Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitsers verplicht om na te denken over orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Alle Duitsers ouder dan 16 jaar krijgen voortaan regelmatig de vraag voorgelegd naar hun bereidheid tot orgaandonatie. Nog in 2012 moeten alle zorgverzekeraars hun verzekerden met die vraag hebben benaderd. Binnen twee jaar gevolgd door een herhalingsvraag. Vanaf 2017 wordt die vraagstelling elke 5 jaar herhaald.

Unaniem hebben De Duitse fracties dit voornemen tot wetswijziging in de bondsdagvergadering vandaag goedgekeurd. Ook zal de Duitse bevolking voortaan beter en frequenter worden geïnformeerd over orgaandonatie. Samen met de herhaalde bevragingen moet dit ertoe leiden dat meer burgers hun bereidheid tot orgaandonatie vastleggen. En dat de bekendheid met dit onderwerp toeneemt doordat vrienden en verwanten daarover vaker van gedachten wisselen.

De periodieke bevragingen zijn bedoeld om de bevolking te overtuigen van de noodzaak van orgaandonatie, zonder enige vorm van dwang.

Uit een recente representatieve opiniepeiling blijkt dat 70% van de Duitse bevolking bereid is om na overlijden één of meer organen af te staan. Slechts 20% zou deze bereidheid ook daadwerkelijk hebben vastgelegd. In de praktijk is toestemming voor orgaandonatie in 90% van de gevallen nu afkomstig van nabestaanden. De huidige wetswijziging moet ervoor zorgen dat het aantal gerealiseerde orgaandonoren significant toeneemt.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-03-2012
Bron: ADR-Haubstudio Berlin, 22 maart 2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier