Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Britse zorgverleners verbeteren toegang tot niertransplantatie

Door Yvette van der Schaaf 

Transplantatie is de voorkeursbehandeling voor nierpatiënten. En transplantatie voor aanvang van de dialyse (pre-emptief) verbetert hun kansen verder. In het Verenigd Koninkrijk geldt als richtlijn dat medisch geschikte patiënten binnen 6 maanden vóór de verwachte aanvang van de dialyse op de wachtlijst moeten zijn geplaatst. Levende donatie verdient de voorkeur omdat dit patiënten de beste overlevingskansen biedt. En ook een betere gezondheid en kwaliteit van leven.

De praktijk blijkt per dialysecentrum te verschillen. Dit is slechts ten dele verklaarbaar aan de hand van de specifieke patiëntenpopulaties, zoals etniciteit, geslacht, opleiding, woonplaats, etc. NHS Kidney Care ondersteunt verscheidene projecten met als doel tijdige toegang tot de wachtlijst voor alle medisch geschikte nierpatiënten.

Binnenkort zullen 20 Engelse dialysecentra en een aantal in Schotland, Ierland en Wales  aan zo'n project deelnemen. Een gespecialiseerde verpleegkundige zal daar twee dagen per week actief zijn. Met als taak om ondersteuning te bieden bij het overwinnen van de bestaande barrières voor toegang tot de wachtlijst.

Dit project is gericht op inzicht in de gevolgde procedures bij beoordeling of patiënten in aanmerking komen voor plaatsing op de wachtlijst. En op die manier mogelijkheden tot verbetering te identificeren en doorgevoerd te krijgen. Dit om de door de dialysecentra verleende patiëntenzorg te optimaliseren.

Dit project moet resulteren in tijdige toegang tot de wachtlijst voor een groter aantal nierpatiënten. Naar verwachting zal ook het aantal pre-emptieve transplantaties toenemen.

In de eerste plaats hebben de patiënten hier baat bij voor wat betreft hun toekomstige gezondheid en kwaliteit van leven. Maar het kan ook leiden tot een efficiëntere gezondheidszorg, die kostenbesparingen met zich meebrengt.

De bedoeling is om de uitkomsten van dit project te delen met andere dialyse- en transplantatiecentra binnen het Verenigd Koninkrijk.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-03-2012
Bron: NHS | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier