Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe snelle test op afstoting getransplanteerde nier

Door Yvette van der Schaaf 

Middels een nieuwe test kunnen artsen afstotingsverschijnselen bij getransplanteerde nierpatiënten voortaan weken eerder ontdekken. Dit maakt een effectievere patiëntenzorg mogelijk. En het kan ook helpen om de kosten voor de gezondheidszorg te drukken.

Op dit moment vinden periodieke tests op het creatininegehalte in het bloed plaats om de nierfunctie te meten. Zo nodig aangevuld met een biopsie: een voor de patiënt belastende procedure, die bloedingen en verlies van de het transplantaat kan veroorzaken. De nieuw geïntroduceerde methode betreft een moleculaire bloedtest, die niet belastend is voor de patiënt. Deze test biedt de mogelijkheid om afstotingsverschijnselen eerder te signaleren. Daardoor kan de arts ook sneller met de behandeling beginnen om de getransplanteerde nier te redden.

Onderzoek heeft aangetoond dat, in geval van dreigende afstoting, verhoging van bepaalde RNA-markers in het bloed eerder optreedt dan een verhoogd creatininegehalte. Deze nieuwe test maakt hier in de praktijk gebruik van. Met als eerste oogmerk om de zorg voor nierpatiënten te verbeteren. Ook kunnen hoge dialysekosten worden vermeden dan wel uitgesteld.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: Quest Diagnostics | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier