Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Snelle stijging orgaandonoren in Israel

Door Yvette van der Schaaf 

In 2011 is het aantal postmortale orgaandonoren in IsraŽl met ongeveer de helft toegenomen. Levende (nier)donaties zijn met tweederde gegroeid. Met in totaal zoín 28 donoren per miljoen inwoners (12 postmortaal en 16 levend) presteert IsraŽl nog wel steeds onder het huidige Nederlandse niveau. De IsraŽlische wachtlijst is niet veel korter geworden.

De betere resultaten in 2011 zijn te danken aan de voortgaande invoering van recente wetwijzigingen. Waarmee een intensieve informatiecampagne gepaard ging. De historisch lage donatiecijfers hebben religieuze achtergronden. Zo kost het moeite om hersendood als doodsoorzaak geaccepteerd te krijgen. Maar tegenwoordig krijgt orgaandonatie als religieuze verplichting meer aandacht. Zo zijn ook de familieweigeringen gedaald van 55% naar 45%.†

Ook ontvangen levende donoren vanaf augustus 2010 adequate financiŽle compensatie. Deze omvat onder meer gederfde inkomsten, diverse verzekeringen en een week vakantie om te herstellen.

In april zal vervolgens een nieuwe regeling in werking treden. Burgers die zich voor 1 april 2012 als donor hebben laten registreren krijgen voorrang op de wachtlijst, evenals hun eerstegraads familieleden. Natuurlijk geldt dat ook voor levende donoren en mensen die al eens als nabestaande hebben ingestemd met donatie. De overige burgers moeten, na hun donorregistratie, drie jaar wachten voor zij gebruik kunnen maken van de voorrangsregeling. Kinderen en mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren krijgen nog steeds absolute voorrang.

De hoogste prioriteit kennen kandidaten die zelf hebben gedoneerd of hebben ingestemd met donatie door een overleden familielid. Daarna komen de houders van een donorkaart, gevolgd door hun eerstegraads verwanten.

De donorkaart geeft†puur de wens van de potentiŽle donor weer. Na diens dood†wordt†zijn familie altijd geraadpleegd en die heeft dan het recht om orgaandonatie alsnog te weigeren.†

Het aantal donorregistraties is de afgelopen†jaren sterk gegroeid. Maar eind 2011†betreffen die registraties nog steeds minder dan 10% †van de IsraŽlische bevolking. Naarmate de deadline van 1 april nadert, sluiten meer burgers aan in de rij om zich als donor te laten registreren.

sterren Gepubliceerd: maandag 26-03-2012
Bron: Haaretz | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier