Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder orgaandonaties in Duitsland

Door Yvette van der Schaaf 

In 2011 waren er in Duitsland 1.200 postmortale orgaandonoren. Dat is 7,4% minder dan in 2010. Dit blijkt uit cijfers van de Duitse Stichting voor Orgaantransplantatie (DSO). Dit betekent een terugval naar het niveau van 2008.

In de tweede helft van 2011 lijkt zich wel een positieve trend af te tekenen. De DSO verwacht dat die zich de komende tijd zal voortzetten. Dit als gevolg van een geplande wetwijziging, de zogenaamde 'entscheidungslösing', verbeteringen in de organisatie rond orgaandonatie, zoals identificatie en melding van potentiële donoren en meer publieksvoorlichting.

Het aantal patiënten op de wachtlijst blijft vrijwel onveranderd. Rond de 12.000 Duitsers wachten op een levensreddend orgaan. Als oorzaak van de daling van het aantal gerealiseerde postmortale donoren noemt de DSO vroegtijdige staking van levensverlengende therapie. Deels komt dat door de frequentere aanwezigheid van een levenstestament van de potentiële donor. In Duitsland is namelijk onder die omstandigheden (NHB) orgaandonatie wettelijk niet toegestaan.

Introductie van de 'entscheidungslösing' houdt in dat burgers straks actief en met meer nadruk wordt gevraagd naar hun bereidheid tot orgaandonatie. Er bestaat echter geen verplichting om ook daadwerkelijk een keus te maken. De DSO verwacht dat het aantal positieve donorregistraties onder dit nieuwe systeem toeneemt. Waardoor de dominante rol van de nabestaande wordt teruggebracht.

Eurotransplant publiceerde onlangs meer gedetailleerde cijfers, ook over Duitsland. Door definitieverschillen wijken deze enigszins af van die van de DSO.

In 2011 stonden, volgens Eurotransplant, 1.070 postmortale donoren 2.068 (ook daadwerkelijk geïmplanteerde) nieren af. Een daling van ruim 9% ten opzichte van 2010. Dit is de laagste score sinds 2005. De wachtlijst is met minder dan een procent gegroeid en telt nu 7.573 nierpatiënten.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-02-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier