Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe snelle test op afstoting getransplanteerde nier

Door Yvette van der Schaaf 

Middels een nieuwe test kunnen artsen afstotingsverschijnselen bij getransplanteerde nierpatiënten voortaan weken eerder ontdekken. Dit maakt een effectievere patiëntenzorg mogelijk. En het kan ook helpen om de kosten voor de gezondheidszorg te drukken.

Op dit moment vinden periodieke tests op het creatininegehalte in het bloed plaats om de nierfunctie te meten. Zo nodig aangevuld met een biopsie: een voor de patiënt belastende procedure, die bloedingen en verlies van de het transplantaat kan veroorzaken. De nieuw geïntroduceerde methode betreft een moleculaire bloedtest, die niet belastend is voor de patiënt. Deze test biedt de mogelijkheid om afstotingsverschijnselen eerder te signaleren. Daardoor kan de arts ook sneller met de behandeling beginnen om de getransplanteerde nier te redden.

Onderzoek heeft aangetoond dat, in geval van dreigende afstoting, verhoging van bepaalde RNA-markers in het bloed eerder optreedt dan een verhoogd creatininegehalte. Deze nieuwe test maakt hier in de praktijk gebruik van. Met als eerste oogmerk om de zorg voor nierpatiënten te verbeteren. Ook kunnen hoge dialysekosten worden vermeden dan wel uitgesteld.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: Quest Diagnostics | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier