Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onderscheid nierziekten door genetisch materiaal in urine

Door Gerard Kok 

Bij patiŽnten met een ziekte aan de filtereenheden in de nieren is meer genetisch materiaal van bepaalde eiwitten te vinden in de urine dan bij gezonde proefpersonen. En tussen patiŽnten met verschillende van deze ziektes verschilt de genetische expressie ook. Dat kan helpen een onderscheid te maken tussen verschillende aandoeningen, die niet altijd goed te onderscheiden zijn.

Podocyten zijn cellen die onderdeel uitmaken van de wand, het membraan, van de glomeruli. Glomeruli zijn de filtertjes in de nieren, waar het bloed wordt gefiltreerd tot voor-urine. Veel ziekten waarbij het filtratieproces primair verstoord is, zijn te herleiden tot defecten aan eiwitten in de podocyten. Spaanse artsen hebben onderzocht of de genetische expressie in de urine bij patiŽnten met een glomerulaire nierziekte van een specifiek antigeen dat het immuunsysteem in gang zet, een verband vertoont met die van eiwitten in de podocyten.

Tussen 2006 en 2009 onderzochten de artsen 69 patiŽnten met een glomerulaire nierziekte, en 14 gezonde deelnemers. De urine van alle deelnemers werd vervolgens onderzocht op de aanwezigheid van boodschapper RNA van de eiwitten B7-1 (ook wel CD80), en NPHS1 (nefrine), die beide een sleutelrol bij ziekten van de podocyten vervullen. Boodschapper RNA (mRNA) is het stadium tussen DNA en eiwit; DNA wordt gekopieerd tot mRNA, en op basis daarvan wordt een eiwit gesynthetiseerd.

De onderzoekers ontdekten dat de urine van de patiŽnten verhoogde niveaus van B7-1 en NPHS1 mRNA bevatte vergeleken met de urine van de gezonde deelnemers. Bovendien bleek dat patiŽnten met FSGS (focale segmentale glomerulosclerose) een duidelijk andere verhouding tussen B7-1 en NPHS1 niveaus hadden dan patiŽnten met MCD (minimal change disease), een andere glomerulaire nierziekte.

De artsen concluderen dat het onderzoeken van urine op B7-1 en NPHS1 mRNA niveaus kan helpen een onderscheid te maken tussen patiŽnten met FSGS en MCD.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-04-2011
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Een ijskoude

‘Ik heb Katinka gesproken op de Wetenschapsdag. Weet jij dat ze haar postmortale nier al 40 jaar heeft? Ik wist niet wat ik hoorde! Heerlijk om met lotgenoten te praten. Daar put ik altijd hoop uit, uit zulke verhalen.’ Mijn man knikt. ‘Ze vertelde dat ze naar een huidcentrum in Amsterdam gaat en dat ze daar heel tevreden over is. Doordat ze al zolang immunosuppressiva slikt, heeft ze onregelmatigheden op haar huid gekregen, die daar worden behandeld. Ik zou daar ook weleens naartoe willen. Ik krijg ook plekjes die er eerst niet waren. Wat denk jij?’ ‘Ik zou gaan’ zegt mijn wederhelft. ‘Iedere getransplanteerde gaat toch één keer per jaar naar een dermatoloog?’

Lees meer »

Maria ter Welle prijs 2019 naar twee winnaars »

Trijntje Kok-Steenbergen (diëtist uit het UMC Groningen) en Magda van Loon (verpleegkundig specialist in het Maastricht UMC+) zijn de winnaars van de Maria ter Welle Prijs 2019. Zij ontvangen deze prijs voor hun jarenlange en intensieve inzet in de nierzorg. De prijs is een initiatief van de Nierstichting in samenwerking met de Willem Kolff Stichting met als doel verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten werkzaam in de nierzorg te eren. Er waren twaalf genomineerden.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier