Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onderscheid nierziekten door genetisch materiaal in urine

Door Gerard Kok 

Bij patiŽnten met een ziekte aan de filtereenheden in de nieren is meer genetisch materiaal van bepaalde eiwitten te vinden in de urine dan bij gezonde proefpersonen. En tussen patiŽnten met verschillende van deze ziektes verschilt de genetische expressie ook. Dat kan helpen een onderscheid te maken tussen verschillende aandoeningen, die niet altijd goed te onderscheiden zijn.

Podocyten zijn cellen die onderdeel uitmaken van de wand, het membraan, van de glomeruli. Glomeruli zijn de filtertjes in de nieren, waar het bloed wordt gefiltreerd tot voor-urine. Veel ziekten waarbij het filtratieproces primair verstoord is, zijn te herleiden tot defecten aan eiwitten in de podocyten. Spaanse artsen hebben onderzocht of de genetische expressie in de urine bij patiŽnten met een glomerulaire nierziekte van een specifiek antigeen dat het immuunsysteem in gang zet, een verband vertoont met die van eiwitten in de podocyten.

Tussen 2006 en 2009 onderzochten de artsen 69 patiŽnten met een glomerulaire nierziekte, en 14 gezonde deelnemers. De urine van alle deelnemers werd vervolgens onderzocht op de aanwezigheid van boodschapper RNA van de eiwitten B7-1 (ook wel CD80), en NPHS1 (nefrine), die beide een sleutelrol bij ziekten van de podocyten vervullen. Boodschapper RNA (mRNA) is het stadium tussen DNA en eiwit; DNA wordt gekopieerd tot mRNA, en op basis daarvan wordt een eiwit gesynthetiseerd.

De onderzoekers ontdekten dat de urine van de patiŽnten verhoogde niveaus van B7-1 en NPHS1 mRNA bevatte vergeleken met de urine van de gezonde deelnemers. Bovendien bleek dat patiŽnten met FSGS (focale segmentale glomerulosclerose) een duidelijk andere verhouding tussen B7-1 en NPHS1 niveaus hadden dan patiŽnten met MCD (minimal change disease), een andere glomerulaire nierziekte.

De artsen concluderen dat het onderzoeken van urine op B7-1 en NPHS1 mRNA niveaus kan helpen een onderscheid te maken tussen patiŽnten met FSGS en MCD.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-04-2011
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Amerikaanse diabetesrichtlijnen voor nierbescherming aangepast

Een onderzoek naar het effect van het medicijn canagliflozine op diabetespatiënten met een licht tot matig gestoorde nierfunctie, is voortijdig gestopt omdat de resultaten zó goed waren dat de American Diabetes Assocation onmiddellijk haar richtlijnen voor de behandeling van diabetes type 2 heeft aangepast.

Het CREDENCE (Canagliflozin and Renal Endpoints in Diabetes with Established Nephropathy Clinical Evaluation) onderzoek zou oorspronkelijk ongeveer 5,5 jaar lopen, maar bij de tussentijdse evaluatie waren de resultaten al zó goed dat het niet nodig geacht werd nog 2,5 jaar te wachten op de eindresultaten. Wat daarbij ook telde is dat canagliflozine, het medicijn dat werd onderzocht, een bestaand medicijn is dat al tot de markt is toegelaten, en dus onmiddellijk kan worden voorgeschreven. Canagliflozine is een SGLT2 (Sodium-GLucose co-Transporter-2) remmer, die voorkomt dat de nieren glucose terug absorberen in het bloed. Dit verlaagt de hoeveelheid glucose in het bloed, voorkomt schade aan de kleine vaatjes en zorgt uiteindelijk voor minder eiwit in de urine. Vooral dat laatste is van belang voor nierpatiënten.

Lees meer »

Toestand netvlies voorspelt risico nierschade na scan »

Franse onderzoekers hebben mogelijk een nieuwe methode ontdekt om te voorspellen of een patiënt met acuut coronair syndroom (ACS) die een CT-scan ondergaat met een jodiumhoudend contrastmiddel, acute nierschade (Acute Kidney Injury - AKI) zal ontwikkelen. Een lage dichtheid van de vaatjes in het netvlies is volgens hen een belangrijke aanwijzing dat een patiënt AKI zal krijgen.

Lees meer »

Nieuwe therapie SLE geeft hopelijk langer resultaat »

Systemische Lupus Erythematosus (SLE) is een ingewikkelde ziekte waarbij onder andere de nieren schade kunnen oplopen. De ziekte is vooralsnog niet te genezen, maar onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een nieuwe behandelingsstrategie ontwikkeld die genezing mogelijk een stukje dichterbij brengt. SLE is een ziekte die veroorzaakt wordt doordat het afweersysteem een fout maakt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier