Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Toscaans brood zonder zout maar vol van smaak

In dit heerlijke Toscaanse brood valt
het ontbreken van zout niet op door
de bijzondere manier waarop het brood
rijst

Ingrediënten:

 • 500 gram bloem (biobloem) + extra voor bestuiven
 • 15 gram gedroogde gist
 • 250 ml water
 • 60 ml olijfolie + extra voor invetten

Bereiding:

 • Maak een preferment: Meng de helft van de bloem, met alle gist en 170 ml water door elkaar tot je een soort beslag hebt. Dek dit af met huishoudfolie en laat tenminste 9 uur, of de hele nacht op kamertemperatuur staan.
 • Kneed de rest van de bloem en de rest van het water door je preferment en meng alle olijfolie erdoorheen. Kneed dit in ieder geval 5 minuten (kan erg plakkerig zijn, gebruik dan een beetje meer bloem).
 • Leg het deeg in een kom (die je ingevet hebt met olijfolie) en dek af met huishoudfolie. Laat 1 uur rijzen.
 • Na dit uur stort je het deeg op een bebloemd aanrecht. Maak er 2 bollen van.
 • Neem de bakplaat uit de oven, leg er bakpapier op en wrijf er wat bloem op. Wrijf ook de bollen helemaal in met bloem en leg op de bakplaat. Maak met een scherp mes enkele snedes door het brood, niet te diep, ongeveer 0,5 cm. Dek af met vetvrij papier en laat nog 1 uur rijzen.
 • Verwarm de oven voor tot 220 graden, schuif de bakplaat in de oven, bak het brood in 30 minuten tot het mooi hol klinkt en laat op een rek afkoelen. Lekker om meteen te eten als het nog warm is.

Tip: vries een van de broden na het afkoelen goed ingepakt in voor later. Haal het om te eten een uur voor de maaltijd uit de vriezer, daarna 20 minuten opwarmen op 100 graden.

Voedingsstoffen: 
Per broodbol: 10 mg natrium, 400 mg kalium, 30 g eiwit, 270 mg fosfaat, 180 g koolhydraten, 1120 kcal.
Per (flinke) snee: 0 mg natrium, 40 mg kalium, 3 g eiwit, 25 mg fosfaat, 18 g koolhydraten, 110 kcal.

Bereidingstijd: 45 minuten + 11 uur rijzen + 30 min bakken
Soort gerecht: Bijgerecht
Auteur: Aranka Wessels-Koning

sterren Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Tim, Haarlem
  01-10-2011 19:47

  Dit is een perfect brood voor in mijn dagelijks dieet. Heerlijk met vooral zoete dingen.

  Het brood is ook te maken in een brood bak machine. Alle ingrediënten in de bak doen en dan het langste programma (stokbrood programma bij mij 3 uur 40 minuten).

 • Margot, Veendam
  24-08-2011 09:24

  Dit is een perfect basisrecept wat ik al jaren gebruik. Wel voeg ik vaak, voor extra smaak, wat komijn of basilicum toe. Zeker in combinatie met Italiaans eten verrijkt het de smaak.
Kerstmenu 2018: hip en lekker

Wie 'de bladen' en social media een beetje volgt weet het natuurlijk allang: vegan eten is hip. Daarom geen grote lappen vlees in het NierNieuws kerstmenu, maar alleen plantaardige ingrediënten. Dat is niet alleen hip, maar ook erg lekker en lijkt bovendien een positievere invloed op de zuurgraad van het bloed te hebben dan dierlijke producten, wat vooral bij een verminderde nierfunctie relevant is. Het menu is bovendien heel handig voor een groot deel vooraf te bereiden.

We zijn dit jaar heel veel dank verschuldigd aan Sophie Luderer, nierdiëtist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), en aan diëtist in opleiding Kirsten Beijaard die in datzelfde ziekenhuis stage loopt. Zij hebben niet alleen over de recepten meegedacht, maar ook alle berekeningen uitgevoerd. Zo kunt u eenvoudig zien of het menu, of delen ervan, wat voedingswaarden betreft in uw eigen dieet past.

geroosterde kikkererwten

Volledig plantaardig, daarvan denken nierpatiënten al gauw: 'te weinig eiwit, te veel kalium'. Met dit menu laten we zien dat het best kan, vegan eten als nierpatiënt. Laat u zich vooral erdoor inspireren om eens wat vaker iets anders uit te proberen. De gerechten lenen zich er prima voor om mee te variëren.

Lees meer »

Overdadig kerstmenu »

trifleHet is weer hoog tijd voor het enige echte NierNieuwskerstmenu! Dit jaar is het een heel bijzonder menu. Het is namelijk speciaal voor onze lezers samengesteld door drie bekende (nier)foodbloggers: Aranka Wessels-Koning maakt een elegant voorgerecht in kerstkleur en Marlies Beuving pakt uit met een overdadig hoofdgerecht. Nierdiëtist en blogger Sophie Luderer maakt het compleet met een romig nagerecht en heeft alle voedingswaarden berekend.

Lees meer »

Last-minute kerstmenu zonder stress »

Heb je nu nog steeds geen kerstmenu weten samen te stellen en komen er wel gasten met een streng dieet? Of heb je zelf een lastig (dialyse)dieet en kan je maar niet bedenken wat je dit jaar op tafel gaat zetten? NierNieuws helpt je uit de brand met het enige echte Niernieuws-kan-niet-mislukken-last-minute-kerstdiner! Geen kalkoenen, lamsschouders of rollades.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier