Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Hergebruik spoelvloeistof dialyse na reiniging mogelijk'

Door Vincent van Loenen 

Gebruikte dialysevloeistof kan voor hergebruik gereinigd worden. Met behulp van absorberende stoffen en high-flux kunstnieren kunnen ook de middelgrote moleculen voldoende verwijderd worden.

Het terugwinnen van gebruikt dialysaat (dialysevloeistof) is een goed alternatief voor de meer gebruikelijke methode van 'wegwerpen na gebruik'. Dit hergebruik zou aanzienlijk in de kosten kunnen besparen. Het dialysaat zal dan wel gereinigd moeten worden. En juist daarin heeft dit onderzoek zich verdiept. Specifiek in de effectiviteit van de verwijdering van gefilterde afvalstoffen, zoals eiwitgebonden gifstoffen. Hoe beter die weer uit het dialysaat verwijderd kunnen worden, hoe schoner die dialysevloeistof is en hoe beter en langer het weer voor dialyse ingezet kan worden.

Twee specifieke gifstoffen werden onder de loep genomen, p-cresol sulfaat (PCS) en [beta]-2-microglobuline ([beta]2M). Van beide stoffen werd op verschillende manieren onderzocht, hoe effectief zij verwijderd konden worden uit het dialysaat, met behulp van commercieel beschikbare middelen.

Volgens de auteurs konden twee opvallende conclusies worden getrokken. PCS kon nagenoeg compleet worden verwijderd. Na 60 minuten reinigen was er nog maar 1,4% van de aanvangswaarde aanwezig. Er vond door het gehele absorptiemiddel een gelijkmatige reiniging plaats. [beta]2M, in gebruikt dialysaat van peritoneaaldialyse, werd iets langzamer verwijderd. 14,3% van aanvangswaarde van die stof bleek na 60 minuten nog aanwezig nadat de vloeistof langs een high-fluxkunstnier was geleid.

Men concludeerde, dat beide stoffen voldoende verwijderd kunnen worden, met behulp van commercieel beschikbare technieken. Zo kan er weer een schoon dialysaat verkregen worden. Niet bekend is hoe vaak deze stoffen zich laten reinigen voordat ze definitief weggegooid moeten worden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-04-2011
Bron: ASAIO Journal | Nog geen reacties
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier