Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

2011 recordjaar voor orgaandonatie in Ierland

Door Yvette van der Schaaf 

Op het punt van orgaandonatie was 2010 voor Ierland een eenmalig dieptepunt. Maar in 2011 ligt het aantal postmortale donoren zelfs iets boven het oude niveau. Met 20 donoren per miljoen inwoners is sprake van een recordjaar. Bovendien vertoont het aantal levende nierdonoren een aanhoudende snelle groei, tot 6 per miljoen inwoners.

Dit verklaarde de voorzitter van de Irish Kidney Association vlak voor de aanvang van de National Donor Awareness Week. Deze goede resultaten zijn behaald ondanks een verdere daling van het aantal verkeersongevallen. Positief is dat familieleden van potentiële donoren nu altijd worden geraadpleegd door iemand die daarvoor speciaal is opgeleid. Dit is in lijn met het Spaanse model.

In Ierland wachten 650 mensen op een orgaan. Al enige tijd loopt daar een discussie over invoering van een ‘opt-out’ systeem. Volgens de Ierse Minister van Volksgezondheid is die discussie vooral bedoeld om het onderwerp orgaandonatie meer onder de aandacht te brengen, en niet om de invloed van de familie te willen uitsluiten. In een wat oudere enquête bleken organisaties van medici en patiënten veelal tegen zo’n opt-out systeem. Maar van de geraadpleegde privépersonen was 80% voorstander.

Tijdens de komende Donor Awareness Week zal het accent liggen op de noodzaak om een donorkaart bij je te dragen. Bij voorbeeld als app in je smartphone. Die kaart heeft geen wettelijke status, maar het is makkelijker voor nabestaanden om met donatie in te stemmen als de overledene zo’n kaart bij zich draagt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-03-2012
Bron: RTE news | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier