Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitsers verplicht om na te denken over orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Alle Duitsers ouder dan 16 jaar krijgen voortaan regelmatig de vraag voorgelegd naar hun bereidheid tot orgaandonatie. Nog in 2012 moeten alle zorgverzekeraars hun verzekerden met die vraag hebben benaderd. Binnen twee jaar gevolgd door een herhalingsvraag. Vanaf 2017 wordt die vraagstelling elke 5 jaar herhaald.

Unaniem hebben De Duitse fracties dit voornemen tot wetswijziging in de bondsdagvergadering vandaag goedgekeurd. Ook zal de Duitse bevolking voortaan beter en frequenter worden geïnformeerd over orgaandonatie. Samen met de herhaalde bevragingen moet dit ertoe leiden dat meer burgers hun bereidheid tot orgaandonatie vastleggen. En dat de bekendheid met dit onderwerp toeneemt doordat vrienden en verwanten daarover vaker van gedachten wisselen.

De periodieke bevragingen zijn bedoeld om de bevolking te overtuigen van de noodzaak van orgaandonatie, zonder enige vorm van dwang.

Uit een recente representatieve opiniepeiling blijkt dat 70% van de Duitse bevolking bereid is om na overlijden één of meer organen af te staan. Slechts 20% zou deze bereidheid ook daadwerkelijk hebben vastgelegd. In de praktijk is toestemming voor orgaandonatie in 90% van de gevallen nu afkomstig van nabestaanden. De huidige wetswijziging moet ervoor zorgen dat het aantal gerealiseerde orgaandonoren significant toeneemt.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-03-2012
Bron: ADR-Haubstudio Berlin, 22 maart 2012 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier