Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kopstukken bespreken thuisdialyse in VS

Door Yvette van der Schaaf 

Onlangs vond in de VS het eerste nationale topoverleg plaats over het beleid rond thuisdialyse. Deelnemers waren meer dan 50 erkende deskundigen op het gebied van dialyse, waaronder patiënten, clinici, beleidsmakers en betrokkenen uit het bedrijfsleven.

Thuisdialyse, zowel peritoneale als hemodialyse, is in veel gevallen een aantrekkelijk alternatief voor centrumdialyse. In dat laatste geval moet de patiënt immers drie tot vier maal per week naar en van zo’n centrum of ziekenhuis reizen.

Ook in de internationale literatuur komen veel voordelen voor de patiënt naar voren. Zoals een vastere regelmaat in de behandelingen, meer patiënttevredenheid en een betere kwaliteit van leven. Dit alles heeft een gunstig effect op de dialyseuitkomsten. Toch maakt niet meer dan tien procent van de Amerikaanse dialysepatiënten gebruik van thuisdialyse.

Doelstelling van de bijeenkomst was om vast te stellen wat moet gebeuren om thuisdialyse zijn rechtmatige, volwaardige plaats te geven binnen het scala handelingsmethoden voor nierpatiënten. En in hoeverre onderlinge samenwerking daarbij mogelijk is. Dit binnen het bredere kader dat nodig is om alle patiënten toegang te verschaffen tot de behandeling van hun keuze, waaronder thuisdialyse. Zelfs onder economisch moeilijke omstandigheden.

De resultaten van de besprekingen worden binnenkort openbaar gemaakt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-04-2012
Bron: Renal Business | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier