Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Snelle stijging orgaandonoren in Israel

Door Yvette van der Schaaf 

In 2011 is het aantal postmortale orgaandonoren in IsraŽl met ongeveer de helft toegenomen. Levende (nier)donaties zijn met tweederde gegroeid. Met in totaal zoín 28 donoren per miljoen inwoners (12 postmortaal en 16 levend) presteert IsraŽl nog wel steeds onder het huidige Nederlandse niveau. De IsraŽlische wachtlijst is niet veel korter geworden.

De betere resultaten in 2011 zijn te danken aan de voortgaande invoering van recente wetwijzigingen. Waarmee een intensieve informatiecampagne gepaard ging. De historisch lage donatiecijfers hebben religieuze achtergronden. Zo kost het moeite om hersendood als doodsoorzaak geaccepteerd te krijgen. Maar tegenwoordig krijgt orgaandonatie als religieuze verplichting meer aandacht. Zo zijn ook de familieweigeringen gedaald van 55% naar 45%.†

Ook ontvangen levende donoren vanaf augustus 2010 adequate financiŽle compensatie. Deze omvat onder meer gederfde inkomsten, diverse verzekeringen en een week vakantie om te herstellen.

In april zal vervolgens een nieuwe regeling in werking treden. Burgers die zich voor 1 april 2012 als donor hebben laten registreren krijgen voorrang op de wachtlijst, evenals hun eerstegraads familieleden. Natuurlijk geldt dat ook voor levende donoren en mensen die al eens als nabestaande hebben ingestemd met donatie. De overige burgers moeten, na hun donorregistratie, drie jaar wachten voor zij gebruik kunnen maken van de voorrangsregeling. Kinderen en mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren krijgen nog steeds absolute voorrang.

De hoogste prioriteit kennen kandidaten die zelf hebben gedoneerd of hebben ingestemd met donatie door een overleden familielid. Daarna komen de houders van een donorkaart, gevolgd door hun eerstegraads verwanten.

De donorkaart geeft†puur de wens van de potentiŽle donor weer. Na diens dood†wordt†zijn familie altijd geraadpleegd en die heeft dan het recht om orgaandonatie alsnog te weigeren.†

Het aantal donorregistraties is de afgelopen†jaren sterk gegroeid. Maar eind 2011†betreffen die registraties nog steeds minder dan 10% †van de IsraŽlische bevolking. Naarmate de deadline van 1 april nadert, sluiten meer burgers aan in de rij om zich als donor te laten registreren.

sterren Gepubliceerd: maandag 26-03-2012
Bron: Haaretz | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier