Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meten is weten, ook bij orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Medio 2008 heeft het kabinet aangegeven dat in 2013 het jaarlijkse aantal postmortale transplantaties in Nederland minstens 800 moet bedragen. Volgens het Masterplan Orgaandonatie moeten dat er idealiter zelfs ruim 950 zijn. In 2011 zijn echter niet meer dan 670 transplantaties gerealiseerd, 60 minder dan in het topjaar 2007. De cijfers over de eerste twee maanden 2012 duiden eerder op een daling dan een stijging.

Onlangs heeft minister Schippers (VWS) kamervragen beantwoord over de geringe stijging van het aantal orgaandonoren. Daarbij concludeert zij dat het verdere investeringen en meer tijd zal kosten om een wezenlijke toename van het aantal transplantaties te realiseren. Maar helaas laat zij achterwege om daarbij een gekwantificeerde doelstelling met een bijbehorend tijdspad te vermelden.

Gezien de teleurstellende resultaten tot nu toe, bestaat wel degelijk behoefte aan eenduidig meetbare doelstellingen voor de nabije toekomst. Of tenminste expliciet uitsluitsel van het kabinet over de mate waarin men zich nu nog gebonden voelt aan de oorspronkelijke doelstellingen, zowel qua inhoud als qua timing.

Herhaalde concrete meetmomenten zijn in de eerste plaats bedoeld om tijdig te kunnen bijsturen. Maar ook om te kunnen beoordelen in hoeverre meer ingrijpende maatregelen, zoals bijvoorbeeld aanpassing van het beslissysteem, toch moeten worden heroverwogen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 31-03-2012
Bron: Diverse kamerstukken, Masterplan Orgaandonatie | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier