Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De beslissing om te stoppen

'Meneer Jansen* komt niet meer op de dialyse.' Dit vertelde ik laatst aan de medepatiënten van de groep waar meneer Jansen dialyseerde. De reacties waren wisselend. Een van de oudere dames schrok en moest het echt even laten bezinken. 'Hij was toch niet ziek?' Nee hij leek niet zo ziek, maar toch ging het al een tijdje niet meer. 'Hij is nu thuis en maakt het beste van de tijd die hij nog heeft.' 'Oh…' Verder dan dit kwam mevrouw niet. Alsof ze zich realiseerde dat ze zelf ook zo plotseling aan haar eind kan komen.

Toen ik er later over nadacht vond ik het ook wel een vreemde mededeling. In feite kwam het er op neer dat meneer Jansen bezig was te overlijden. Het is ook wel wrang dat een dialysepatiënt van zoveel zaken afhankelijk is, maar wel zijn eigen dood kan regisseren. Door te stoppen met de behandeling is overlijden onvermijdelijk.  

In de paar jaar dat ik hier nu werk, merk ik dat patiënten heel wisselend met dit onderwerp omgaan. De een heeft nauwelijks oog voor een medepatiënt terwijl de ander na jaren ineens zijn maatje moet missen op de dialyse. Wat ik wel bij elke patiënt zie, is de schrik in hun ogen als ik weer moet vertellen dat iemand niet meer komt. Een pijnlijk besef komt dan weer naar boven. Ondanks de technologische vooruitgang is dialyse immers nog steeds uitstel van executie…

Mensen gaan vaak heel diep, voordat ze beslissen ermee op te houden. Er wordt soms wel wat makkelijk over gedacht, over het 'er mee stoppen'. De dialyses gaan dan al een tijdlang moeizaam en de conditie is zo slecht. Waarom nog doorgaan? Van patiënten die net beginnen met dialyse hoor je het bijvoorbeeld veel. 'Als ik een kasplantje word, hoeft het van mij niet meer'. Totdat het zo ver is. Dan pas zie je hoe mensen aan het leven hangen en hoeveel ze bereid zijn om te verdragen. Soms is het medisch gezien eigenlijk niet meer mogelijk om iemand te dialyseren, maar de patiënt geeft het nog niet op. Is zelf nog niet in staat om die ene definitieve keuze te maken.

Door de jaren heen heb ik veel respect gekregen voor de mensen die de beslissing hebben durven nemen om te stoppen. 'De eer aan jezelf houden en op een waardige manier afscheid nemen.' Het klinkt zo logisch.

Maar toch. Heb het lef maar eens.

 


*De naam 'Meneer Jansen' is fictief

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-02-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Liset Kraaijenvanger, Enschede
    28-02-2012 17:37

    Hoi Sander,
    Mooi stukje weer, het blijft idd bijzonder en aangrijpend om te horen dat iemand stopt met dialyse.
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier