Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onderscheid nierziekten door genetisch materiaal in urine

Door Gerard Kok 

Bij patiŽnten met een ziekte aan de filtereenheden in de nieren is meer genetisch materiaal van bepaalde eiwitten te vinden in de urine dan bij gezonde proefpersonen. En tussen patiŽnten met verschillende van deze ziektes verschilt de genetische expressie ook. Dat kan helpen een onderscheid te maken tussen verschillende aandoeningen, die niet altijd goed te onderscheiden zijn.

Podocyten zijn cellen die onderdeel uitmaken van de wand, het membraan, van de glomeruli. Glomeruli zijn de filtertjes in de nieren, waar het bloed wordt gefiltreerd tot voor-urine. Veel ziekten waarbij het filtratieproces primair verstoord is, zijn te herleiden tot defecten aan eiwitten in de podocyten. Spaanse artsen hebben onderzocht of de genetische expressie in de urine bij patiŽnten met een glomerulaire nierziekte van een specifiek antigeen dat het immuunsysteem in gang zet, een verband vertoont met die van eiwitten in de podocyten.

Tussen 2006 en 2009 onderzochten de artsen 69 patiŽnten met een glomerulaire nierziekte, en 14 gezonde deelnemers. De urine van alle deelnemers werd vervolgens onderzocht op de aanwezigheid van boodschapper RNA van de eiwitten B7-1 (ook wel CD80), en NPHS1 (nefrine), die beide een sleutelrol bij ziekten van de podocyten vervullen. Boodschapper RNA (mRNA) is het stadium tussen DNA en eiwit; DNA wordt gekopieerd tot mRNA, en op basis daarvan wordt een eiwit gesynthetiseerd.

De onderzoekers ontdekten dat de urine van de patiŽnten verhoogde niveaus van B7-1 en NPHS1 mRNA bevatte vergeleken met de urine van de gezonde deelnemers. Bovendien bleek dat patiŽnten met FSGS (focale segmentale glomerulosclerose) een duidelijk andere verhouding tussen B7-1 en NPHS1 niveaus hadden dan patiŽnten met MCD (minimal change disease), een andere glomerulaire nierziekte.

De artsen concluderen dat het onderzoeken van urine op B7-1 en NPHS1 mRNA niveaus kan helpen een onderscheid te maken tussen patiŽnten met FSGS en MCD.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-04-2011
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Mini-niertjes in een kweekschaaltje

Door Anne Schijvens - Een interview met onderzoeker Jitske Jansen uit het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen over haar onderzoek naar organoÔden. Meer achtergrondinformatie over dit onderzoek is recent gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Nephrology en is HIER te lezen.

Jitske is in 2016 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit en heeft gedurende twee jaar aan de Universiteit Utrecht gewerkt als postdoc-onderzoeker waar zij onderzoek heeft gedaan naar de ontwikkeling van de biologische kunstnier. Jitske is sinds april 2018 werkzaam als postdoc-onderzoeker bij de afdelingen kindernefrologie en pathologie onder begeleiding van dr. Michiel Schreuder, kindernefroloog en dr. ing. Bart Smeets, senior onderzoeker.

OrganoÔden, wat zijn dat eigenlijk?
Jitske vertelt: 'OrganoÔden zijn mini-orgaantjes in een kweekschaaltje.' In het geval van Jitske gaat het om mini-niertjes die in het laboratorium zijn gekweekt uit stamcellen. Jitske vervolgt: 'Het bijzondere aan organoÔden is, dat er 3D-nefronen worden gevormd, weliswaar nog niet volledig volwassen weefsel, maar het uiterlijk en de werking komt steeds dichterbij een echt orgaan.'

Lees meer »

Burung Manyar, een reddende vogel in IndonesiŽ »

Vandaag, donderdag 14 maart, is het World Kidney Day, met als thema toegankelijke zorg voor iedereen. In Nederland maakt het niet uit of je veel geld en contacten hebt of niet, iedere nierpatiŽnt komt in principe in aanmerking voor dialyse en transplantatie. Uiteraard wel alleen als dat medisch noodzakelijk en mogelijk is. Maar in veel andere landen is het niet zo vanzelfsprekend dat de beste zorg voor iedereen bereikbaar is.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier