschikbare postmortale organen op basis van algemeen geldende urgentiecriteria. Anders dan tot nu toe gebruikelijk, moeten die systemen het hele land afdekken.

Maar het gat tussen vraag en aanbod van organen is zo groot, dat er wel enige tijd overheen zal gaan voordat deze maatregelen effect sorteren. Het begrip hersendood is in India sinds 1994 wettelijk erkend. Een panel van vier artsen moet twee maal vaststellen dat de potentiële donor geen hersenstamactiviteit meer vertoont.

Ondanks deze grondige procedure wordt in de huidige praktijk de hersendood maar zelden vastgesteld. Verwanten hebben er nog steeds moeite mee om te accepteren dat hersendood onomkeerbaar is. Slechts zes procent van de verwanten stemt in met orgaandonatie. Bovendien zijn Indiase artsen doorgaans  terughoudend om te participeren in de benodigde panels. Het resultaat is een schrijnend tekort aan postmortale organen.

In beginsel bestaat in India een groot potentieel aan postmortale orgaandonoren, vooral uit (auto)ongevallen. Het is nu zaak om dit potentieel verder uit te nutten. Onder meer door verbetering van de infrastructuur, zoals verbetering van transplantatiecentra, training personeel en aanstellen van donatiefunctionarissen. Maar ook publiciteitscampagnes om het publiek meer vertrouwd te maken met begrip orgaandonatie. En om eventuele religieuze barrières weg te nemen.

Voor nieren bestaat in de praktijk altijd nog de mogelijkheid tot levende donatie, zo nodig tegen betaling. Volgens de wet van 1994 is betaling voor donororganen verboden. Donatie door een levende donor aan iemand anders dan een echtgenoot of bloedverwant, moet aan een speciale Commissie worden voorgelegd. In zo’n geval is vereist dat een ‘warme band’ bestaat tussen donor en ontvanger.

Van deze laatste mogelijkheid wordt in ruime mate misbruik gemaakt, in gevallen waar in feite sprake is van donatie tegen betaling. Al komt dat tegenwoordig minder vaak voor dan in het verleden. De Indiase overheid beoogt de benodigde procedures aanzienlijk strenger en effectiever te maken.  

sterren Gepubliceerd: zaterdag 07-04-2012
Bron: CMAJ | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier