Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

British Medical Association zoekt onconventionele wegen orgaandonatie

Door Jeroen van Setten en Yvette van der Schaaf en Merel Dercksen 

Gezien het krimpende postmortale donorpotentieel is er alle reden om nieuwe wegen niet te schuwen. Dat concludeert de British Medical Association (BMA) in een recent rapport: 'Building on Progress: Where next for organ donation policy in the UK?'. Dit rapport combineert een overzicht van de huidige stand van zaken rond orgaandonatie met suggesties voor verbetering en vernieuwing. BMA's voornaamste oogmerk is om discussie over 'hoe nu verder' te stimuleren.

In 2008 is op basis van een rapport van de 'Organ Donation Taskforce' in het Verenigd Koninkrijk een groot aantal verbeteringen in gang gezet. Doelstelling was om in de periode 2008-2013 het aantal orgaandonoren met de helft te verhogen. Recente cijfers laten zien dat die toename over de afgelopen drie jaar waarschijnlijk een derde bedraagt.

Ondanks de geboekte vooruitgang, ziet de BMA het als een hele uitdaging om de oorspronkelijke doelstelling te halen. Maar zelfs als dat lukt, dan zullen nog steeds teveel wachtlijstpatiënten onnodig overlijden. Daarom is het van groot belang om de infrastructuur rond orgaandonatie verder te optimaliseren en nieuwe wegen te verkennen. De meer opmerkelijke suggesties van de BMA:

 • Donatie van harten na hartdood
  Op dit moment worden er na hartstilstand geen harten gedoneerd. Maar volgens de BMA zijn er geen onoverkomelijke ethische bezwaren tegen. En dat een hart in het lichaam van de donor niet meer functioneert, wil niet zeggen dat het dat in een ander lichaam ook niet kan doen. Daarom zou hier onderzoek naar gedaan moeten worden.
 • Electieve beademing potentiële donoren
  Niet als onderdeel van de verzorging van de patiënt zelf, maar met het oog op orgaandonatie zou voorafgaand aan verwacht overlijden toch met beademing kunnen worden gestart.
 • Versterken rol Spoedeisende Hulp
  De identificatie van potentiële (non heart beating) donoren bij andere afdelingen dan de Intensive Care zou moeten verbeteren, met name op de Spoedeisende Hulp.
 • Meer levende donatie
  Het aantal levende donoren is de afgelopen tien jaar dramatisch gestegen en evenaart inmiddels het postmortale aantal. Toch bestaat daar ruimte voor verdere groei.
 • Geen-bezwaarsysteem
  De BMA blijft ervan overtuigd dat een geen-bezwaarsysteem, omgeven met de nodige waarborgen, de meest effectieve optie is. De organisatie denkt anders over het effect hiervan dan de Organ Donation Taskforce.

De BMA hoopt met dit rapport de discussie over het orgaandonatiebeleid weer aan te zwengelen. Van concrete plannen hiervoor, zoals debatten met beleidsmakers, zorgverleners en patiënten, maakt de organisatie alleen geen melding.

sterren Gepubliceerd: woensdag 14-03-2012
Bron: British Medical Association | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier