Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Levende nierdonoren hebben geen grotere kans op hartaandoening

Door Yvette van der Schaaf 

Levende nierdonoren lopen niet meer risico op een hartaandoening dan het gezondste deel van de totale bevolking. Een recente, beter onderbouwde, Canadese studie bevestigt dit.

Vijf eerdere studies in Noorwegen, Japan en Zweden en de USA leverden geen aanwijzingen op dat het risico op hartaandoeningen bij donoren en niet-donoren significant zou verschillen. Evenmin als een voorgaande Canadese studie uit 2008. Maar zorgverleners waren het nog niet eens over de betrouwbaarheid van die eerdere uitkomsten.

Wereldwijd staan jaarlijks 27.000 levende donoren een nier af. De risico's verbonden aan uitname van die nier zijn minimaal. Ook bestaat er niet meer dan een geringe kans dat de achtergebleven nier vroegtijdig uitvalt. Maar in het algemeen brengt een verminderde nierfunctie een grotere kans met zich mee op hartaandoeningen, één van de belangrijkste doodsoorzaken. En levende donoren doen afstand van de helft van hun beschikbare niermassa. Daarom moeten artsen de daaraan verbonden risico's goed kennen.

Volgens de onderzoekers bleek de nierfunctie na levende donatie wel degelijk te verminderen. Maar vergeleken met het gezondste deel van de algemene bevolking is het sterfterisico van levende donoren eerder lager dan hoger. Er zijn evenmin significante verschillen geconstateerd tussen donoren in verschillende leeftijdsgroepen. Bij dit alles speelt natuurlijk de voorafgaande strenge medische selectie een rol. Het effect daarvan is in deze studie niet compleet geëlimineerd.

Het huidige onderzoek beperkt zich tot de eerste tien jaar na transplantatie. Het kan dus zijn dat de kans op hartziekten bij levende donoren in latere jaren wel degelijk toeneemt. De onderzoekers bevelen dan ook aan om levende donoren over langere termijn te blijven volgen. Gezien het donortekort bestaat er een tendens om de medische selectiecriteria voor levende donatie te versoepelen. Ook de mogelijke gevolgen daarvan moeten nog nader worden onderzocht.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-03-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier