Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aantal orgaandonaties na overlijden in KroatiŽ verdubbeld

Door Yvette van der Schaaf 

In Kroatië is de afgelopen twee jaar het aantal postmortale orgaandonoren verdubbeld. Dat bedraagt nu 28,7 per miljoen inwoners, hetzelfde niveau als in Spanje, Portugal en België. De wachtlijst voor nierpatiënten is daardoor in die twee jaar bijna gehalveerd. Het percentage familieweigeringen ligt zeer laag, rond de 20%.

In Kroatië geldt al sinds 1988 een geenbezwaarsysteem. De sterke groei van het aantal orgaandonaties is van veel recenter datum. Die is vooral te danken aan een succesvolle combinatie van Europese 'best practices'. Qua opzet van de organisatie rond orgaandonatie is dat het 'Spaanse model'. Ook vindt sinds 2004 uitwisseling plaats met het nabij gelegen Italië van levers voor patiënten met een hoge urgentie. Men onderzoekt mogelijkheden voor uitbreiding van deze uitwisseling naar andere kwetsbare groepen: kinderen, gesensibiliseerde nierpatiënten en patiënten die wachten op meerdere organen tegelijk.

Ook maakt Kroatië sinds 2007 deel uit van Eurotransplant. Door toepassing van de weldoordachte Eurotransplant-normen zijn met name de procedures rond toewijzing van organen aanzienlijk verbeterd. Ook worden minder snel aangeboden organen, om de verkeerde redenen, geweigerd. Daarmee is een effectievere aanwending van het beschikbare (schaarse) potentieel bereikt. De laboratoria voor weefseltypering en HLA matching zijn eveneens beter toegerust.

Het aantal levende donoren varieert, maar ligt onder de 5 per miljoen inwoners. De huidige wetgeving in Kroatië voorziet niet in donatie na hartdood (NHB). Daar liggen dus mogelijkheden voor verdere groei.

sterren Gepubliceerd: zondag 11-03-2012
Bron: Action taken to boost Donor rate in Croatia | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier