Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

British Medical Association zoekt onconventionele wegen orgaandonatie

Door Jeroen van Setten en Yvette van der Schaaf en Merel Dercksen 

Gezien het krimpende postmortale donorpotentieel is er alle reden om nieuwe wegen niet te schuwen. Dat concludeert de British Medical Association (BMA) in een recent rapport: 'Building on Progress: Where next for organ donation policy in the UK?'. Dit rapport combineert een overzicht van de huidige stand van zaken rond orgaandonatie met suggesties voor verbetering en vernieuwing. BMA's voornaamste oogmerk is om discussie over 'hoe nu verder' te stimuleren.

In 2008 is op basis van een rapport van de 'Organ Donation Taskforce' in het Verenigd Koninkrijk een groot aantal verbeteringen in gang gezet. Doelstelling was om in de periode 2008-2013 het aantal orgaandonoren met de helft te verhogen. Recente cijfers laten zien dat die toename over de afgelopen drie jaar waarschijnlijk een derde bedraagt.

Ondanks de geboekte vooruitgang, ziet de BMA het als een hele uitdaging om de oorspronkelijke doelstelling te halen. Maar zelfs als dat lukt, dan zullen nog steeds teveel wachtlijstpatiënten onnodig overlijden. Daarom is het van groot belang om de infrastructuur rond orgaandonatie verder te optimaliseren en nieuwe wegen te verkennen. De meer opmerkelijke suggesties van de BMA:

 • Donatie van harten na hartdood
  Op dit moment worden er na hartstilstand geen harten gedoneerd. Maar volgens de BMA zijn er geen onoverkomelijke ethische bezwaren tegen. En dat een hart in het lichaam van de donor niet meer functioneert, wil niet zeggen dat het dat in een ander lichaam ook niet kan doen. Daarom zou hier onderzoek naar gedaan moeten worden.
 • Electieve beademing potentiële donoren
  Niet als onderdeel van de verzorging van de patiënt zelf, maar met het oog op orgaandonatie zou voorafgaand aan verwacht overlijden toch met beademing kunnen worden gestart.
 • Versterken rol Spoedeisende Hulp
  De identificatie van potentiële (non heart beating) donoren bij andere afdelingen dan de Intensive Care zou moeten verbeteren, met name op de Spoedeisende Hulp.
 • Meer levende donatie
  Het aantal levende donoren is de afgelopen tien jaar dramatisch gestegen en evenaart inmiddels het postmortale aantal. Toch bestaat daar ruimte voor verdere groei.
 • Geen-bezwaarsysteem
  De BMA blijft ervan overtuigd dat een geen-bezwaarsysteem, omgeven met de nodige waarborgen, de meest effectieve optie is. De organisatie denkt anders over het effect hiervan dan de Organ Donation Taskforce.

De BMA hoopt met dit rapport de discussie over het orgaandonatiebeleid weer aan te zwengelen. Van concrete plannen hiervoor, zoals debatten met beleidsmakers, zorgverleners en patiënten, maakt de organisatie alleen geen melding.

sterren Gepubliceerd: woensdag 14-03-2012
Bron: British Medical Association | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier