Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutgebruik verhoogt kans op nierziekten bij diabetici

Door Yvette van der Schaaf 

Diabetespatiënten lopen door meer zout in hun voeding een groot risico op nierfalen, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Overmatig zoutgebruik stopt tevens de beschermende werking van bloeddrukverlagers.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG. Voor het eerst is onderzocht in hoeverre zoutinname de lange-termijn-effecten van bloeddrukverlagende middelen beïnvloedt bij diabetes type 2 patiënten. Uitkomsten van eerdere (korte termijn) studies duiden erop dat de werking van die middelen bij overmatig zoutgebruik afneemt. Deze nieuwe studie bevestigt dat dit ook opgaat voor de lange termijn.

Volgens Lambers Heerspink toont deze studie ondubbelzinnig aan dat vermindering van het zoutgebruik essentieel is om verergering van nierschade te voorkomen en bescherming te bieden tegen hart- en vaatziekten.

Deze resultaten roepen op tot hernieuwde aandacht voor leefstijlbegeleiding gericht op het vermijden van overmatig zoutgebruik door nierpatiënten met diabetes.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-03-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier