Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Te dikke patiŽnt niet in het nadeel bij niertransplantatie

Door Vincent van Loenen en Jeroen van Setten 

Als een patiŽnt te dik is, heeft dat geen negatieve invloed op de resultaten van een niertransplantatie. En als iemand een grotere spiermassa heeft, is dat zelfs positief van invloed op het transplantaat en de overlevingskans. Het een en ander blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder meer dan 10.000 patiŽnten.

Er is nog relatief weinig bekend over de invloed van gewicht en spiermassa op de resultaten van een niertransplantatie. Daarom onderzochten wetenschappers van het Harold Simmons Center for Chronic Disease Research and Epidemiology, in Los Angeles, of er een verband bestaat tussen het gewicht en de spiermassa vůůr de transplantatie en de mortaliteit nadien.

Daarbij gingen de onderzoekers uit van het vermoeden, dat patiŽnten met een grotere spiermassa (beoordeeld op basis van het serumcreatinine voor de transplantatie) en hoger gewicht (BMI), een betere overlevingskans zouden hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd, door 5 jaar aan patiŽntengegevens van een grote dialyseafdeling te koppelen aan de database van het Scientific Registry of Transplant Recipients (SRTC). Er werden gegevens gebruikt van 10.900 dialysepatiŽnten, die een niertransplantatie ondergingen tussen 2001 en 2007.

De onderzoekers concludeerden dat (over)gewicht vůůr de transplantatie geen negatieve invloed heeft op de resultaten van die transplantatie. En dat een grotere spiermassa een positieve invloed op het transplantaat en de overlevingskans heeft.

sterren Gepubliceerd: woensdag 23-03-2011
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier