Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donorcommissie 'Masterplan' boos op Klink

Door Jeroen van Setten 

De commissie die minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) adviseert over een nieuw systeem voor orgaandonatie is boos dat de minister het advies naast zich heeft neergelegd. Dat meldt de NOS vanmiddag.

De Coördinatiegroep Orgaandonatie, bestaande uit experts uit alle geledingen, presenteert het volledige rapport woensdag. De commissie wil dat iedere Nederlander orgaandonor wordt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Donors kunnen zich nog wel laten uitschrijven.

Maandag lekte via RTL Nieuws een brief uit waarin Klink schrijft niets voor deze vorm van automatische orgaandonatie te voelen. Klink wil dat nabestaanden altijd meebeslissen over de vraag of iemand orgaandonor wordt.

In een spoeddebat naar aanleiding van de Grote Donorshow van jongerenomroep BNN beloofde Klink vorig jaar het zogenoemde Actief Donor Registratie (ADR) systeem 'serieus en met open blik' opnieuw te gaan verkennen.

Naar nu blijkt verwacht Klink ondanks het 'Masterplan' niet veel van ADR-systeem en is hij er niet van overtuigd dat het tot meer donoren leidt. De NOS meldt echter dat`, volgens leden van de commissie, in de landen die met dit systeem werken - Oostenrijk, België en Spanje – het aantal orgaandonaties 60 tot bijna 100 procent meer is dan in Nederland.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-06-2008 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier