Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De sfeer van 'Koek en Zopie'

Twee jaar was ik toen mijn vader me op het ijs zette, met enkele ijzers. Niet zoals tegenwoordig met een stoel en dubbele ijzers. Het is me met de paplepel ingegoten: schaatsen. Ik hield mijn kinderfeestjes (meestal lag er ijs met mijn verjaardag) op natuurijs en “vrat” kilometers aan molentochten. Eén keer begon het halverwege te ijzelen en toen ik thuis aangekomen mijn jas in de keuken uitdeed, kon ik hem rechtop neerzetten. Helemaal bevroren en onder de ijzel (gewoon ouderwets “bikkelen”). Onze eigen kinderen heb ik zodra het mogelijk was ook meteen op het ijs gezet, maar zij zijn helaas iets minder enthousiast. Maar toen de weersvoorspellingen begonnen aan te geven, dat er geschaatst zou kunnen gaan worden, begon het natuurlijk bij mij ook wel weer te kriebelen, want het zit nou eenmaal in mijn bloed. 

Koek en Zopie op een houtsnede uit 1779

Toch ben ik wat terughoudend. Een jaar na mijn transplantatie ben ik weer een paar keer gaan skeeleren en ik merkte dat ik bang ben om te vallen. Ik weet niet of dat is omdat de kracht in mijn benen nog niet helemaal terug is of dat mijn conditie nog niet goed genoeg is. Misschien ben ik stiekem toch wel bang dat als ik val, er iets met de nier gebeurt...

Daarbij geloof ik ook niet dat ik maar 20 jaar lang ongestraft al die medicatie tot me heb kunnen nemen. Mijn botten zijn er na vroeg in de overgang te zijn gekomen, 20 jaar prednison-gebruik en natuurlijk 20 jaar ouder te zijn geworden, waarschijnlijk niet beter op geworden.

Het bizarre contrast doet zich voor dat ik me nu (na de transplantatie) beter voel dan 20 jaar geleden, maar dat zich wel de eerste tekenen van het ouder worden voordoen (leesbril nodig, een rimpeltje hier en een rimpeltje daar, buikje). Ik wil het liever nog niet onder ogen zien, want ik voel me gewoon nog jong en ben natuurlijk nog relatief jong, maar het feit is daar, het is de realiteit... Daarbij is er natuurlijk door mijn ziekte de afgelopen jaren behoorlijke roofbouw op mijn lichaam gepleegd. Ook kondigen zich soms vreemde klachtjes aan. Geen idee of dat dan bijwerkingen van de medicatie zijn of klachtjes die bij de leeftijd horen, voor mij vooralsnog niet erg genoeg om speciaal mee naar de dokter te gaan, komt bij een volgende controle wel...

Blijft natuurlijk de vraag: “zal ik wel of niet gaan schaatsen?” Het verstand twijfelt, moet ik het risico op vallen en misschien iets breken nemen en een dankbare “doorstart” maken? Het gevoel zegt: “DOEN!” Het is zo ontzettend gezellig. De sfeer van “koek en zopie”, warme chocolademelk, erwtensoep en gerookte worst. Ons kent ons, iedereen praat met elkaar, lacht en heeft plezier, gezellig muziek erbij. En hoe vaak ligt er tegenwoordig nou nog natuurijs?! En daarbij is het natuurlijk ook zo mooi dat ik er weer zin in... en kracht en energie voor heb.

Toch denk ik dat het verstand het van het gevoel gaat winnen en dat ik het erbij moet houden dat ik binnenkort een tweede poging ga doen om weer te beginnen met hardlopen...

Neemt niet weg dat ik in ieder geval eventjes sfeer ga proeven!!

Je bent nooit te oud om je (weer) jong te voelen

sterren Gepubliceerd: zondag 05-02-2012 | Reacties (7)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Linda
  08-02-2012 15:17

  Met enige trots kan ik zeggen dat ik toch ben gaan schaatsen. Het viel zeker niet mee na zoveel jaar, maar het was zeer de moeite waard en ontzettend leuk! Daarbij zie ik het weer als een mooie overwinning op mezelf........!!
  @ Martijn, allereerst diep respect voor je prestatie en bedankt voor je ontzettend positieve reactie! Het is idd een mooie manier om te laten zien hoe belangrijk orgaandonatie is.....!!!

 • Martijn Oudeman, Rotterdam
  07-02-2012 22:09

  Ik gebruik al 20 jaar prednison. Nu heb ik sinds 5 jaar nieuwe donorlongen als gevolg van CF (taaislijmziekte).
  Vorig week heb ik 200km geschaatst op de Weissensee als overwinning op mezelf en eerbetoon aan mijn donor.
  Zojuist heb ik een wildcard aangevraagd voor de Elfstedentocht.

  Ik hoop dat ik mag en heel veel mensen kan laten zien waarom orgaandonatie zo bijzonder is.

 • Nanny, Taradeau
  06-02-2012 12:28

  Ik dacht ook dat ik nog jong was, ben goed gezond en heb geen osteoporose!!
  Lees mijn columns over de "gevallen vrouw" en de Club van gevallen vrouwen". Een ongeluk zit in een klein hoekje en je bent zo een half jaar onder de pannen.
  Ad (Nooitgedagt), ja van de schaatsen-fabriek uit IJlst, een echtere friese schaatsgek heb ik nog niet mee gemaakt. Hij geniet ontzettend van alle t.v.beelden en het nieuws rondom de Elfstedentocht. Ik hoop voor hem dat hij verreden gaat worden. Dan zitten wij gekluisterd aan de t.v. en genieten 100%, zonder chagrijn dat de 'oude' tijden voorbij zijn.
  Genieten kan echter nog steeds en op heel veel manieren!!
  Nanny

 • Anita Schooten, Amsterdam
  06-02-2012 09:20

  Ik heb geen schaatsen en omdat ik een buikslang heb en aan CAPD (buikspoeling) doe, ga ik dat ook niet doen. Het is toch opletten dat de slang niet beschadigd raakt, dus niet op visite gaan bij mensen met veel huisdieren die onverwachts op je springen. Fietsen kon niet want ik kreeg mijn electrische fiets niet uit het binnenberghok moest een trap op die nogal stijl is en hij weegt altijd meer dan 10 kg en ik mag maar tot 10 kg tillen. Wandelen door de sneeuw kan wel en daar geniet ik dan volop van. Niet over je grenzen gaan want als je constant in paniek raakt dat er iets gebeurd heb je geen echt leuke dag. En dat is voor iedereen weer anders gewoon naar je intuïtie luisteren.

 • Jansen, Eindhoven
  05-02-2012 20:08

  Skien doe ik niet, maar schaatsen..jazeker! Waarom niet? Inderdaad, wat minder soepel en iets voorzichtiger. Ik had een jaar na transplantatie een auto-ongeluk; ribben gebroken, klaplong, maar niks aan de hand met mn nier. Gelukkig niet!
  Het is juist zo fijn om weer te kunnen genieten van alle dingen in het leven die voor de transplantatie steeds moeilijk waren/werden. Probeer weer te vertrouwen op je lichaam en geniet, zo veel mogelijk!

  hartelijke groeten,
  A. Jansen

 • A., Belgie
  05-02-2012 16:30

  Zou je gaan sfeerproeven Linda, hang dan eens een paar schaatsen om je nek... :-)

 • Wim Bosschaart, Vlissingen
  05-02-2012 16:09

  Nu ik dit lees bij jou . Dat best wel wat kan maar je moet wel op letten dat je niet valt . Ja als je er aan denkt dat je valt dan ken gewoon niks meer doen in je leven . Doe wat verstand zegt . en laat je verstand het maar veer lissen . Wie is er de baas dat ben jij zelf en niet wat fout kan gaan . Ja ik denk ook maar even mee . Maar de keuze die moet je zelf maken dat kan Wim niet doen voor jou .

  En oud worden is niet erg . Wel hoe je voelt en dat is jonger dan je bent . Maar het gevoel blijft bij hoe je zelf voelt hoe jong of oud je wil zijn .

  En maak het je zelf niet te moeilijk in je leven . Het leven duurt ook niet echt heel erg lang . En dan kan je beter maar alles doen wat je wil in je leven .

  Groetjes Wim
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier