Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitse Stichting voor Orgaandonatie vernieuwt website

Door Yvette van der Schaaf 

Vanaf nu is de Duitse Stichting voor Orgaandonatie (DSO) met een nieuwe website op internet aanwezig. Daarmee zijn de regionale jaarverslagen over 2011 on-line toegankelijk. Via deze website is ook direct contact mogelijk met zowel het hoofdkantoor als de diverse regios.

Dat maakte DSO op 29 februari bekend. Het webadres is www.dso.de. De DSO is vergelijkbaar met de Nederlandse Transplantatie Stichting. Door de relatieve zelfstandigheid van de regios is bij de DSO in sterkere mate sprake van een optelsom van de gegevens van die regios.

Elke individuele regio maakt zijn eigen jaarverslag op met meer uitgebreide toelichtingen. Daarin zijn onder meer statistische gegevens opgenomen op het gebied van orgaandonatie. En ook informatie over de samenwerking met de regionale ziekenhuizen.

Als overkoepelende organisatie, streeft de DSO naar het verschaffen van actuele cijfers en beknopte informatie over orgaandonatie. Maar biedt ook toegang tot meer gedetailleerde gegevens, voor verschillende doelgroepen. Het jaarverslag van de DSO zelf is relatief beknopt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 09-03-2012
Bron: DSO | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier