Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Mensenhandel voor organen in AustraliŽ

Door Merel Dercksen 

De Australische federale politie onderzoekt een mogelijk geval van orgaanhandel in Sydney. Naar eigen zeggen is dit de eerste keer dat de dienst dit bij de hand heeft.

AustraliŽ heeft een van de laagste donatiecijfers van de westerse wereld. Maar tot nu toe is het, voor zover de autoriteiten weten, niet voorgekomen, dat patiŽnten een nier kochten. In dit geval gaat het om een vrouw uit Sydney met nierproblemen die tegen betaling van een flinke som geld een jongere vrouw uit de Filippijnen gehaald zou hebben, met de bedoeling dat die een van haar nieren af zou staan.

In het ziekenhuis werd het gepresenteerd als een altruÔstische donatie. Maar de gesprekken die met de Filipijnse vrouw gevoerd werden, en de psychologische tests die ze moest ondergaan, wekten wantrouwen. In de Filippijnen is orgaanhandel ook verboden, maar toch komt het nog voor.

De zaak wordt onderzocht door het Australische politieteam dat in 2003 is opgericht om mensenhandel te bestrijden. In eerste instantie is dit team gericht op seksuele uitbuiting, of slavernij. Dit is de eerste zaak die het team onder handen heeft waarin mogelijk sprake is van mensenhandel met als doel het ontnemen van een orgaan.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 06-08-2011
Bron: ABC News | Nog geen reacties
Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?
Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd. Waar de patiënten wel last van hebben, is het feit dat ze geen bezoek mogen ontvangen. Ik behandel voornamelijk ouderen en ze voelen zich alleen. Ze missen het bezoek van de familie en van de thuiszorg. Aan de andere kant zijn mijn patiënten al lange tijd niet meer werkzaam, dus op dat gebied is er niet veel veranderd. Daarnaast was hun levensstijl, voordat corona uitbrak, al vrij rustig door het tekort aan energie. Dat betekent dat het 'meer thuis moeten zijn' al bekend terrein is.'

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »

Nieren coronapatiŽnt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier