Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Intensief begeleiden bij zelfmanagement werpt vruchten af

Door Vincent van Loenen 

Intensieve begeleiding van nierpatiŽnten, waarbij wordt ingezet op het zelf leren omgaan met de ziekte, de bijbehorende symptomen en de manieren waarop die beide in de hand gehouden kunnen worden, zorgt ervoor dat de nierfunctie minder snel achteruitgaat dan bij gangbare behandeling. Ook treden er dan minder complicaties op.

In een recent onderzoek hebben Taiwanese onderzoekers gekeken naar de mogelijke voordelen van Self-management Support, het ondersteunen van nierpatiŽnten bij zelfmanagement. Chronische nierpatiŽnten van wie de ziekte in een gevorderd stadium was kregen daarbij ondersteuning van een multidisciplinair team, dat ze een jaar lang intensief begeleidde. In die periode werden patiŽnten uitgebreid voorgelicht over hun ziektebeeld, was er telefonische ondersteuning en een grotere mate van zelfstandigheid in de dagelijkse routines.

Twee groepen van 27 patiŽnten, werden gedurende het onderzoek gevolgd, er werd specifiek gekeken naar de ontwikkeling van de ziekte en mogelijke complicaties. De ene groep kreeg de ondersteuning, de andere de gangbare begeleiding en controles.

De filtratie door de nieren (eGFR) bleek aan het eind van de studieperiode significant hoger bij de groep met ondersteuning en waren er bij deze groep ook minder ziekenhuisopnames.

De onderzoekers concludeerden, dat door een gestandaardiseerd begeleidingsprogramma rond zelfmanagement, de ontwikkeling van een chronische nierziekte in de laatste fasen afgeremd kan worden. En dat daardoor patiŽnten minder episodes doormaken waarin ze klachten hebben die een ziekenhuisopname noodzakelijk maken.

sterren Gepubliceerd: donderdag 07-04-2011
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier