Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belangrijke genetische sleutels IgA-nefropathie ontdekt

Door Merel Dercksen 

Uit een Amerikaans onderzoek zijn, voor het eerst, genen tevoorschijn gekomen die betrokken zijn bij het risico dat iemand IgA-nefropathie krijgt. Deze ziekte is onder de nierziekten waarbij de nierfilters zijn aangetast een van de vaker voorkomende, en kent een typische geografische spreiding.

IgA-nefropathie, waarbij IgA-antilichamen (immunoglobulinen) neerslaan in de nierfilters, komt relatief het meest voor bij Aziaten en Zuid-Europeanen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld komt het veel minder voor dan in die regio's. Behalve dan bij de oorspronkelijke Indiaanse bevolking, daar wordt zelfs gemeld dat 38% van het totaal aantal gevallen van nierfalen het gevolg zou zijn van deze nieraandoening. Deze spreiding doet suggereren dat er een duidelijke en vindbare genetische component is.

Onderzoekers verbonden aan het Amerikaanse National Institutes of Health hebben het genoom bekeken van 3.144 patiŽnten met Chinese of Europese voorouders en 2.822 controlepersonen. Volgens studieleider dr. Ali Gharavi is de studie uniek, vanwege het identificeren van de biologische routes die tot IgA-nefropathie leiden, en zo richting geven aan verder onderzoek dat concrete doelen kan stellen voor diagnose en behandeling. Er zijn meerdere ideeŽn over wat de oorzaak van de ziekte is en hoe die zich ontwikkelt, maar tot nu toe is er geen zekerheid.

De onderzoekers vonden door het vergelijken van het genetische materiaal vijf plaatsen in de genen die duidelijk betrokken zijn bij het risico dat iemand IgA-nefropathie ontwikkelt. Deze vijf 'loci' verklaren de verschillen in risico dat mensen onderling lopen tot een factor 10. De mate waarin allelen die het risico op IgA-nefropathie vergroten voorkomen in de verschillende bevolkingsgroepen, vertoont sterke parallellen met de frequentie waarmee de ziekte in die bevolkingsgroepen voorkomt.

Het onderzoek is deel van een stimuleringsproject waarvoor meer dan 10 miljoen dollar beschikbaar is, en zal nog een vervolg krijgen onder 5.000 patiŽnten wereldwijd.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-04-2011
Bron: Nature Genetics | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier