Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aantal orgaandonaties na overlijden in KroatiŽ verdubbeld

Door Yvette van der Schaaf 

In Kroatië is de afgelopen twee jaar het aantal postmortale orgaandonoren verdubbeld. Dat bedraagt nu 28,7 per miljoen inwoners, hetzelfde niveau als in Spanje, Portugal en België. De wachtlijst voor nierpatiënten is daardoor in die twee jaar bijna gehalveerd. Het percentage familieweigeringen ligt zeer laag, rond de 20%.

In Kroatië geldt al sinds 1988 een geenbezwaarsysteem. De sterke groei van het aantal orgaandonaties is van veel recenter datum. Die is vooral te danken aan een succesvolle combinatie van Europese 'best practices'. Qua opzet van de organisatie rond orgaandonatie is dat het 'Spaanse model'. Ook vindt sinds 2004 uitwisseling plaats met het nabij gelegen Italië van levers voor patiënten met een hoge urgentie. Men onderzoekt mogelijkheden voor uitbreiding van deze uitwisseling naar andere kwetsbare groepen: kinderen, gesensibiliseerde nierpatiënten en patiënten die wachten op meerdere organen tegelijk.

Ook maakt Kroatië sinds 2007 deel uit van Eurotransplant. Door toepassing van de weldoordachte Eurotransplant-normen zijn met name de procedures rond toewijzing van organen aanzienlijk verbeterd. Ook worden minder snel aangeboden organen, om de verkeerde redenen, geweigerd. Daarmee is een effectievere aanwending van het beschikbare (schaarse) potentieel bereikt. De laboratoria voor weefseltypering en HLA matching zijn eveneens beter toegerust.

Het aantal levende donoren varieert, maar ligt onder de 5 per miljoen inwoners. De huidige wetgeving in Kroatië voorziet niet in donatie na hartdood (NHB). Daar liggen dus mogelijkheden voor verdere groei.

sterren Gepubliceerd: zondag 11-03-2012
Bron: Action taken to boost Donor rate in Croatia | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier