Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Consumentenbond ontdekt nieuwe zoutmisstanden

Door Jeroen van Setten 

De meeste satégerechten zijn veel te
zout en sommige blijken wel 12 maal
zoveel zout te bevatten als andere

Restaurants koken soms zo zout dat een gerecht meer zout bevat dan de advieshoeveeheid voor twee dagen. Uit een steekproef van de Consumentenbond bij 13 restaurantketens blijkt dat het merendeel van de 117 geteste maaltijden te zout is. De Bezorgbeer spant de kroon met 15,2 gram zout in een portie spareribs, terwijl de maximale advieshoeveelheid zout per dag 6 gram is. 

De bond noemt de verschillen in zoutgebruik in de horeca opvallend. Een portie saté bij La Place bevat bijvoorbeeld 1,2 gram zout en bij de Bezorgbeer (onderdeel van de Beren Eetcafés) 14,4 gram. In de onderzochte biefstuk- en visgerechten zat het minste zout, maar het onderzochte visgerecht bij Van der Valk bevat nog altijd 6,5 gram. Een hoofdgerecht zou niet meer dan 2 gram zout moeten bevatten.

Enige tijd geleden vroeg de Consumentenbond aan een panel van 422 mensen te schatten hoeveel zout er in bepaalde producten zit. Ze konden bijvoorbeeld kiezen of een zak chips of een pizza zouter is. De meerderheid van het panel koos voor de zak chips van 200 gram (68%). Niet meer dan 15% koos voor de pizza, die in werkelijkheid doorgaans twee keer meer zout (6 gram) bevat dan een zak chips (3 gram).

Ook bij de combinatie zoute drop en borrelnootjes koos het grootste gedeelte van het panel voor het verkeerde antwoord. 51% koos voor een handje zoute dropjes en 31% voor het handje borrelnootjes. 18% dacht dat beide even veel zout bevatten. In werkelijkheid bevat een handje zoute dropjes van 25 gram (5 dropjes) gemiddeld ongeveer 0,1 gram zout en een handje borrelnootjes van 30 gram ongeveer 0,7 gram. 

De Consumentenbond voert alweer enige tijd actie om fabrikanten zo ver te krijgen minder zout in voedingsmiddelen te stoppen. Eerdere toezeggingen hebben namelijk vrijwel tot niets geleid.

sterren Gepubliceerd: maandag 21-11-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • M. Fernhout, capelle ad ijssel
    25-11-2011 13:00

    hoe slecht is zoute en zoete drop voor de nieren? Wij noemen dropjes 'nierverpestertjes'
    met vriendelijke groet,
    M. Fernhout
'Twee medicijnen tegen diabetes remmen nierpoblemen'

Twee bestaande diabetesmedicijnen blijken de nieren dusdanig goed te beschermen dat suikerpatiënten veel later of zelfs helemaal niet gedialyseerd hoeven te worden als ze nierproblemen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van farmacoloog prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het gaat om de geneesmiddelen canagliflozine en dapagliflozine, die aan sommige patiënten nu al in combinatie worden voorgeschreven om hun bloedsuikergehalte te verlagen.

Diabetes is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van nierfalen, maar gedurende bijna twee decennia zijn er geen nieuwe behandelingen geweest om de nierfunctie te beschermen in patiënten met type 2 diabetes. Dit onderzoeksresultaat is volgens Lambers Heerspink een grote medische doorbraak omdat mensen met diabetes en nieraandoeningen een extreem hoog risico lopen op nierfalen, een hartaanval, een beroerte en de dood.

De richtlijnen waarin staat welke geneesmiddelen artsen in welke situatie kunnen voorschrijven, worden nu op basis van deze studie aangepast hoewel patiëntenverenigingen daar nog aan twijfelen,. Het onderzoek is gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen New England Journal of Medicine (NEJM) en The Lancet Diabetes & Endocrinologie. Lambers Heerspink presenteert de resultaten deze week in Australië op een diabetescongres.

NierpatiŽnten met een uitkering en de AOW »

De leeftijd waarop je in ons land AOW krijgt, gaat steeds verder omhoog. Volgens de nieuwe regels zijn er mensen die nu pas op hun 67ste AOW ontvangen. Maar wat betekent dit voor een nierpatiënt die ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt? Vroeger zou die uitkering na zijn 65ste stoppen. Is dat nog steeds zo vraagt het blad van de patiëntenvereniging zich deze week af. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet.

Lees meer »

NiertransplantatiepatiŽnten tevreden met thuis meten van nierfunctie »

Patiënten die na een niertransplantatie een apparaatje meekregen om thuis hun nierfunctie te meten, waren daar tevreden over. Thuismeten verlaagde ook het aantal polibezoeken, zonder daarbij in te boeten op de kwaliteit van zorg. Dat concludeert psycholoog Céline van Lint in haar proefschrift dat ze op 5 maart 2019 verdedigde. Het apparaat voor thuismeting lijkt op een glucosemeter.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier