Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

India pakt hopeloze situatie rond orgaandonatie aan

Door Yvette van der Schaaf 

De Indiase wetgeving biedt inmiddels ruimte voor het instellen van een nationaal donorregister. De volgende stap is het opzetten van een systeem voor toewijzing van beschikbare postmortale organen op basis van algemeen geldende urgentiecriteria. Anders dan tot nu toe gebruikelijk, moeten die systemen het hele land afdekken.

Maar het gat tussen vraag en aanbod van organen is zo groot, dat er wel enige tijd overheen zal gaan voordat deze maatregelen effect sorteren. Het begrip hersendood is in India sinds 1994 wettelijk erkend. Een panel van vier artsen moet twee maal vaststellen dat de potentiële donor geen hersenstamactiviteit meer vertoont.

Ondanks deze grondige procedure wordt in de huidige praktijk de hersendood maar zelden vastgesteld. Verwanten hebben er nog steeds moeite mee om te accepteren dat hersendood onomkeerbaar is. Slechts zes procent van de verwanten stemt in met orgaandonatie. Bovendien zijn Indiase artsen doorgaans  terughoudend om te participeren in de benodigde panels. Het resultaat is een schrijnend tekort aan postmortale organen.

In beginsel bestaat in India een groot potentieel aan postmortale orgaandonoren, vooral uit (auto)ongevallen. Het is nu zaak om dit potentieel verder uit te nutten. Onder meer door verbetering van de infrastructuur, zoals verbetering van transplantatiecentra, training personeel en aanstellen van donatiefunctionarissen. Maar ook publiciteitscampagnes om het publiek meer vertrouwd te maken met begrip orgaandonatie. En om eventuele religieuze barrières weg te nemen.

Voor nieren bestaat in de praktijk altijd nog de mogelijkheid tot levende donatie, zo nodig tegen betaling. Volgens de wet van 1994 is betaling voor donororganen verboden. Donatie door een levende donor aan iemand anders dan een echtgenoot of bloedverwant, moet aan een speciale Commissie worden voorgelegd. In zo’n geval is vereist dat een ‘warme band’ bestaat tussen donor en ontvanger.

Van deze laatste mogelijkheid wordt in ruime mate misbruik gemaakt, in gevallen waar in feite sprake is van donatie tegen betaling. Al komt dat tegenwoordig minder vaak voor dan in het verleden. De Indiase overheid beoogt de benodigde procedures aanzienlijk strenger en effectiever te maken.  

sterren Gepubliceerd: zaterdag 07-04-2012
Bron: CMAJ | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier