Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Klassieke muziek verlengt levensduur getransplanteerd orgaan'

Door Yvette van der Schaaf 

Handschrift van Johannes Brahms
(1833-1897).
 Deel uit een van zijn 
Liederen voor Koor opus 62.

Muziek kan ontspannend werken en de gedachten afleiden van pijngevoelens. Ook kan muziek de effecten van klinische behandelingen versterken. Nieuw Japans onderzoek wijst erop dat het luisteren naar (klassieke) muziek bovendien de neiging tot afstoting van getransplanteerde organen kan verminderen.

Vooralsnog is onvoldoende duidelijk hoe de hersenfunctie en het immuunsysteem op elkaar inwerken. Toch wordt muziek in de praktijk vaak gebruikt om angst, pijn en misselijkheid te verminderen. Het lijkt erop dat muziek lichaamsfuncties kan beïnvloeden waarover we zelf geen bewuste controle hebben, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering.

Japanse onderzoekers zijn nagegaan hoe muizen na een harttransplantatie reageren op uiteenlopende soorten muziek. Zo hebben zij ontdekt dat opera en klassieke muziek de levensduur van transplantaten verlengt. Dit in tegenstelling tot monotone klanken en New Age muziek.

Het muzikaal stimuleren van de hersenfunctie lijkt de productie van regulerende cellen (CD4+CD25+) te bevorderen. Ook namen de niveaus toe van bepaalde cytokines die de immuunafweer regelen.

Bij deze studie is een beperkte selectie van componisten getest. Andere vormen van muziek zouden dus evenzeer kunnen helpen om vroegtijdige afstoting tegen te gaan. De onderzoekers bevelen aan dit verder te onderzoeken, ook bij grotere diersoorten.

sterren Gepubliceerd: woensdag 28-03-2012
Bron: Journal of Cardiothoracic Surgery | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier