Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belangrijke genetische sleutels IgA-nefropathie ontdekt

Door Merel Dercksen 

Uit een Amerikaans onderzoek zijn, voor het eerst, genen tevoorschijn gekomen die betrokken zijn bij het risico dat iemand IgA-nefropathie krijgt. Deze ziekte is onder de nierziekten waarbij de nierfilters zijn aangetast een van de vaker voorkomende, en kent een typische geografische spreiding.

IgA-nefropathie, waarbij IgA-antilichamen (immunoglobulinen) neerslaan in de nierfilters, komt relatief het meest voor bij Aziaten en Zuid-Europeanen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld komt het veel minder voor dan in die regio's. Behalve dan bij de oorspronkelijke Indiaanse bevolking, daar wordt zelfs gemeld dat 38% van het totaal aantal gevallen van nierfalen het gevolg zou zijn van deze nieraandoening. Deze spreiding doet suggereren dat er een duidelijke en vindbare genetische component is.

Onderzoekers verbonden aan het Amerikaanse National Institutes of Health hebben het genoom bekeken van 3.144 patiënten met Chinese of Europese voorouders en 2.822 controlepersonen. Volgens studieleider dr. Ali Gharavi is de studie uniek, vanwege het identificeren van de biologische routes die tot IgA-nefropathie leiden, en zo richting geven aan verder onderzoek dat concrete doelen kan stellen voor diagnose en behandeling. Er zijn meerdere ideeën over wat de oorzaak van de ziekte is en hoe die zich ontwikkelt, maar tot nu toe is er geen zekerheid.

De onderzoekers vonden door het vergelijken van het genetische materiaal vijf plaatsen in de genen die duidelijk betrokken zijn bij het risico dat iemand IgA-nefropathie ontwikkelt. Deze vijf 'loci' verklaren de verschillen in risico dat mensen onderling lopen tot een factor 10. De mate waarin allelen die het risico op IgA-nefropathie vergroten voorkomen in de verschillende bevolkingsgroepen, vertoont sterke parallellen met de frequentie waarmee de ziekte in die bevolkingsgroepen voorkomt.

Het onderzoek is deel van een stimuleringsproject waarvoor meer dan 10 miljoen dollar beschikbaar is, en zal nog een vervolg krijgen onder 5.000 patiënten wereldwijd.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-04-2011
Bron: Nature Genetics | Nog geen reacties
Kans op huidkanker na transplantatie

Algemeen bekend is dat transplantatiepatiënten, als bijwerking van hun anti-afstotingsmedicijnen, een aanzienlijk verhoogde kans op huidkanker hebben. Desalnietemin is het schrikken van recente onderzoeksresultaten uit Canada. Die laten zien dat van de onderzoeksdeelnemers tussen 51 en 65 jaar maar liefst meer dan 25% huidkanker kreeg. Bij 65-plussers lag dit percentage zelfs boven de 40%. Hoe meer anti-afstotingsmedicijnen worden gebruikt, hoe groter de kans op huidkanker.

Daardoor lopen mensen die een donorhart of -long kregen, meer risico dan mensen met een nieuwe nier, aldus de onderzoekers.Raadzaam is om na transplantatie met de behandelend arts te bespreken of het zinvol is een keer per jaar een dermatoloog te consulteren, opdat deze kan checken of zich onrustige huidcellen of tumoren ontwikkelen.

Meer over het onderzoek van Canadese wetenschappers leest u in de nieuwste uitgave van Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Of vraag een gratis proefnummer aan: https://www.nvn.nl/publicaties/ledenblad-wisselwerking/

Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin »

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2019 »

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. Het programma is inmiddels bekend, u kunt het hier downloaden. U kunt een uitgebreidere toelichting op de programma-onderdelen downloaden.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier