Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Waar laat ik zo'n sloot met vocht?'

In tegenstelling tot de vreugde dat ik nauwelijks nog een dieet had na m'n transplantatie, kreeg ik wel het advies 3 liter te drinken per dag, waar ik in eerste instantie niet blij mee was. Maar ja, de uitslagen wezen uit dat dit wel nodig was. Ik had alleen het idee: 'waar laat ik zo'n sloot met vocht?'

Aanvankelijk bleek het ook heel veel te zijn. Maar ja, de nier moest 'verwend worden' en het was voor het goede doel. En ook hier heb ik een goede 'weg' en balans in gevonden. Je moet alleen soms het geduld en de tijd kunnen opbrengen om hier een manier in te vinden. Trouwens een hele administratie als je net bent geopereerd en een vochtlijst bij moet houden als je advies is 3 liter te drinken.

De manier is heel simpel: 's ochtends een liter, 's middags een liter en 's avonds een liter. En in dit geval is de medicatie dan toch een goed hulpmiddel, want alleen door middel van het innemen van mijn medicijnen zit ik al aan een liter vocht per dag.
Natuurlijk kun je dit indelen als je zelf wilt, maar als je aan het begin van de dag weinig drinkt, moet je dit in de loop van de dag inhalen en ben je aan het eind van de dag tegen 'heug en meug' aan het drinken met ook nog eens als vervelende bijkomstigheid, dat je er 's nachts herhaaldelijk uit moet om naar het toilet te gaan.

Ik heb me ook aangeleerd om standaard drinken in m'n tas te hebben, ten eerste voor de inname van mijn medicijnen en ten tweede om aan mijn vochtpeil te komen. Nu ik er eenmaal aan gewend ben, valt de hoeveelheid ook mee, ik kom dan ook tegenwoordig regelmatig boven de 3 liter. Als je mij dus waar dan ook tegenkomt, kom je mij tegen vergezeld van een flesje drinken. Aan de hand daarvan liep ik dan ook tegen het volgende aan.

Ik zou een popfestival bezoeken, maar had er natuurlijk nooit aan gedacht, dat daar geen flesjes mee naar binnen mochten. Dus je raadt het al, bij de ingang aangekomen, werd ik er natuurlijk uitgehaald om m'n tas te openen en wat kwam men tegen...: het flesje water. Na een hoop discussie en uitleg mocht ik het uiteindelijk toch meenemen. En ja, ook in dit soort gevallen, ben je dan toch weer een uitzondering op de regel, of je dit nu wilt of niet.

sterren Gepubliceerd: zondag 16-01-2011 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • jolanda, hoogezand
  24-01-2011 09:24

  Hallo Linda,

  Ook ik herken dit heel erg goed mijn zoon van 10 is ook nierpatiënt en moet ook 3 liter drinken wat een drama was dat in het begin.
  Vooral op school en we zijn in november met hem naar een voetbal wedstrijd geweest daar hadden we ook zo'n discussie om een flesje water het was voor ons de eerste keer naar een wedstrijd dus wisten van niets ik het ziekenhuis papieren erbij gepakt en ja hoor toen mocht hij het toch meenemen.

  Succes en sterkte met alles.

 • A van Til , Noord-scharwoude
  22-01-2011 18:44

  Volgende keer een reserve dop meenemen.

 • susanne, S-HERTOGENBOSCH
  16-01-2011 12:31

  Hoi Linda,

  Zo herkenbaar dat drinken!! en ook ik loop regelmatig met een flesje drinken rond,zeker in de zomer. en op festivals wordt je dan heel vreemd aangekeken en helaas hebben ze niet allemaal begrip ervoor en wordt toch je dopje in beslag genomen, dan maar een halve liter water in 1 keer achterover is bij mij meestal de reactie.
  Groetjes,
  Susanne
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier