Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Stichting heeft ambitieuze plannen met donorkaart

Door Yvette van der Schaaf 

Bijna de helft van degenen die niet in het huidige donorregister geregistreerd staan is wel bereid een donorkaart bij zich te dragen. Alleen al daardoor zou het bestaande aantal ja-geregistreerden kunnen verdubbelen. Dit blijkt uit een ouder onderzoek van de Universiteit van Tilburg, in opdracht van het Ministerie van VWS.

De stichting Donor Ja! meent dat de overheidsbemoeienis bij de bestaande vorm van donorregistratie teveel als druk wordt ervaren. En dat roept weerstand op, waardoor potentiële orgaandonoren onnodig verloren gaan. De oprichter van Donor Ja!, Frank van Leer, wil daartom zelf een donorkaart introduceren. Samen met een publiciteitscampagne, waarin vooral het ‘wij-gevoel’ wordt benadrukt. Doelstelling is om het aantal postmortale donoren voor eind 2013 met een kwart te doen toenemen. Ook moeten dan een miljoen meer mensen hun donorbereidheid via een donorkaart hebben vastgelegd.

De stichting kwam eerder in het nieuws door de lancering van een iPhone app voor donorregistratie. Minister Schippers (VWS) was toen 'niet blij' met het volgens haar verwarrende initiatief. Bovendien vond ze het onjuist dat in de app, die ook geen registratie in het Donorregister bewerkstelligt, niet kan worden aangegeven dat de gebruiker geen donor wil zijn.  Stichting Donor Ja! zou wel graag een koppeling tussen hun iPhone app en het officiële Donorregister zien. En dat geldt ook voor donormeldingen via de Donor Ja! website. Maar de eigen positief getinte vraagstelling wil de stichting daarvoor niet aanpassen.

Volgens Donor Ja!  levert specifiek om een 'Ja' vragen meer registraties op. Donor Ja! pleit er dan ook voor om de vraagstelling in het huidige officiële donorformulier (als nabestaanden moeten beslissen) meer te laten aansluiten op de positievere Donor Ja! formulering.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 24-03-2012
Bron: Eindrapport Orgaandonatie, UvT | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier