Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Stichting heeft ambitieuze plannen met donorkaart

Door Yvette van der Schaaf 

Bijna de helft van degenen die niet in het huidige donorregister geregistreerd staan is wel bereid een donorkaart bij zich te dragen. Alleen al daardoor zou het bestaande aantal ja-geregistreerden kunnen verdubbelen. Dit blijkt uit een ouder onderzoek van de Universiteit van Tilburg, in opdracht van het Ministerie van VWS.

De stichting Donor Ja! meent dat de overheidsbemoeienis bij de bestaande vorm van donorregistratie teveel als druk wordt ervaren. En dat roept weerstand op, waardoor potentiële orgaandonoren onnodig verloren gaan. De oprichter van Donor Ja!, Frank van Leer, wil daartom zelf een donorkaart introduceren. Samen met een publiciteitscampagne, waarin vooral het ‘wij-gevoel’ wordt benadrukt. Doelstelling is om het aantal postmortale donoren voor eind 2013 met een kwart te doen toenemen. Ook moeten dan een miljoen meer mensen hun donorbereidheid via een donorkaart hebben vastgelegd.

De stichting kwam eerder in het nieuws door de lancering van een iPhone app voor donorregistratie. Minister Schippers (VWS) was toen 'niet blij' met het volgens haar verwarrende initiatief. Bovendien vond ze het onjuist dat in de app, die ook geen registratie in het Donorregister bewerkstelligt, niet kan worden aangegeven dat de gebruiker geen donor wil zijn.  Stichting Donor Ja! zou wel graag een koppeling tussen hun iPhone app en het officiële Donorregister zien. En dat geldt ook voor donormeldingen via de Donor Ja! website. Maar de eigen positief getinte vraagstelling wil de stichting daarvoor niet aanpassen.

Volgens Donor Ja!  levert specifiek om een 'Ja' vragen meer registraties op. Donor Ja! pleit er dan ook voor om de vraagstelling in het huidige officiële donorformulier (als nabestaanden moeten beslissen) meer te laten aansluiten op de positievere Donor Ja! formulering.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 24-03-2012
Bron: Eindrapport Orgaandonatie, UvT | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier