Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

2011 recordjaar voor orgaandonatie in Ierland

Door Yvette van der Schaaf 

Op het punt van orgaandonatie was 2010 voor Ierland een eenmalig dieptepunt. Maar in 2011 ligt het aantal postmortale donoren zelfs iets boven het oude niveau. Met 20 donoren per miljoen inwoners is sprake van een recordjaar. Bovendien vertoont het aantal levende nierdonoren een aanhoudende snelle groei, tot 6 per miljoen inwoners.

Dit verklaarde de voorzitter van de Irish Kidney Association vlak voor de aanvang van de National Donor Awareness Week. Deze goede resultaten zijn behaald ondanks een verdere daling van het aantal verkeersongevallen. Positief is dat familieleden van potentiële donoren nu altijd worden geraadpleegd door iemand die daarvoor speciaal is opgeleid. Dit is in lijn met het Spaanse model.

In Ierland wachten 650 mensen op een orgaan. Al enige tijd loopt daar een discussie over invoering van een ‘opt-out’ systeem. Volgens de Ierse Minister van Volksgezondheid is die discussie vooral bedoeld om het onderwerp orgaandonatie meer onder de aandacht te brengen, en niet om de invloed van de familie te willen uitsluiten. In een wat oudere enquête bleken organisaties van medici en patiënten veelal tegen zo’n opt-out systeem. Maar van de geraadpleegde privépersonen was 80% voorstander.

Tijdens de komende Donor Awareness Week zal het accent liggen op de noodzaak om een donorkaart bij je te dragen. Bij voorbeeld als app in je smartphone. Die kaart heeft geen wettelijke status, maar het is makkelijker voor nabestaanden om met donatie in te stemmen als de overledene zo’n kaart bij zich draagt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-03-2012
Bron: RTE news | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier