Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kopstukken bespreken thuisdialyse in VS

Door Yvette van der Schaaf 

Onlangs vond in de VS het eerste nationale topoverleg plaats over het beleid rond thuisdialyse. Deelnemers waren meer dan 50 erkende deskundigen op het gebied van dialyse, waaronder patiënten, clinici, beleidsmakers en betrokkenen uit het bedrijfsleven.

Thuisdialyse, zowel peritoneale als hemodialyse, is in veel gevallen een aantrekkelijk alternatief voor centrumdialyse. In dat laatste geval moet de patiënt immers drie tot vier maal per week naar en van zo’n centrum of ziekenhuis reizen.

Ook in de internationale literatuur komen veel voordelen voor de patiënt naar voren. Zoals een vastere regelmaat in de behandelingen, meer patiënttevredenheid en een betere kwaliteit van leven. Dit alles heeft een gunstig effect op de dialyseuitkomsten. Toch maakt niet meer dan tien procent van de Amerikaanse dialysepatiënten gebruik van thuisdialyse.

Doelstelling van de bijeenkomst was om vast te stellen wat moet gebeuren om thuisdialyse zijn rechtmatige, volwaardige plaats te geven binnen het scala handelingsmethoden voor nierpatiënten. En in hoeverre onderlinge samenwerking daarbij mogelijk is. Dit binnen het bredere kader dat nodig is om alle patiënten toegang te verschaffen tot de behandeling van hun keuze, waaronder thuisdialyse. Zelfs onder economisch moeilijke omstandigheden.

De resultaten van de besprekingen worden binnenkort openbaar gemaakt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-04-2012
Bron: Renal Business | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier