Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De beslissing om te stoppen

Weblog van Sander van der Stam, dialyseverpleegkundige 

'Meneer Jansen* komt niet meer op de dialyse.' Dit vertelde ik laatst aan de medepatiënten van de groep waar meneer Jansen dialyseerde. De reacties waren wisselend. Een van de oudere dames schrok en moest het echt even laten bezinken. 'Hij was toch niet ziek?' Nee hij leek niet zo ziek, maar toch ging het al een tijdje niet meer. 'Hij is nu thuis en maakt het beste van de tijd die hij nog heeft.' 'Oh…' Verder dan dit kwam mevrouw niet. Alsof ze zich realiseerde dat ze zelf ook zo plotseling aan haar eind kan komen.

Toen ik er later over nadacht vond ik het ook wel een vreemde mededeling. In feite kwam het er op neer dat meneer Jansen bezig was te overlijden. Het is ook wel wrang dat een dialysepatiënt van zoveel zaken afhankelijk is, maar wel zijn eigen dood kan regisseren. Door te stoppen met de behandeling is overlijden onvermijdelijk.  

In de paar jaar dat ik hier nu werk, merk ik dat patiënten heel wisselend met dit onderwerp omgaan. De een heeft nauwelijks oog voor een medepatiënt terwijl de ander na jaren ineens zijn maatje moet missen op de dialyse. Wat ik wel bij elke patiënt zie, is de schrik in hun ogen als ik weer moet vertellen dat iemand niet meer komt. Een pijnlijk besef komt dan weer naar boven. Ondanks de technologische vooruitgang is dialyse immers nog steeds uitstel van executie…

Mensen gaan vaak heel diep, voordat ze beslissen ermee op te houden. Er wordt soms wel wat makkelijk over gedacht, over het 'er mee stoppen'. De dialyses gaan dan al een tijdlang moeizaam en de conditie is zo slecht. Waarom nog doorgaan? Van patiënten die net beginnen met dialyse hoor je het bijvoorbeeld veel. 'Als ik een kasplantje word, hoeft het van mij niet meer'. Totdat het zo ver is. Dan pas zie je hoe mensen aan het leven hangen en hoeveel ze bereid zijn om te verdragen. Soms is het medisch gezien eigenlijk niet meer mogelijk om iemand te dialyseren, maar de patiënt geeft het nog niet op. Is zelf nog niet in staat om die ene definitieve keuze te maken.

Door de jaren heen heb ik veel respect gekregen voor de mensen die de beslissing hebben durven nemen om te stoppen. 'De eer aan jezelf houden en op een waardige manier afscheid nemen.' Het klinkt zo logisch.

Maar toch. Heb het lef maar eens.

 


*De naam 'Meneer Jansen' is fictief

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-02-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Liset Kraaijenvanger, Enschede
    28-02-2012 17:37

    Hoi Sander,
    Mooi stukje weer, het blijft idd bijzonder en aangrijpend om te horen dat iemand stopt met dialyse.
Enzym beschermt diabetespatiŽnten tegen nierschade

Een groot deel van de patiënten met diabetes type 1 krijgt na verloop van tijd te maken met complicaties, zoals oogproblemen, of nierschade. Een ander deel van de diabetes type 1 patiënten gaat echter complicatieloos door het leven, ook hun nieren worden niet aangetast. Volgens onderzoekers van het Joslin Diabetes Center uit Boston komt dat wellicht omdat het bloed van die laatste groep beschermende enzymen bevat.

Bij diabetes (suikerziekte) zijn de bloedglucosewaarden te hoog. Normaliter nemen cellen de suiker uit het bloed op, maar hiervoor zijn wel insuline en werkende insulinereceptoren nodig. Als ofwel de insuline niet aanwezig is, of de receptoren niet goed werken, stijgt de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 1 is er sprake van te weinig insuline, het lichaam van de patiënt maakt zelf te weinig insuline aan, en de patiënt zal dat (vaak dagelijks) moeten aanvullen door 'insuline te spuiten'. Bij type 2 werken de receptoren niet goed meer. Het verslechteren van de werking van deze receptoren is een proces van jaren, waardoor type 2 doorgaans niet voorkomt bij jonge mensen. Vroeger werd het daarom ook wel 'ouderdomssuiker' genoemd.

Lees meer »

'Voor operatie nier koelen heeft geen zin' »

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie. Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie.

Lees meer »

Beurs voor onderzoek naar dialyse bij ouderen »

Hebben patiënten van 70 jaar of ouder baat bij dialyse? Dit gaan dr. Marjolijn van Buren, prof. dr. Willem Jan Bos en dr. Simon Mooijaart van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega’s van onder andere het HagaZiekenhuis en UMC Utrecht onderzoeken. Het Leading the Change (LtC)-programma maakt 600.000 euro vrij voor het onderzoek. Bos sprak zich al jaren geleden uit tegen dialyse na het tachtigste levensjaar.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier