Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Loslopend wild

Foto: Arnoud van Voorst

Joepie ik mag 'los lopen', hier op de dialyse betekent dat, dat je zelfstandig mag aan- en afsluiten. In een evaluatie afgelopen week werd besloten dat ik zo ver ben dat ik dus 'los' mag. Zie je het zitten werd mij gevraagd, ja zeker, zei ik maar… als ik help roep moet er wel iemand komen helpen. Dat is vanzelfsprekend werd aangegeven. Spannend!

Vandaag heb ik dhr De Groen gekozen als mijn eerste patiënt, onder begeleiding heb ik hem al geprikt en aangesloten, dus is hij niet onbekend. Hij heeft een heel makkelijke shunt. Ik vergelijk shunts altijd met een weg, je heb kronkelweggetjes, haarspeldbochten, maar dhr De Groen heeft een snelweg, je zou het de A1 kunnen noemen. Je kan gewoon met 100 km per uur inscheuren, nou ja, bij wijze van spreken dan. Zo, mag je het zelfstandig doen, vraagt dhr De Groen, ja ik 'loop los' antwoord ik. Loslopend wild op de afdeling? vraagt de buurman, nou op jou mag niet geschoten worden hoor. Gelukkig maar!

Tijdens de voorbereidingen, het opgooien van het setje, instellen van de machine, bloeddruk meten enzovoort, praten we over vakanties en landen waar we allebei geweest zijn. Als ik klaar zit voor het prikken word het stil, even uiterste concentratie. Gelukkig gaat het goed en kan ik weer ademhalen…

Dhr is een gezellige joviale man, een bourgondiër in hart en nieren. Raar, deze gewone uitdrukking krijgt nu wel een hele andere lading. In het geval van dhr De Groen moet het eigenlijk zijn, in hart en cystenieren. Dhr geeft ook eerlijk aan dat hij het erg moeilijk vindt zich aan het dieetvoorschrift te houden en dat hij het er weleens van neemt, gewoon lekker uit gaat eten en dat dan ook met een goedgevuld glas. We hebben het al eerder gehad over zijn vochtbeperking, dhr mag maar 500cc per dag drinken, wat is een halve liter nou! Ik heb het zelf een dag geprobeerd, een halve liter en geen druppel meer en dat een hele 24 uur vol te houden. Het is me gelukt, halve kopjes thee en af en toe een slokje water, voor mijn gewone glaasje in de avond was niets meer over dus deed ik het met een enkel slokje. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het nu winter is en dat ik de volgende dag het ruimschoots heb ingehaald! Hoe doe je dat in de zomer, als de mussen van het dak vallen? Wat zeggen de jongelui van tegenwoordig, respect man, nou dat heb ik echt, respect voor alle mensen met een vochtbeperking!

Mijn volgende patiënt is mw. Shirazi, mw is afkomstig uit het Midden-Oosten. Helaas kan ik niet met haar communiceren, zij spreekt geen woord Nederlands en ik spreek geen woord Farsi. Het is dus handen en voeten werk. Dit vind ik echt moeilijk, niet het aanprikken want ze is heel goed te prikken, maar ze komt en gaat en laat alles gelaten over zich heen komen. Wat ze denkt en hoe ze zich voelt zal mij een raadsel blijven. Ik ben wel van plan het te gaan proberen, er moet toch een manier zijn haar beter te leren kennen…

Tijdens het koffiedrinken valt mijn oog op een boek tussen de tijdschriften. Dansen in het zand, was dat niet het boek wat mij werd aangeraden te lezen in een reactie op mijn eerste blog? Ik begin te lezen, nu is het bij mij zo, als ik begin in een boek moet het uit! Interessant boek zeg ik tegen mijn collega, heb jij het ook gelezen, vraag ik. Nee, zegt ze, ik lees zulke boeken niet. Wat!!!

Wordt vervolgd…

sterren Gepubliceerd: woensdag 22-12-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • miranda, apeldoorn
    08-01-2011 11:58

    ik hoop snel weer een nieuwe blog van je te lezen....volgens mij heb jij echt hart voor de patiënt en dat is heeeeeel belangrijk!
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier