Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitse regering: plannen voor betere bescherming levende donoren

Door Yvette van der Schaaf 

Daniel Bahr (FPD)

Duizenden mensen wachten in Duitsland op een donororgaan. Bij medische complicaties moeten levende donoren daar nu vaak vechten om de kosten door hun verzekeraar vergoed te krijgen. Hier moet volgens de Duitse rijksoverheid een eind aan komen. 

De Bondsregering wil levende donoren meer bescherming bieden, zowel in financieel als in juridisch opzicht. Dit bevestigde onlangs het Duitse Ministerie van Volksgezondheid. Levende donoren moeten recht krijgen op volledige dekking van kosten en inkomensverlies. Bijvoorbeeld als na levende donatie hun tweede nier faalt. Nu ontstaat zo’n geval een strijd tussen ongevallen- en zorgverzekeraars.

In de toekomst moeten levende donoren wettelijk recht krijgen op doorbetaling van loon gedurende de eerste zes weken na de operatie door de zorgverzekeraar. Daarna moet het ziekengeld worden verhoogd naar 90 tot 100% van het nettoloon. Totdat de donor weer volledig is hersteld.

Ongevallenverzekeraars moeten worden verplicht om eventuele later optredende kosten van behandeling en revalidatie te vergoeden. Tenzij zij kunnen aantonen dat de complicaties niets met de transplantatie te maken hebben. Dit omkeren van de bewijslast bespaart de levende donor slopende rechtszaken.

Gezondheidsminister Daniel Bahr : ‘Mensen die besluiten tot levende donatie verdienen uit solidariteirsoverwegingen onze volledige steun’

Er ligt al een kabinetsbesluit (zomer 2011) over wijziging van de Duitse Transplantatiewet. Er zijn geen deadlines gesteld voor verdere afhandeling daarvan. De huidige plannen voor betere bescherming van levende donoren kunnen daarbij worden meegenomen. Zo gaat niet onnodig meer tijd verloren.

Levende donoren redden mensenlevens. Zij moeten daarom kunnen rekenen op optimale ondersteuning en bescherming.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 02-03-2012
Bron: Sšchsische Zeitung | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier