Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onderscheid nierziekten door genetisch materiaal in urine

Door Gerard Kok 

Bij patiŽnten met een ziekte aan de filtereenheden in de nieren is meer genetisch materiaal van bepaalde eiwitten te vinden in de urine dan bij gezonde proefpersonen. En tussen patiŽnten met verschillende van deze ziektes verschilt de genetische expressie ook. Dat kan helpen een onderscheid te maken tussen verschillende aandoeningen, die niet altijd goed te onderscheiden zijn.

Podocyten zijn cellen die onderdeel uitmaken van de wand, het membraan, van de glomeruli. Glomeruli zijn de filtertjes in de nieren, waar het bloed wordt gefiltreerd tot voor-urine. Veel ziekten waarbij het filtratieproces primair verstoord is, zijn te herleiden tot defecten aan eiwitten in de podocyten. Spaanse artsen hebben onderzocht of de genetische expressie in de urine bij patiŽnten met een glomerulaire nierziekte van een specifiek antigeen dat het immuunsysteem in gang zet, een verband vertoont met die van eiwitten in de podocyten.

Tussen 2006 en 2009 onderzochten de artsen 69 patiŽnten met een glomerulaire nierziekte, en 14 gezonde deelnemers. De urine van alle deelnemers werd vervolgens onderzocht op de aanwezigheid van boodschapper RNA van de eiwitten B7-1 (ook wel CD80), en NPHS1 (nefrine), die beide een sleutelrol bij ziekten van de podocyten vervullen. Boodschapper RNA (mRNA) is het stadium tussen DNA en eiwit; DNA wordt gekopieerd tot mRNA, en op basis daarvan wordt een eiwit gesynthetiseerd.

De onderzoekers ontdekten dat de urine van de patiŽnten verhoogde niveaus van B7-1 en NPHS1 mRNA bevatte vergeleken met de urine van de gezonde deelnemers. Bovendien bleek dat patiŽnten met FSGS (focale segmentale glomerulosclerose) een duidelijk andere verhouding tussen B7-1 en NPHS1 niveaus hadden dan patiŽnten met MCD (minimal change disease), een andere glomerulaire nierziekte.

De artsen concluderen dat het onderzoeken van urine op B7-1 en NPHS1 mRNA niveaus kan helpen een onderscheid te maken tussen patiŽnten met FSGS en MCD.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-04-2011
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier