Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Voornaamste oorzaak vaatproblemen bij diabetes ontdekt

Door Jeroen van Setten 

Amerikaanse onderzoekers zeggen het belangrijkste mechanisme dat zorgt voor de aantasting van bloedvaten bij mensen met diabetes type 1 en type 2 te hebben ontdekt. Vaatproblemen zijn een veel voorkomende complicatie bij diabetes. Dat kan leiden tot amputaties, hartaanvallen, beroertes, nierproblemen en verlies van gezichtsvermogen. 

Foto: Washington University St Louis

Xiaochao Wei

In het Journal of Biological Chemistry beschrijven onderzoekers van de Universiteit van Washington hoe bij muizen blijkt dat de schade lijkt te worden veroorzaakt door twee enzymen, vetzuursynthase (FAS) en stikstofoxidesynthase (NOS), die samenwerken in de cellen van de bloedvatwanden.

'We wisten al dat er bij diabetes een defect is in de endotheelcellen van de bloedvaten', zegt eerste auteur Xiaochao Wei. 'Mensen met diabetes hebben ook lage niveaus van vetzuursynthase. Maar dit is de eerste keer dat we deze twee feiten met elkaar in verband hebben kunnen brengen.'

Wei bestudeerde muizen die genetisch waren gemanipuleerd zodat ze FAS aanmaakten in al hun weefsels met uitzondering van de endotheelcellen in de bloedvaten. Deze zogenaamde FASTie muizen kregen net zulke problemen met hun bloedvaten als dieren met diabetes. 'Het blijkt dat er sterke parallellen zijn tussen het ontbreken van FAS en de tekortkomingen in FAS veroorzaakt door een gebrek aan insuline en insulineresistentie,' zegt onderzoeker Clay Semenkovich.

Foto: Washington University St Louis

Clay F. Semenkovich

Bij het vergelijken van de FASTie muizen met normale dieren, en met muizen met diabetes, stelden Wei en Semenkovich vast, dat muizen zonder FAS, en met lage niveaus van FAS, de stof die stikstofoxidesynthase aan de endotheelcellen in de bloedvaten verankert, niet konden maken. 'Het is al jaren bekend dat NOS moet worden verankerd aan de wand van het vat om enig effect te hebben,' zegt Semenkovich. 'Xiaochao Wei ontdekte dat vetzuursynthase een lipide aanmaakt dat hecht aan NOS, zodat het kan aanhaken aan het celmembraan en normale, gezonde bloedvaten produceren.'

Het mechanisme betrokken bij het verankeren van NOS aan de endotheelcellen wordt palmitoylatie genoemd. Zonder FAS, verliezen de genetisch gemanipuleerde muizen de functie van NOS palmitoylatie en zijn ze niet in staat om NOS zodanig aan te passen dat het interacteert met het endothele celmembraan. Dat resulteert in problemen van de bloedvaten.

Bij de FASTie muizen waren bloedvaten vaak lek, en als een vat was beschadigd, waren de muizen niet in staat om die bloedvaten opnieuw te laten groeien. De muizen waren ook vatbaarder voor infecties. Allemaal problemen die ook veel gezien worden bij mensen met diabetes.

'De bevindingen suggereren dat een medicijn of een ander enzym om vetzuursynthaseactiviteit specifiek te bevorderen, misschien nuttig kan zijn bij patiënten met diabetes', zegt Wei. 'We hebben ook kunnen vaststellen dat palmitoylatie van stikstofmonoxidesynthase verminderd is bij diabetes. Dus als we een manier vinden om de palmitoylatie van NOS, ook los van vetzuursynthase te bevorderen, is het misschien mogelijk om een deel van de vasculaire problemen bij diabetes te behandelen.'

Het maakt niet uit of een persoon diabetes type 1 heeft en geen insuline kan produceren of de meest voorkomende diabetes type 2, waarin een persoon resistent wordt voor insuline. In beide gevallen staan de problemen in verband met FAS.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-02-2011
Bron: Journal of Biological Chemistry | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Kees Hardonk, Apeldoorn
    15-02-2011 22:06

    Hopelijk heb ik hier ook iets aan. Soms krijg wel eens de indruk dat grote spelers zoals Novo Nordisk ontwikkelingen tegenhouden uit commerciële overwegingen.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier