Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meten is weten, ook bij orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Medio 2008 heeft het kabinet aangegeven dat in 2013 het jaarlijkse aantal postmortale transplantaties in Nederland minstens 800 moet bedragen. Volgens het Masterplan Orgaandonatie moeten dat er idealiter zelfs ruim 950 zijn. In 2011 zijn echter niet meer dan 670 transplantaties gerealiseerd, 60 minder dan in het topjaar 2007. De cijfers over de eerste twee maanden 2012 duiden eerder op een daling dan een stijging.

Onlangs heeft minister Schippers (VWS) kamervragen beantwoord over de geringe stijging van het aantal orgaandonoren. Daarbij concludeert zij dat het verdere investeringen en meer tijd zal kosten om een wezenlijke toename van het aantal transplantaties te realiseren. Maar helaas laat zij achterwege om daarbij een gekwantificeerde doelstelling met een bijbehorend tijdspad te vermelden.

Gezien de teleurstellende resultaten tot nu toe, bestaat wel degelijk behoefte aan eenduidig meetbare doelstellingen voor de nabije toekomst. Of tenminste expliciet uitsluitsel van het kabinet over de mate waarin men zich nu nog gebonden voelt aan de oorspronkelijke doelstellingen, zowel qua inhoud als qua timing.

Herhaalde concrete meetmomenten zijn in de eerste plaats bedoeld om tijdig te kunnen bijsturen. Maar ook om te kunnen beoordelen in hoeverre meer ingrijpende maatregelen, zoals bijvoorbeeld aanpassing van het beslissysteem, toch moeten worden heroverwogen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 31-03-2012
Bron: Diverse kamerstukken, Masterplan Orgaandonatie | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier