Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

In de mallemolen van het leven

Op de drempel van 2011 naar 2012 schoten er toch wel weer wat gedachten door me heen. Wat was 2011 voor jaar geweest en wat is er allemaal gebeurd? En wat zal 2012 ons brengen? Eigenlijk wil ik niet te veel en te lang terugkijken. Wat gebeurd is, is gebeurd... Toch zijn sommige dingen onvergetelijk en die neem je sowieso mee de toekomst in. Er gebeurden hele mooie dingen, maar ook verdrietige en teleurstellende dingen. Qua gezondheid (qua nier) was het voor mijzelf het eerste jaar sinds de transplantatie, drie en een half jaar geleden, een volledig stabiel jaar! Echter nu begon mijn echtgenoot, mijn grote steun en toeverlaat, mijn rots in de branding, kleine scheurtjes te vertonen. Het komt allemaal goed en we treden 2012 dan ook met frisse moed tegemoet.

Voornemens vind ik een groot woord en als je die hebt, moet je ze ook nog maar eens zien waar te maken. Wel heb ik ideeën over wat ik heel graag zou willen in 2012 en ik hoop ook oprecht dat deze gaan lukken...

Ik heb me ook gerealiseerd op de drempel van 2011 naar 2012 dat ik weer volledig meedraai in de “mallemolen van het leven”! En dat ik vanuit de stabiliteit van 2011 mooi verder kan gaan bouwen in 2012. Wel ben ik me bewust van het feit dat ik toch af en toe nog eventjes “de molen” moet verlaten om pas op de plaats te maken en niet te hard door te draaien. Een gezin met 2 puberzonen met al zijn drukte en hectiek draait soms erg hard. Ik weet ook dat de molen zonder mij gewoon doordraait en dat ik in kan stappen wanneer ik wil. Er is plaats voor iedereen, maar ik hoop altijd wel dat er een paard vrij is... En zo kan iedereen zijn eigen rondjes meedraaien, de één iets korter, de ander iets langer, het maakt niet uit! “Mallemolenangst” hoef je in de molen van het leven niet te hebben, want er is uiteindelijk altijd iemand die je vasthoudt, geloof daarin...

Ik hoop voor de mensen die op de wachtlijst staan dat er in 2012 een mooi telefoontje komt, met een succesvolle transplantatie als vervolg. Voor de mensen die een pré-emptieve transplantatie ondergaan hoop ik dat de donor de operatie goed doorstaat (een ontzettende moedige en levensreddende daad, woorden schieten hierbij tekort) en de ontvanger weer een mooi leven tegemoet kan zien. De mensen die dialyseren wens ik veel sterkte, moed en doorzettingsvermogen toe. De mensen die in de pré-dialyse fase zitten wens ik sterkte toe met het nemen van de voor hen juiste beslissing (en misschien heb je niet eens keus), welke vorm van dialyse het beste bij hen past. Voor degenen die het voorrecht hebben gehad, getransplanteerd te zijn, hoop ik dat ze al het voor hen mogelijke uit het leven  kunnen halen. En voor alle nierpatiënten hoop ik dat ze de vermoeidheid het hoofd kunnen bieden en de kracht hebben om tegen alle andere bijkomende klachten en/of eventuele bijwerkingen van medicijnen te knokken...!!! Maar bovenal geniet van de mooie dingen in het leven, want deze houden je op de been. Want deze wereld kun je ook met recht een ware “mallemolen” noemen!

Wat ik tot slot in “hart en nieren” hoop is dat er in 2012 een structurele manier gevonden kan worden om de wachtlijsten voor een donororgaan terug te dringen...!!!

En ik beloof dat er in 2012 weer meer dan genoeg blogs zullen verschijnen, ik heb genoeg ideeën en onderwerpen klaar en ik hoop dat ze goed en kritisch gelezen zullen worden met veel goede en kritische reacties, zodat er mooie discussies kunnen ontstaan, hetzij op de site van NierNieuws, hetzij op Facebook (groep Nier-getransplanteerden), hetzij op LinkedIn (groep Nier-getransplanteerden of groep NierNieuws belangstellenden) of op Hyves (hyve Nier-getransplanteerden)!!! En misschien zijn er mensen die wat herkenning en/of bevestiging van... kunnen vinden in de blogs.

sterren Gepubliceerd: donderdag 05-01-2012 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Anita Schooten
  06-01-2012 09:11

  Linda heel goed dat je verwoord hoe een nierpatient zich voelt. In 2011 is er bij mij een nier verwijderd en een buikshunt geplaatst voor dialyse. Dat het een fantastisch jaar is geworden heb ik te danken aan mijn vrienden en de dialyse afdeling van het OLVG en de steun van andere nierpatiŽnten. Laten we er altijd voor elkaar zijn en elkaar steunen. Alle nierpatiŽnten wens ik een geweldig 2012 en ook voor ieder ander die dit leest.

 • Marjan
  05-01-2012 17:53

  Weer mooi geschreven, ik blijf ze lezen :)

  x Marjan
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in zín hempie staanÖ Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om Ďhuní sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier