Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Extra vocht houdt nieren beter bij hamburgerziekte

Door Merel Dercksen 

Bij kinderen met een E. coli besmetting lijkt het risico op nierschade als complicatie verminderd te kunnen worden, door ze veel vocht toe te dienen. Zolang de nieren aan de gang moeten en kunnen blijven, is de kans groter dat ze blijven functioneren.

Kinderen die besmet raken met de E. coli O157:H7 bacterie lopen een zeer groot risico op het Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS): 15 tot 20 procent van de besmette kinderen ontwikkelt deze ernstige complicatie. HUS is de meestvoorkomende oorzaak van kortdurend acuut nierfalen bij kinderen. Het ontstaat doordat de bacterie in de darmen gifstoffen produceert, die de bloedvaten beschadigen. Een van de eerste symptomen is bloederige diarree, maar ook de nieren kunnen ernstig beschadigd raken. Meer dan de helft van de kinderen met HUS heeft, al dan niet tijdelijk, dialyse nodig.

Een van de mechanismen die ervoor zorgen dat er nierschade optreedt, is dat de bloedstroom door de nieren afneemt. Onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis hebben daarom geprobeerd de ernst van de nierschade bij patiënten met een E. coli besmetting te verminderen, door te zorgen dat er voldoende bloedstroom door de nieren bleef gaan. Dit deden ze door al in een vroeg stadium intraveneus vloeistof toe te dienen. Zo blijven de nieren aan de gang en de kinderen aan het plassen.

Dr. Christina Ahn Hickey, eerste auteur van de studie, en haar collega's onderzochten 50 kinderen in elf ziekenhuizen in de VS en Schotland, die werden behandeld voor HUS-met-diarree (D+HUS). De helft van deze kinderen kreeg de normale behandeling. Dat leidde er bij 84 procent toe, dat ze stopten met plassen. De andere 25 kinderen kregen al in het begin van de behandeling extra vocht toegediend. Van deze groep plaste maar iets meer dan de helft niet meer. Volgens Hickey leken andere factoren dan de vochtinfuzen geen rol te spelen bij dit verschil.

Hickey denkt dat intraveneus toedienen van vocht bij diarree als gevolg van een E. coli O157:H7 infectie de nieren kan beschermen, en dat zo mogelijk dialyse voorkomen kan worden. Het is dan vooral belangrijk dat de juiste diagnose heel snel gesteld wordt.

D+ HUS wordt ook wel de hamburgerziekte genoemd, omdat een besmetting met de E. coli bacterie opgelopen kan worden door het eten van ongaar vlees. Maar ook groenten of besmet water kunnen de bron zijn.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 30-07-2011
Bron: Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier