Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Klassieke muziek verlengt levensduur getransplanteerd orgaan'

Door Yvette van der Schaaf 

Handschrift van Johannes Brahms
(1833-1897).
 Deel uit een van zijn 
Liederen voor Koor opus 62.

Muziek kan ontspannend werken en de gedachten afleiden van pijngevoelens. Ook kan muziek de effecten van klinische behandelingen versterken. Nieuw Japans onderzoek wijst erop dat het luisteren naar (klassieke) muziek bovendien de neiging tot afstoting van getransplanteerde organen kan verminderen.

Vooralsnog is onvoldoende duidelijk hoe de hersenfunctie en het immuunsysteem op elkaar inwerken. Toch wordt muziek in de praktijk vaak gebruikt om angst, pijn en misselijkheid te verminderen. Het lijkt erop dat muziek lichaamsfuncties kan beïnvloeden waarover we zelf geen bewuste controle hebben, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering.

Japanse onderzoekers zijn nagegaan hoe muizen na een harttransplantatie reageren op uiteenlopende soorten muziek. Zo hebben zij ontdekt dat opera en klassieke muziek de levensduur van transplantaten verlengt. Dit in tegenstelling tot monotone klanken en New Age muziek.

Het muzikaal stimuleren van de hersenfunctie lijkt de productie van regulerende cellen (CD4+CD25+) te bevorderen. Ook namen de niveaus toe van bepaalde cytokines die de immuunafweer regelen.

Bij deze studie is een beperkte selectie van componisten getest. Andere vormen van muziek zouden dus evenzeer kunnen helpen om vroegtijdige afstoting tegen te gaan. De onderzoekers bevelen aan dit verder te onderzoeken, ook bij grotere diersoorten.

sterren Gepubliceerd: woensdag 28-03-2012
Bron: Journal of Cardiothoracic Surgery | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier