Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitse regering: plannen voor betere bescherming levende donoren

Door Yvette van der Schaaf 

Daniel Bahr (FPD)

Duizenden mensen wachten in Duitsland op een donororgaan. Bij medische complicaties moeten levende donoren daar nu vaak vechten om de kosten door hun verzekeraar vergoed te krijgen. Hier moet volgens de Duitse rijksoverheid een eind aan komen. 

De Bondsregering wil levende donoren meer bescherming bieden, zowel in financieel als in juridisch opzicht. Dit bevestigde onlangs het Duitse Ministerie van Volksgezondheid. Levende donoren moeten recht krijgen op volledige dekking van kosten en inkomensverlies. Bijvoorbeeld als na levende donatie hun tweede nier faalt. Nu ontstaat zo’n geval een strijd tussen ongevallen- en zorgverzekeraars.

In de toekomst moeten levende donoren wettelijk recht krijgen op doorbetaling van loon gedurende de eerste zes weken na de operatie door de zorgverzekeraar. Daarna moet het ziekengeld worden verhoogd naar 90 tot 100% van het nettoloon. Totdat de donor weer volledig is hersteld.

Ongevallenverzekeraars moeten worden verplicht om eventuele later optredende kosten van behandeling en revalidatie te vergoeden. Tenzij zij kunnen aantonen dat de complicaties niets met de transplantatie te maken hebben. Dit omkeren van de bewijslast bespaart de levende donor slopende rechtszaken.

Gezondheidsminister Daniel Bahr : ‘Mensen die besluiten tot levende donatie verdienen uit solidariteirsoverwegingen onze volledige steun’

Er ligt al een kabinetsbesluit (zomer 2011) over wijziging van de Duitse Transplantatiewet. Er zijn geen deadlines gesteld voor verdere afhandeling daarvan. De huidige plannen voor betere bescherming van levende donoren kunnen daarbij worden meegenomen. Zo gaat niet onnodig meer tijd verloren.

Levende donoren redden mensenlevens. Zij moeten daarom kunnen rekenen op optimale ondersteuning en bescherming.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 02-03-2012
Bron: Sšchsische Zeitung | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier