Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bejaarde transplantatiepatiŽnt even goed af met mindere nier

Door Yvette van der Schaaf 

Postmortale nieren bestemd voor nierpatiënten ouder dan 70 jaar hoeven niet te voldoen aan de normale strenge kwaliteitseisen. Toepassing van soepeler criteria leidt tot een gelijkwaardige levensverwachting. Het sterfterisico neemt daardoor niet toe.

Dit is de uitkomst van een recent onderzoek in de Verenigde Staten. De gangbare term voor toepassing van soepeler criteria is ECD (Expanded Criteria Donors). Een team wetenschappers van de Harbor Medical Center in Torrance, California heeft vergelijkend onderzoek gedaan naar transplantatie van ECD en niet-ECD nieren bij patiënten ouder dan 70 jaar.

Bij niertransplantatie spelen twee soorten overlevingskansen. Die van de patiënt en die van de getransplanteerde nier. De overlevingskansen van jongere ontvangers van een postmortale nier zijn duidelijk groter bij toepassing van de strengere niet-ECD eisen. Hoe lager de leeftijd van de patiënt, hoe negatiever het ECD-effect. De sterftekans van getransplanteerden van 18 tot 35 jaar blijkt  met bijna de helft toe te nemen. Voor patiënten tussen 65 en 70 jaar blijft die toename beperkt tot 20%. Daarna is er geen aantoonbaar verschil meer.

Bij beoordeling van de mogelijke overlevingskansen van de getransplanteerde nier is eerst correctie nodig voor het overlijden van de patiënt zelf. Als de patiënt overlijdt voordat de getransplanteerde nier is uitgewerkt, dan telt dat niet mee. Het gaat immers om de 'technische' levensduur van die nier. Voor de diverse leeftijdsgroepen varieren de gecorrigeerde overlevingskansen van het transplantaat. In geval van ECD-transplantatie bij patiënten ouder dan 70 jaar functioneert het transplantaat grofweg half zo lang als bij niet-ECD. Maar voor de overlevingskansen van de patiënt maakt dat niet uit.

Een ECD-nier gaat gemiddeld genomen minstens zo lang mee als de bejaarde ontvanger daarvan

Levende orgaandonatie leidt echter tot de beste resultaten voor alle leeftijdsgroepen, concludeerden de onderzoekers. Maar elders is ook aangetoond dat de sterftekans van getransplanteerde nierpatiënten ruim 40% minder is dan die van nierpatiënten op de wachtlijst. Alles overziend zijn de onderzoekers daarom van mening dat transplantatie, indien mogelijk, ook bij 70+ patiënten de voorkeur verdient. Idealiter met een nier van een levende donor. Maar postmortale ECD-nieren bieden 70+ patiënten dezelfde overlevingskansen als kwalitatief betere niet-ECD nieren.

Ondermeer recent Noors onderzoek leidt tenslotte tot de conclusie dat tijdige transplantatie bij 70+ nierpatiënten zwaarder weegt dan de kwaliteit van het transplantaat. Dat is een extra reden om, als die sneller beschikbaar zijn, te kiezen voor ECD-nieren. Ook bevestigt dit Noorse onderzoek dat pre-emptieve transplantatie met een levende donor 70+ nierpatiënten de beste kansen biedt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 02-03-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier