Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Fosfaathormoon blijkt opnieuw goede voorspeller sterfte

Door Merel Dercksen 

Het bericht dat deze week in verschillende media opdook dat een verhoogde spiegel van een bepaald hormoon het overlijdensrisico van nierpatiŽnten kan voorspellen, is een bevestiging van wat steeds duidelijker wordt. De fosfaathuishouding speelt een zeer belangrijke rol, en niet zozeer fosfaat zelf, als wel het hormoon dat de spiegel hiervan regelt, is van belang als indicator.

Een sterk verstoorde fosfaathuishouding is een van de factoren die het risico op overlijden van nierpatiŽnten vergroten. Dat geldt in alle stadia: patiŽnten met een nog niet zo slechte nierfunctie maar een relatief slechte fosfaathuishouding, gaan harder achteruit dan degenen bij wie het fosfaat beter gereguleerd blijft. Hoewel oorzaak en gevolg binnen dit systeem in het lichaam nog niet duidelijk zijn, komt uit steeds meer onderzoeken naar voren dat niet zozeer de fosfaatspiegel zelf, als wel het hormoon fibroblast groeifactor 23 (FGF-23) in elk geval een goede indicator is voor de risico's die nierpatiŽnten lopen. Ook uit deze week gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Colorado, blijkt dat weer.

De onderzoekers, onder leiding van Michel Chonchol, maten de FGF-23 concentratie in het bloed van 1099 patiŽnten met gevorderde chronische nierziekte. Ze deelden de patiŽnten in op basis van deze concentratie, in vier groepen met oplopende waarden. In de drie jaar die volgden op de meting, overleed 41 procent van de patiŽnten. Een op de vijf maakte een hartinfarct of beroerte door, en bij ruim de helft moest dialyse gestart worden.

Uit een statistische analyse bleek dat de patiŽnten die bij aanvang de laagste concentraties FGF-23 in hun bloed hadden, het laagste risico liepen op overlijden. Ook was het risico op een hartaanval of om te moeten beginnen met dialyse in de twee groepen met de hoogste waarden duidelijk groter. Bij gevorderde chronische nierziekte, concluderen de onderzoekers, vertoont FGF-23 een sterk en onafhankelijk verband met sterfte, hart- en vaatproblemen en het moeten starten met dialyse.

Uit andere onderzoeken blijkt ook dat niet alleen bij een gevorderde nierfunctiestoornis, maar al eerder, FGF-23 een voorspellende waarde voor het verloop van de ziekte heeft. FGF-23 gaat eerder afwijken dan de fosfaatspiegels zelf, wat volgens Chonchol een kans biedt om eerder in te grijpen.

sterren Gepubliceerd: maandag 12-09-2011
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier