Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Levende nierdonoren hebben geen grotere kans op hartaandoening

Door Yvette van der Schaaf 

Levende nierdonoren lopen niet meer risico op een hartaandoening dan het gezondste deel van de totale bevolking. Een recente, beter onderbouwde, Canadese studie bevestigt dit.

Vijf eerdere studies in Noorwegen, Japan en Zweden en de USA leverden geen aanwijzingen op dat het risico op hartaandoeningen bij donoren en niet-donoren significant zou verschillen. Evenmin als een voorgaande Canadese studie uit 2008. Maar zorgverleners waren het nog niet eens over de betrouwbaarheid van die eerdere uitkomsten.

Wereldwijd staan jaarlijks 27.000 levende donoren een nier af. De risico's verbonden aan uitname van die nier zijn minimaal. Ook bestaat er niet meer dan een geringe kans dat de achtergebleven nier vroegtijdig uitvalt. Maar in het algemeen brengt een verminderde nierfunctie een grotere kans met zich mee op hartaandoeningen, één van de belangrijkste doodsoorzaken. En levende donoren doen afstand van de helft van hun beschikbare niermassa. Daarom moeten artsen de daaraan verbonden risico's goed kennen.

Volgens de onderzoekers bleek de nierfunctie na levende donatie wel degelijk te verminderen. Maar vergeleken met het gezondste deel van de algemene bevolking is het sterfterisico van levende donoren eerder lager dan hoger. Er zijn evenmin significante verschillen geconstateerd tussen donoren in verschillende leeftijdsgroepen. Bij dit alles speelt natuurlijk de voorafgaande strenge medische selectie een rol. Het effect daarvan is in deze studie niet compleet geëlimineerd.

Het huidige onderzoek beperkt zich tot de eerste tien jaar na transplantatie. Het kan dus zijn dat de kans op hartziekten bij levende donoren in latere jaren wel degelijk toeneemt. De onderzoekers bevelen dan ook aan om levende donoren over langere termijn te blijven volgen. Gezien het donortekort bestaat er een tendens om de medische selectiecriteria voor levende donatie te versoepelen. Ook de mogelijke gevolgen daarvan moeten nog nader worden onderzocht.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-03-2012 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier