Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Klassieke muziek verlengt levensduur getransplanteerd orgaan'

Door Yvette van der Schaaf 

Handschrift van Johannes Brahms
(1833-1897).
 Deel uit een van zijn 
Liederen voor Koor opus 62.

Muziek kan ontspannend werken en de gedachten afleiden van pijngevoelens. Ook kan muziek de effecten van klinische behandelingen versterken. Nieuw Japans onderzoek wijst erop dat het luisteren naar (klassieke) muziek bovendien de neiging tot afstoting van getransplanteerde organen kan verminderen.

Vooralsnog is onvoldoende duidelijk hoe de hersenfunctie en het immuunsysteem op elkaar inwerken. Toch wordt muziek in de praktijk vaak gebruikt om angst, pijn en misselijkheid te verminderen. Het lijkt erop dat muziek lichaamsfuncties kan beïnvloeden waarover we zelf geen bewuste controle hebben, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering.

Japanse onderzoekers zijn nagegaan hoe muizen na een harttransplantatie reageren op uiteenlopende soorten muziek. Zo hebben zij ontdekt dat opera en klassieke muziek de levensduur van transplantaten verlengt. Dit in tegenstelling tot monotone klanken en New Age muziek.

Het muzikaal stimuleren van de hersenfunctie lijkt de productie van regulerende cellen (CD4+CD25+) te bevorderen. Ook namen de niveaus toe van bepaalde cytokines die de immuunafweer regelen.

Bij deze studie is een beperkte selectie van componisten getest. Andere vormen van muziek zouden dus evenzeer kunnen helpen om vroegtijdige afstoting tegen te gaan. De onderzoekers bevelen aan dit verder te onderzoeken, ook bij grotere diersoorten.

sterren Gepubliceerd: woensdag 28-03-2012
Bron: Journal of Cardiothoracic Surgery | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier