Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donorcommissie 'Masterplan' boos op Klink

Door Jeroen van Setten 

De commissie die minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) adviseert over een nieuw systeem voor orgaandonatie is boos dat de minister het advies naast zich heeft neergelegd. Dat meldt de NOS vanmiddag.

De Coördinatiegroep Orgaandonatie, bestaande uit experts uit alle geledingen, presenteert het volledige rapport woensdag. De commissie wil dat iedere Nederlander orgaandonor wordt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Donors kunnen zich nog wel laten uitschrijven.

Maandag lekte via RTL Nieuws een brief uit waarin Klink schrijft niets voor deze vorm van automatische orgaandonatie te voelen. Klink wil dat nabestaanden altijd meebeslissen over de vraag of iemand orgaandonor wordt.

In een spoeddebat naar aanleiding van de Grote Donorshow van jongerenomroep BNN beloofde Klink vorig jaar het zogenoemde Actief Donor Registratie (ADR) systeem 'serieus en met open blik' opnieuw te gaan verkennen.

Naar nu blijkt verwacht Klink ondanks het 'Masterplan' niet veel van ADR-systeem en is hij er niet van overtuigd dat het tot meer donoren leidt. De NOS meldt echter dat`, volgens leden van de commissie, in de landen die met dit systeem werken - Oostenrijk, België en Spanje – het aantal orgaandonaties 60 tot bijna 100 procent meer is dan in Nederland.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-06-2008 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier