Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Langlopend Frans onderzoek naar risicofactoren nierziekte gestart

Door Yvette van der Schaaf 

Meer dan vijf procent van de Franse bevolking krijgt te maken met een nieraandoening. Een recent gestart onderzoek is gericht op het identificeren van risicofactoren die kunnen leiden tot het ontstaan van nierfalen. Zodat tijdig met preventieve maatregelen kan worden begonnen.

In Frankrijk is een dergelijk onderzoek nog niet eerder verricht. Wel zijn eerdere vergelijkbare studies uitgevoerd in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. De Franse onderzoekers zullen 3.600 patiënten gedurende tenminste vijf jaar volgen, teneinde inzicht te krijgen in zaken als leefwijze, milieu, genetische factoren en medische verzorging. En om na te gaan hoe deze factoren samenhangen met het ontstaan van nierfalen.

De onderzoekers willen daarnaast vooral specifieke biomarkers identificeren die duiden op toekomstige noodzaak tot dialyseren. Om tijdige preventiemaatregelen mogelijk te maken. En om het ontwikkelingstempo van de nierziekte te kunnen meten.

Bekende veelvoorkomende oorzaken van chronische nierziekten zijn ontstekingen van nieren en urinewegen en ook erfelijke nierziekten. Verder dragen vergrijzing van de bevolking, hoge bloeddruk, vaatziekten en diabetes bij aan de groei van het aantal nierpatiënten. In Frankrijk zijn er nu meer dan 37.500 dialyserenden en 33.000 getransplanteerden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 23-03-2012
Bron: AFP, 5 maart 2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier