Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dieet (2)

Wat ook hele confronterende dingen waren, waren de gezellige avondjes of verjaardagen. Ten eerste stonden wij vaak al in het middelpunt van de belangstelling door mijn ziekte (wat wij eigenlijk helemaal niet wilden, maar je ontkwam er gewoon niet aan) en dan kwam er ook nog het dieet bij waardoor je de aandacht trok. En mensen die nog nooit met dit fenomeen te maken hebben gehad, hebben er ook gewoon geen idee van of men vertoont gewoon soms onnozel gedrag.

Hoeveel keer ik niet heb moeten zeggen dat ik bijvoorbeeld geen toastje met haring mocht en het volgende rondje hield men gewoon weer die schaal met toastjes haring voor. En dan ook nog te bedenken dat het 'water je erbij in de bek loopt', want ik vind dat zo super lekker. Dit is maar een voorbeeld, maar zo zijn er natuurlijk honderden op te noemen. Maar er zijn natuurlijk ook zat mensen die speciaal voor jouw hele speciale dingetjes bedachten, wat dan natuurlijk ook super leuk was.

Gelukkig is het tij gekeerd en kan ik, nu na mijn transplantatie, weer alles eten wat ik zo ontzettend lekker vind. Elke dag kan ik daar nog van genieten!!
Tegen mijn kinderen had ik gezegd: 'als ik wakker word na de transplantatie wil ik een zak borrelnoten naast m'n bed'. Het is er door alle commotie toen niet van gekomen, maar ik heb het inmiddels lang en breed ingehaald!! Een paar dagen na de transplantatie zei ik wel tegen een vriendin tijdens het bezoekuur: 'oh, ik heb zo'n zin in een lekkere zak met chips' en terwijl ik dacht dat ze allang vertrokken was, kwam ze tien minuten later terug met een tasje met allemaal soorten chips. Het was heerlijk en onvergetelijk...

Zo voor de Feestdagen kan ik iedereen die in zijn omgeving te maken heeft met iemand die gebruik moet maken van een dieet in welke vorm dan ook, aanraden om gewoon lekker te gaan gourmetten. Het klinkt heel afgezaagd, maar het is voor degene die het eten moet bereiden makkelijk, want deze persoon hoeft niet iets aparts te bedenken (wat natuurlijk ook wel weer heel leuk kan zijn). En degene die een dieet heeft, voelt zich niet in een uitzonderingspositie geplaatst, want hij of zij kan lekker zijn eigen eten bereiden, zoals ieder ander.

Eet smakelijk!!!!

sterren Gepubliceerd: donderdag 16-12-2010 | Reacties (8)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Wietske De Jong-Minks, Sneek
  19-12-2010 15:30

  Beste mensen,allereerst wil met nadruk zeggen dat het niet mijn intentie was Linda op enigerlei wijze aan te vallen,ZEER zeker niet.Inmiddels ben ik er achter gekomen dat adviezen,over zoutgebruik o.a.inderdaad per ziekenhuis verschillen; jullie hebben me overtuigd,echt!! Groet.

 • christa
  19-12-2010 13:10

  De regels verschillen zeker per ziekenhuis. Elk ziekenhuis heeft zo zijn protocollen. In het LUMC mag je na transplantatie meestal gewoon alles eten en als je natrium aan de lage kant is wordt ook aangeraden om wat meer zout te gebruiken. Natuurlijk verschilt dit per patient... Hangt ook af van je bloeddruk en je uitslagen. Wel werd mij aangeraden om 2 liter te drinken. Misschien is dat wel weer anders in andere ziekenhuizen? Zo is ook de medicatie in ziekenhuizen anders. het ene ziekenhuis wil graag zoveel mogelijk mensen op een tripple-therapie en andere geven liefst zo min mogelijk immuunsuppressiva...

 • Linda
  19-12-2010 12:53

  Er is hier inderdaad een bijzondere discussie tot stand gekomen. Laat ik voorop stellen dat ik nog steeds m'n eten bereid zonder zout, maar dat ik ook best eens een bakje chips eet. Ik geloof dat er mensen zijn, die denken dat ik maar wat aan rommel, echter als er iemand gedisciplineerd met z'n dieet en medicatie omgaat, ben ik het wel.
  Heb zelfs het advies gekregen, een half jaar na transplantatie om meer zout te gaan gebruiken, dan ik al deed. Dus misschien zijn de adviezen wel heel persoonlijk. En je kunt de hoeveelheid natrium per dag natuurlijk zelf zo verdelen als je wilt. Als je denkt: "ik heb trek in een bakje chips", zul je misschien de rest van de dag zoet beleg op je brood moeten eten om het te compenseren.........

 • Amber
  19-12-2010 10:18

  Wat een wonderlijke discussie ontspint zich hier. Ik vind dat Wietske zich wel erg badinerend uitlaat over Linda. Het komt mij voor dat zo nu en dan een 'uitspattinkje' het leven zeer kan veraangenamen. Om iemand daarop op zo'n toon aan te vallen ('houd je aan de adviezen') vind ik buitenproportioneel. Overigens klopt het dat niet elk ziekenhuis dezelfde normen hanteert. Dat draagt ook sterk bij aan innovatie. Als iedereen alles altijd hetzelfde deed was er geen vooruitgang. Het is wel een feit dat teveel zout voor niemand goed is, nierpatiënt of geen nierpatiënt.

 • Wietske De Jong-Minks, Sneek
  19-12-2010 07:29

  Ruudje:We hebben het wel over het overmatig zout (natrium)gebruik, zoals in de weblog wordt beschreven.Hierbij wijs ik je op de laatste editie van Wisselwerking, blz.42;onder het kopje:Natrium.Dat geldt voor nierpatiënten in alle stadia.Het is natuurlijk altijd een eigen keuze.Groet.

 • Ruudje
  18-12-2010 17:08

  @Wietske De Jong-Minks: Ik weet juist heel erg zeker dat verschillende ziekenhuizen wél verschillende protocollen hebben en adviezen geven. En dat geldt zeker ook voor diëten...

 • Wietske De Jong-Minks, Sneek
  18-12-2010 13:57

  Ik heb getwijfeld of ik wel zou reageren op dit verhaal,om redenen weliswaar.Maar toen ik de reactie van Miranda las......!'Toevallig' ben ik ook getransplanteerd in het UMCG en ik heb hetzelfde advies meegekregen.En met gefronste wenkbrauwen las ook ik de bovenstaande ervaring;het kan niet zo zijn,en is ook niet zo,dat richtlijnen mbt. dieet per ziekenhuis verschillen.Het zou de functie van je transplantaatnier beïnvloeden,ten nadele!!!!!Miranda, houd je aan de adviezen.

 • miranda, apeldoorn
  17-12-2010 20:35

  Hoi Linda,
  ik zit met stijgende verbazing jou verhaal te lezen!
  een zak borrelnoten, zak chips..na een transplantatie?
  heb jij geen zoutbeperking dan? geen idee waar jij getransplanteed bent maar in het UMCG wordt zoutgebruik zoveel mogelijk afgeraden...
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier