Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Orgaandonatie Spanje op recordniveau, wachtlijst geslonken

Door Yvette van der Schaaf 

Minister Ana Mato Adrover

In 2011 realiseerde Spanje, de wereldleider op het gebied van transplantatie, een recordaantal van 1.667 postmortale donoren, 35,3 per miljoen inwoners. Daardoor is de wachtlijst zelfs geslonken. Dit blijkt uit recente cijfers van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de minister van Volksgezondheid, Ana Mato, is het goede resultaat vooral te danken aan de vrijgevigheid van nabestaanden en de kwaliteit van de organisatie rond orgaandonatie in Spanje. 

Minder verkeersdoden
Het recordaantal donoren heeft in Spanje geresulteerd in 4.200 transplantaties, 12 % meer dan in 2010. Dit betekent dat per dag bijna een dozijn levens zijn gered. Dit ondanks de structurele vermindering van het aantal verkeersongevallen in Spanje. In 2011 maakten donoren uit verkeersongevallen nog maar 5,1 % van het totaal uit. Tien jaar eerder was dat nog 20 %. Hiertegenover staat een daling van het aantal familieweigeringen van 19 % in 2010 tot 15 % in 2011. In 2011 zijn bovendien 312 nieren van levende donoren getransplanteerd, bijna een derde meer dan in 2010. Het aantal patiënten op de wachtlijst is met 5% afgenomen en bedraagt 5.500.

Een belangrijke gunstige invloed hebben de in 2011 gepubliceerde aanbevelingen in de Richtlijnen voor ‘Good Practices’. Het betreft aanbevelingen die voortvloeien uit de benchmark-activiteiten, die in 2008 in gang zijn gezet. En die hun ontstaan te danken hebben aan het zogeheten ‘Plan Estratégico Donation 40’. Dit plan heeft tot doel het verhogen van het aantal postmortale donoren tot 40 per miljoen inwoners.

Non-heart beating donatie
Meer concreet beoogt dat plan onder meer het stimuleren van donatie bij leven en het, naast hersendode donoren, beter benutten van potentiële donoren met een hartstilstand. Het ligt in de bedoeling het aantal nierdonaties bij leven te laten groeien tot 15% van het totaal aantal geïmplanteerde nieren. In 2011 is dat 11%.

In november 2011 heeft het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid een afzonderlijk persbericht uitgebracht over benutten van potentiële donoren met een hartstilstand. Doelstelling is dat die 20% van het totaal aantal postmortale donoren gaan uitmaken. Nu ligt dat rond de 8%.

In Spanje kan donatie alleen plaatsvinden in geval van ongecontroleerde dood na hartstilstand (Maastricht categorie II). Anders dan bijvoorbeeld in Nederland, waar donatie na gecontroleerde hartstilstand (Maastricht categorie III) het meest gebruikelijk is. De Richtlijnen voor ‘Good Practices’ gaan ook uitgebreid in op het stellen van de donatievraag in het gesprek met de nabestaanden. Dit is een belangrijke oorzaak voor de daling van het weigeringspercentage in 2011.

sterren Gepubliceerd: woensdag 07-03-2012
Bron: | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier