Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder orgaandonaties in Duitsland

Door Yvette van der Schaaf 

In 2011 waren er in Duitsland 1.200 postmortale orgaandonoren. Dat is 7,4% minder dan in 2010. Dit blijkt uit cijfers van de Duitse Stichting voor Orgaantransplantatie (DSO). Dit betekent een terugval naar het niveau van 2008.

In de tweede helft van 2011 lijkt zich wel een positieve trend af te tekenen. De DSO verwacht dat die zich de komende tijd zal voortzetten. Dit als gevolg van een geplande wetwijziging, de zogenaamde 'entscheidungslösing', verbeteringen in de organisatie rond orgaandonatie, zoals identificatie en melding van potentiële donoren en meer publieksvoorlichting.

Het aantal patiënten op de wachtlijst blijft vrijwel onveranderd. Rond de 12.000 Duitsers wachten op een levensreddend orgaan. Als oorzaak van de daling van het aantal gerealiseerde postmortale donoren noemt de DSO vroegtijdige staking van levensverlengende therapie. Deels komt dat door de frequentere aanwezigheid van een levenstestament van de potentiële donor. In Duitsland is namelijk onder die omstandigheden (NHB) orgaandonatie wettelijk niet toegestaan.

Introductie van de 'entscheidungslösing' houdt in dat burgers straks actief en met meer nadruk wordt gevraagd naar hun bereidheid tot orgaandonatie. Er bestaat echter geen verplichting om ook daadwerkelijk een keus te maken. De DSO verwacht dat het aantal positieve donorregistraties onder dit nieuwe systeem toeneemt. Waardoor de dominante rol van de nabestaande wordt teruggebracht.

Eurotransplant publiceerde onlangs meer gedetailleerde cijfers, ook over Duitsland. Door definitieverschillen wijken deze enigszins af van die van de DSO.

In 2011 stonden, volgens Eurotransplant, 1.070 postmortale donoren 2.068 (ook daadwerkelijk geïmplanteerde) nieren af. Een daling van ruim 9% ten opzichte van 2010. Dit is de laagste score sinds 2005. De wachtlijst is met minder dan een procent gegroeid en telt nu 7.573 nierpatiënten.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-02-2012 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier