Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bejaarde transplantatiepatiŽnt even goed af met mindere nier

Door Yvette van der Schaaf 

Postmortale nieren bestemd voor nierpatiënten ouder dan 70 jaar hoeven niet te voldoen aan de normale strenge kwaliteitseisen. Toepassing van soepeler criteria leidt tot een gelijkwaardige levensverwachting. Het sterfterisico neemt daardoor niet toe.

Dit is de uitkomst van een recent onderzoek in de Verenigde Staten. De gangbare term voor toepassing van soepeler criteria is ECD (Expanded Criteria Donors). Een team wetenschappers van de Harbor Medical Center in Torrance, California heeft vergelijkend onderzoek gedaan naar transplantatie van ECD en niet-ECD nieren bij patiënten ouder dan 70 jaar.

Bij niertransplantatie spelen twee soorten overlevingskansen. Die van de patiënt en die van de getransplanteerde nier. De overlevingskansen van jongere ontvangers van een postmortale nier zijn duidelijk groter bij toepassing van de strengere niet-ECD eisen. Hoe lager de leeftijd van de patiënt, hoe negatiever het ECD-effect. De sterftekans van getransplanteerden van 18 tot 35 jaar blijkt  met bijna de helft toe te nemen. Voor patiënten tussen 65 en 70 jaar blijft die toename beperkt tot 20%. Daarna is er geen aantoonbaar verschil meer.

Bij beoordeling van de mogelijke overlevingskansen van de getransplanteerde nier is eerst correctie nodig voor het overlijden van de patiënt zelf. Als de patiënt overlijdt voordat de getransplanteerde nier is uitgewerkt, dan telt dat niet mee. Het gaat immers om de 'technische' levensduur van die nier. Voor de diverse leeftijdsgroepen varieren de gecorrigeerde overlevingskansen van het transplantaat. In geval van ECD-transplantatie bij patiënten ouder dan 70 jaar functioneert het transplantaat grofweg half zo lang als bij niet-ECD. Maar voor de overlevingskansen van de patiënt maakt dat niet uit.

Een ECD-nier gaat gemiddeld genomen minstens zo lang mee als de bejaarde ontvanger daarvan

Levende orgaandonatie leidt echter tot de beste resultaten voor alle leeftijdsgroepen, concludeerden de onderzoekers. Maar elders is ook aangetoond dat de sterftekans van getransplanteerde nierpatiënten ruim 40% minder is dan die van nierpatiënten op de wachtlijst. Alles overziend zijn de onderzoekers daarom van mening dat transplantatie, indien mogelijk, ook bij 70+ patiënten de voorkeur verdient. Idealiter met een nier van een levende donor. Maar postmortale ECD-nieren bieden 70+ patiënten dezelfde overlevingskansen als kwalitatief betere niet-ECD nieren.

Ondermeer recent Noors onderzoek leidt tenslotte tot de conclusie dat tijdige transplantatie bij 70+ nierpatiënten zwaarder weegt dan de kwaliteit van het transplantaat. Dat is een extra reden om, als die sneller beschikbaar zijn, te kiezen voor ECD-nieren. Ook bevestigt dit Noorse onderzoek dat pre-emptieve transplantatie met een levende donor 70+ nierpatiënten de beste kansen biedt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 02-03-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier